Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Trillende/schuddende mast...

Trillende/schuddende mast... 07 mrt 2009 13:09 #61806

Hoi,
Veel mensen herkennen dit "probleem" met nam bij de wat "oudere" zeilboten. Onze Jeanneau Sun Light 31 uit 1990 heeft een z-spar mast die met name bij wat rustige wind, schuin op de mast, wil schudden. Ik heb van alles geprobeerd met de verstaging om het er uit te krijgen maar het wil maar niet lukken. Het enige wat werkt is een stootwil in de mast hangen zodat we wind wordt gebroken. Dat werkt goed, maar het liefst wil je natuurlijk geen stootwil in je mast. Dat ding hoort daar immers niet. :? Maar het is een tijdelijke oplossing.

Ik zag dat ik plek heb voor een babystag althans dat lijkt er op, ik moet het originele tuigageplan nog even bekijken, wellicht dat dit het trilprobleem verhelpt maar vraag me af of mensen hier evraringen mee hebben en/of andere tips voor me hebben. Ik hoop dat er een oplossing voor bestaat. Alvast bedankt!

Groeten en alvast een waanzinnig zeilseizoen gewenst. Het begint ontzettend je jeuken met dit lekkere weer :D
Koen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Trillende/schuddende mast... 07 mrt 2009 13:41 #61808

  • TonDini
  • TonDini's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2493
Het heeft iets met de wind die loslaat aan de achterkant van de mast.
Verder kom ik ook niet maar ik heb er heel weinig last van 1 a 2 keer per jaar. maar ik kan me voorstellen als je dat vaak heb je er g.. van word
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Trillende/schuddende mast... 07 mrt 2009 14:16 #61813

Ja, inderdaad een bekend probleem. Zelf een stootwil hielp op mijn oude boot niet altijd.

Nu kan ik mij voorstellen dat een babystag ook wel in de weg kan zitten met overstag gaan en dergelijke, of dat het oog aan dek toch ook voor de nodige blauwe tenen kan zorgen (ik weet het; eigenlijk altijd wat aan je voeten doen als op dek loopt).

Maar wat ik zat de denken, zou je de val voor de spiboom (zit die in elke mast?), niet een slag aan kunnen trekken als je deze bevestigd op de punt?
Gibsea 304 te koop: gibsea304.webklik.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

RE: trillende/schuddende mast 07 mrt 2009 19:51 #61852

Is inderdaad een goed idee om de spival eerst eens te proberen. het oog zit namelijk al op ons dek dus haal daar al geregeld m'n tenen aan open (idd schoenen aan op dek... :wink: ) Ik ben inderdaad ook niet zo happig op een vast babystag aangezien dat slijtage aan je fok/genua oplevert. Maar ook daar zijn staghoesjes voor te koop en geleidewieltjes. Als hiermee ons probleem permanent is opgelost overweeg ik dat serieus. De spival is echte een heel goede optie om te kijken of de mast er uberhaupt minder van schudt/trilt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Trillende/schuddende mast... 08 mrt 2009 00:04 #61867

  • marfamke
  • marfamke's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1444
Het komt door trillingen die worden opgewekt door de turbulentie rond de mast. Bij schoorstenen komt dit ook voor (en bij de Erasmusbrug). Een voorziening die de luchtstroom langs de mast verstoort is een oplossing, misschien zou je de val een paar slagen om de mast kunnen wikkelen om het trillen te voorkomen. Een permanente voorziening met opgelijmde strips o.i.d. zou ik niet maken, omdat je bij het zeilen juist een ongestoorde aanstroming van de wind langs de mast wil hebben.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Trillende/schuddende mast... 08 mrt 2009 10:57 #61891

  • Wijnja
  • Wijnja's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 187
Lijkt me allemaal resonantie van de mast door windturbulentie aan de achterzijde. De wind 'trilt' in dezelfde frequentie als de eigen natuurlijke tril-frequentie van de mast. Heb het zelf nooit extreem meegemaakt, maar mij lijkt dat je dit kunt voorkomen door die "eigen frequentie" van de mast te veranderen.

Dat zou je inderdaad kunnen doen door het gewicht van de mast te veranderen (stootwil). Maar beter is om de lengte te veranderen van het deel dat kan trillen. Daarmee verander je de natuurlijke frequentie. Dus babystag toe voegen o.i.d. Trouwens ook erg handig om de mast mee krom te trimmen als het hard waait.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Trillende/schuddende mast... 09 mrt 2009 07:05 #61996

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Als je nog geen radarreflector in de mast hebt, misschien eentje plaatsen? En als je er wel een hebt, een klein stukje verplaatsen om de resonantie te veranderen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Trillende/schuddende mast... 15 mrt 2009 12:12 #62872

Daar zat ik inderdaad ook aan te denken ja. Ik heb enkel zo'n staafreflector en als we de zee op gaan hangen we extra een traditionele reflector op. Echter lijkt het me een goed idee om een reflector vast op te hangen. Het lijkt me dat dit hetzelfde effect heeft als een stootwil, zeker die reflectoren in zo'n zelfde vorm als een stootwil. Dank je voor je reactie
Als je nog geen radarreflector in de mast hebt, misschien eentje plaatsen? En als je er wel een hebt, een klein stukje verplaatsen om de resonantie te veranderen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.227 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl