Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: dacron of laminaat en momentum sails

dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 16:28 #64223

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
Heb een financieel voordeeltje, dus het grootzeil moet maar eens vervangen worden, niet dat hij op is maar wel wat minder mooi wit, en ik denk dat ik er met een nieuwe strak zeil toch wel meer snelheid uit ga halen.

Nu heb ik bij momentum een interessante offerte:

Dacron premium 7,5 oz met bovenin 2 doorlopende zeillatten, trimstrepen, radiale hoekversteviging, 2 bindreven, losse broek, reguleerlijn enzo, ziet er moooi uit. Kost rond de 1700 euro voor een 29 voeter (21m²)

En dan met dezelfde opties, maar dan van custom axis laminate voor rond de 2100 euro.

Wat zijn de voordelen van laminaat, haal je er echt meer snelheid uit, of blijft hij alleen langer strak, ik zal mijn boot met een jaar of 3 a 4 wel weer verkopen, dus veel langer hoeft hij niet super te blijven, en zijn er nog meer voordelen ?
Ik heb erg naar achter gepeilde zalingen en en dus zijstagen, dus het zeil heeft waar hij met ruime wind tegen de stagen aankomt donkere strepen, dit lijkt me met laminaat minder of makkelijker schoon te maken, maar wellicht heeft laminaat daar wel sneller last van slijtage.

Optie van derde rif kost 200 euro extra, mijn giek is er op voorbereid, maar zal ik het echt nodig hebben op IJsselmeer, wadden en Noordzee (oversteek Engeland) ?

En dan wat zijn jullie ervaringen met de firma en zeilen van momentum sails ?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 16:31 #64225

 • Lannes
 • Lannes's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker is geblokkeerd
 • Berichten: 2435
Pak de Dacron .......
Als je de horizon kunt aanraken is het einde van je reis nabij.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 16:42 #64227

 • Big Time
 • Big Time's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1059
Ha Remco,

Mijn advies: kies voor dacron van hoge kwaliteit. Met een grootzeil van 21m2 is het verschil in vormvastheid tussen een hard gefinished dacron en een laminaat grootzeil minimaal. Echter laminaat is kwetsbaarder dan dacron zodat je het eigenlijk moet bekleden met tafetta. Dat maakt het zeil echter duurder en zwaarder.

Even mijn ervaring: ik zeil nu al vele jaren met een dacron grootzeil van 25m2 en verschillende laminaat voorzeilen. Het grootzeil blijkt dan na ongeveer 6.000 mijl en 4 seizoenen aan vervanging toe. Hoewel vervanging, in het laatste seizoen voeren we met een 4 jaar oud grootzeil (polykote van Hagoort) alleen maar 1 t/m 3 plekken in Flevorace etc. Je raadt het al, ook mijn nieuwe grootzeil is er weer eentje dat is gemaakt van polykote. Laminaat zou pas voordeel opleveren bij een schip met ca. 4,5 / 5 ton waterverplaatsing en een zeiloppervlak vanaf 28-30m2, aldus het eerlijke en bruikbare advies van Martin Baas van Hagoort.

Bel hem trouwens maar eens, voor eur. 1.700 kom je bij Hagoort denk ik ook een heel eind en heb je in elk geval prima service.
Vaurien - Yngling - Zeeton 24 - First 31.7 - J/109 - J/80
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 18:22 #64233

 • trotti
 • trotti's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8040
Ik heb zelf trouwens nog nooit een derde rif hoeven gebruiken. En ik heb toch al aardig wat wind over me heen gehad.

Het is trouwens ook wel weer afhankelijk van hoe makkelijk je je voordriehoek kan verkleinen, en hoe effectief!

Groeten,
Globe_Trotti
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 19:22 #64242

Op onze skiff varen we met mylar laminaat...
Ziet er mooi uit, is vormvast maar valt op een gegeven moment aan stukken (delaminatie).
Laat laminaat zeilen nooit NOOIT! klapperen in de wind... Hyde (de levarancier) geeft aan dat in harde wind een fok in 5 minuten aan stukken is..... Wij hebben daarom maar weer een fokroller gemonteerd. Op het water rollen we de fok uit. Wil je rustig liggen tussen races dan zetten we de fok bak dan klappert het niet en heb je ook de power uit je grootzeil gehaald...
Met mooi weer... bootje platleggen en een stukje zwemmen... klappert het ook niet...
Nooit vouwen, direct na neerhalen van het zeil... oprollen zonder vouwen... (maar dat geldt feitelijk voor dacron ook...

Voor een toerboot (of een boot waar je ook mee wil toeren) altijd dacron zou ik zeggen...
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 19:33 #64245

 • roblisto
 • roblisto's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3189
Hoi Remco,

vaar nu drie seizoenen met een laminaat grootzeil en high-aspect fok. Nieuw gekocht bij quantum. Ik ben er heel erg tevreden over: de vorm blijft er prima in, als ik trimmogelijkheden gebruik dan zie ik dat terug in de zeilvorm. Voordeel is volgens mij de vormvastheid. Of je daar alleen bij grote boten voordeel bij hebt dat weet ik niet. Mijn clevertje zeilt in elk geval vreselijk hard. twee jaar terug 34e in de 24-uurs, afgelopen jaar 17e. Van de 550 boten in de tour.

Nadeel is dat ze kunnen de-lamineren. Dat kan je uitstellen door er heel voorzichting mee te zijn: de fok altijd rollen en niet vouwen, grootzeil in ruime slagen op de giek en een ruime huik. En inderdaad: nooit in de wind laten klapperen. En als ze vochtig zijn mee naar huis om te drogen.
Nadeel is dus ook dat een niet gebruikt zeil erg veel ruimte inneemt. Daarom heb ik bij een nieuwe genua voor dacron gekozen. Gewoon vouwen en strak oprollen; heel klein pakketje.

Als ik opnieuw moest kiezen ging ik weer voor de laminaat zeilen. strak aan de wind bij een kleine 4 Bft staat het er zo verschrikkelijk mooi op! Daar geniet ik elke keer als ik naar boven kijk weer van. De investering meer dan waard!

En dat derde rif? Tja, hoeveel keer wil jij voor de engelse kust dobberen en denken: ik had het toch moeten doen! Op een heel schip is 300 euro niet veel.

Maar: ieder zijn zeil!

Groeten, Rob
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 20:16 #64259

 • Peter P
 • Peter P's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 259
Ha Remco,
vervanging, in het laatste seizoen voeren we met een 4 jaar oud grootzeil (polykote van Hagoort) alleen maar 1 t/m 3 plekken in Flevorace etc. , aldus het eerlijke en bruikbare advies van Martin Baas van Hagoort.

in theorie is het niet erg om een oud grootzeil te hebben in somige gevallen zelfs wel beter dan een strak zeiltje.
want de bolling bepaald de power in je zeil (te trimmen met cunningham en flattner). dus als je een ouder zeil hebt zul je dus met ruimere winden profeit van hebben. en met lichter weer aan de wind ook.
een echt strak zeil heb je alleen echt nodig als je wedstrijden vaart. in olimpische baan (3 hoek baantjes) zo dat je scherp aan de wind kunt varen om een boei ronding te maken.

dus voor jou (remco) hangt het er heel erg van af wat je met het zeil van plan bent. het kan zelfs zo zijn dat je oudere zeil in somige opzichten nog beter is dan je nieuwe.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 20:53 #64264

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
Pak de Dacron .......

Bedankt voor de uitgebreide onderbouwing waarom :P
Bel hem trouwens maar eens, voor eur. 1.700 kom je bij Hagoort denk ik ook een heel eind en heb je in elk geval prima service.

Hagoort ken ik, da's vlakbij, rij er morgen ff langs, thanx.
Echter laminaat is kwetsbaarder dan dacron

Dat lees ik hier meer, daarom twijfel ik nu erg hierover, ook omdat het zeil bij iets meer dan halve wind al tegen de stagen aankomt.
Het is trouwens ook wel weer afhankelijk van hoe makkelijk je je voordriehoek kan verkleinen, en hoe effectief!

Mijn boot is gebaseerd op een keerfok (later is hij uitgebreid en overpowered met lieren, rails en genua's), dus voor de mast, kleine voordriehoek en groot grootzeil, dan kan een derde rif handig zijn, hij had al een keer van pas kunnen komen bij bf 9.
Voor een toerboot (of een boot waar je ook mee wil toeren) altijd dacron zou ik zeggen...

Hanse 291 is een cruiser / racer die heel goed kan meekomen, wil ook nog wel eens aan wedstrijden meedoen, dus zoek een zeil die daar ook tussenin zit.
strak aan de wind bij een kleine 4 Bft staat het er zo verschrikkelijk mooi op! Daar geniet ik elke keer als ik naar boven kijk weer van. De investering meer dan waard!

Psies, het oog wil ook wat :wink: .
zo dat je scherp aan de wind kunt varen om een boei ronding te maken.

Ik zeil al super scherp door de smalle romp en diepe kiel en dat vind ik echt een genot, nog scherper zou alleen maar beter zijn, ook zonder boeien...
dus voor jou (remco) hangt het er heel erg van af wat je met het zeil van plan bent.

Geen puur wedstrijd gebeuren, maar wel lekker cruisen / racen en ook een handzaam en duurzaam zeil, die je niet met fluwelen handschoentjes moet behandelen.

Denk dat ik naar aanleiding van de adviezen en mijn eigen ideeën voor een dacron ga in een hele goede kwaliteit.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 21:24 #64273

 • Peter P
 • Peter P's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 259
als ik jou was zou ik inderdaad voor dacron gaan dan :D
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 25 mrt 2009 21:26 #64276

 • Big Time
 • Big Time's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1059
Doe de mannen van Hagoort de groeten als je er bent. Belangrijkste element in je keuzeproces is het doel waarvoor je het zeil wilt gebruiken. Als ik jouw gebruiksdoel nog eens doorlees blijf ik bij mijn advies : hoogwaardig dacron. Vindt je de ' looks' het belangrijkst dan moet je laminaat kiezen (zonder tafetta) maar niet teleurgesteld zijn als je na 2-3 seizoenen de zaak met stoffer en blik bijeen kunt vegen.

Laminaat voor jouw grootzeil levert geen snelheidswinst en zal eerder slijten + het feit dat de aanschafprijs 25% hoger ligt. Wil je looks + snelheid investeer dan in laminaat voorzeilen. Ik zeil zelf in wedstrijden met een aramide Genua 1 en en carbon aramide genua 3. Zij de zeilen versleten voor het wedstrijdzeilen dan ' degraderen' ze tot toerzeil of verkoop ik ze.
Vaurien - Yngling - Zeeton 24 - First 31.7 - J/109 - J/80
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 31 mrt 2009 14:10 #65054

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
De kogel is door de kerk hoor, Hagoort kwam in de goede kwaliteit dacron toch zo'n 700 euro duurder uit.
Nu heb ik al 2 bijna nieuwe voorzeilen van Zwaan sails en die bevallen me erg goed, dus bij hen ook offerte aangevraagd en die kwam wel wat duurder uit als momentum, maar toch erg concurrerend.

Momentum had stof van bainbridge 7,5 oz, er schijnen maar 3 leveranciers van zeilstof te zijn, maar toch is er ook per leverancier erg veel verschil in de dichtheid van de materialen die ze aanbieden, de goedkope prijs moet toch ergens uitkomen...

Ik krijg nu een stof van contender in 6,52 oz maar erg dicht en stijf gewoven, tevens krijg ik nu de doorlopende zeillatten bevestigd in gelagerde karren van rutgerson, waarme je de latten na kunt spannen, dit zorgt voor een beter profiel en minder uitwaaien bij ruimere wind, de anderen hadden gewoon plastic sokken, dit scheelt al 50 euro per lat.
Ook krijg ik nu geen losse broek maar een shellfoot, dit is een flexibeler materiaal bij de giek, waardoor je ook bij ruimere wind nog meer bolling kunt regelen met de onderlijkstrekker, maar niet het nadeel hebt van wervelingen rond de giek bij een losse broek.

Tevens heb ik nu een levertijd van 3 weken, bij Hagoort was dit ruim 2 maanden en bij momentum 6 weken.

Al met al ben ik erg tevreden over wat ik nu ga krijgen, een kwalitatief hoogwaardig zeil met de beste opties, alles op de boot van een merk, snel gemaakt en in Nederland zodat ik makkelijk kan reclameren of een reparatie kan laten uitvoeren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 31 mrt 2009 14:25 #65058

 • trotti
 • trotti's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8040
We zien uiteraard graag feauteau's van het resultaat, met bijbehorende tevredenheid!!

En, dat zou ik bijna vergeten, GEFELICITEERD me je aankoop!

Groeten,
Globe_Trotti
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 31 mrt 2009 14:28 #65059

 • FFzeiler
 • FFzeiler's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 774
Contender heeft mooi doek. Ben benieuwd naar je ervaringen met Zwaan, ik heb er een gennaker besteld. (Koopmans jr vaart volgens mij ook met zwaan zeilen)

Ben je bij Zwaan geweest? Mijn boot ligt daar 300m vandaan!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 01 apr 2009 17:40 #65254

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
Ben je bij Zwaan geweest? Mijn boot ligt daar 300m vandaan!

Nee, heb met ze gebeld en gemaild, van de week komen ze bij mijn boot opmeten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 01 apr 2009 17:42 #65257

 • FFzeiler
 • FFzeiler's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 774
Ok, ik doe ze wel even de groeten als ik daar vrijdag ben!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 02 apr 2009 14:41 #65386

Zwaan is heel goed (je moet wel van kletsen houden, haha). Mijn halfwinder komt bij hem vandaan en diverse reparaties aan buiskap e.d. Snel en goed.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 09 mei 2009 18:30 #70709

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
Vandaag mijn nieuwe zeil van Zwaan getest, wat een heerlijke ervaring was dat zeg, zeil echt een stuk harder en hoger, met een bf 2, kleine 3 ging ik vaak over de 6 knopen aan de wind en dat deed ie anders nooit :D .

En een prachtig gezicht natuurlijk zo'n nieuw zeil, veel beter te trimmen en trim goed te checken door de trimstrepen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 09 mei 2009 18:52 #70712

 • Duncan
 • Duncan's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 569
TTIWWP !

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 09 mei 2009 18:53 #70713

 • Duke
 • Duke's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 105
Gefeliciteerd Remco, ik had een paar jaar geleden de zelfde ervaring, en wenste toen dat ik het jaren eerder had gedaan. Ook bij harde wind veel beter zeilgedrag, minder hellen, meer power.

Ik wacht nu met smart op mijn nieuwe zeilen, hopelijk komende week. De Vries/UK Halsey leverde ze toen, en nu ook weer. Zware aanslag op het budget (120m2 in totaal) maar ik denk goed besteedt uiteindelijk...

Geniet ervan dit weekend, Duke
Koopmans 45 \"Freeway\" uit 1988 in refit. Ligplaats Warns, Frl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: dacron of laminaat en momentum sails 09 mei 2009 21:02 #70740

 • Beauty
 • Beauty's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6950
Wie na 2 tot 3 lange toer zeisoenen een goede set Laminaat zeilen bij elkaar kan vegen heeft wat mij betreft gewoon de zaak schofterig behandeld of prut gekocht. Wat zeilen wij nou in 10 jaar aan afstanden. De meeste van ons nog geen 10.000 mijl als we alle pruttelmijlen er vanaf halen. Da's 1 lange etappe van de VOR. Dan zijn die lapjes nog echt niet op hoor.

Klapperen en zonlicht zijn op den duur je grootste vijanden van laminaat. Niet laten klapperen dus en eenmaal beneden gewoon de huik/rocon erover en je bent klaar. Ik zeil nu 3 jaar met laminaat (5.000 NM) en ze staan nog zo strak als een plank. Geen centje pijn en nix delaminatie of wat dan ook. Ja ze zullen naar verwachting op zijn na +/- 8 jaartjes zeilen. Dacron zeilen zouden al eerder op zijn geweest als het om vormbehoud gaat alleen hun materiele levensduur is gewoonweg langer.

Vormbehoud = laminaat
Materiele levensduur = Dacron

Combinatie = Dacron Grootzeil met Laminaat voorzeil.

Een grootzeil heeft meer trimmogelijkheden dus dan is Dacron langer "op te vangen" en een voorzeil geeft zijn meeste power aan de wind en dan wil je gewoon vormvastheid hebben.

Ik zou dus een Combi maken.

Gr Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.277 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl