Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: lazy jack

lazy jack 25 okt 2005 11:37 #6657

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Hallo Cees,

Met precies dezelfde argumenten heb ik een proef gedaan met lazy jacks. Wat er over geschreven wordt is waar: Heeft alleen zin bij doorlopende zeillatten. Strijken gaat inderdaad makkelijker maar bij het hijsen blijven de zeillatten hangen en ben je erg lang aan het klungelen.

Ik zet mijn belangrijkste solo zeil punten op een rijtje:

Als je een grootzeil met lijketouw hebt dan is een easy feeder erg fijn bij het hijsen. Die geleid het lijketouw de mastgroef in. Grootzeil met leuvers i.p.v. lijketouw is voor het strijken makkelijker maar bij reven vaak vervelend.

Alle lijnen naar de kuip + een strijklijn voor de fok, erg fijn.

Een middenbolder is erg fijn bij het afmeren in de sluis.

En ten slotte, klik op www onder dit bericht...

Sven
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: lazy jack 25 okt 2005 14:04 #6660

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Ben solist op een 22-voetertje. Ik heb lazy jacks maar ook een doorgelat grootzeil. Zeil wordt gehesen in de mastgroef. Jacks lopen van de zaling naar 2 punten op de giek. Ideaal is dat zeil klaar ligt om te hijsen en bij strijken valt het zo tussen de jacks. Nadeel is dat je alleen goed kan hijsen en strijken met de wind echt recht op de kop en bij het hijsen haken de bovenste latten steeds in de jacks. Blijft modderen. Verder alle lijnen naar de kuip en een strijklijntje op de fok. Ik heb dubbele voorstag en HA en genua liggen klaar aan dek met eigen schoot en val en ik kan vanuit de kuip voorzeilen wisselen. Verder is een stuurautomaat een bijna onmisbaar 3e handje bij hijsen en strijken en zetten genaker en zetten koffie en sanitaire verrichtingen.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: lazy jack 19 nov 2005 19:33 #6799

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Ik heb dat elastiek ook geprobeerd maar ik trek de jacks naar voren als ik ze niet gebruik en mijn jacks lopen vanaf de zaling naar de giek. Als ik zeil strijk trek ik de jacks in hun positie op de giek. Wellicht gaat het prima allemaal met een gewoon grootzeil maar ik heb een sqarehead grootzeil met erg veel latten en de eerste 4 latten willen altijd in de jacks haken als ik er niet op bedacht ben. Kortom jacks zijn prima maar nog niet ideaal maar ik weet momenteel niets beters.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.276 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl