Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: mast 10,5 meter

mast 10,5 meter 17 dec 2005 19:47 #6943

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
op eBay staat een mast van een contest 33 te koop, lang 10,5 meter. Staat onder zeilen en toebehoren op pagina 2. Steef Ton zocht een mast geloof ik.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: mast 10,5 meter 18 dec 2005 19:22 #6947

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
Ik weet niet of je ook nieuwe zeilen zoekt maar het is het overwegen waard om eens aan een kortere mast en een sqarehead grootzeil te denken. Ik heb dat bij mijn bootje zo gedaan om bij mijn trailersailer niet teveel platliggende mastlengte te hebben. Voortstuwende werking is gigantisch en bij een normaal torentuig doet het bovenste zeildeel nauwelijks mee met de voortstuwing. Grootste nadeel van een sqarehead is dat je geen hekstag meer kunt hebben en dus aan bakstagen vast zit. Het sqarehead zeil levert me een mast van ruim 1,2 meter korter op voor een gelijk zeiloppervlak en een grotere voortstuwing.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: mast 10,5 meter 19 dec 2005 10:43 #6955

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
Ik red het nog net met 12m2 met het grzeil in de mastgroef. Wel een vertraging in het val gemaakt want anders niet meer te hijssen. Ik heb nailon leuvers geprobeerd maar die gingen direct kapot en de inderdaad zeer dure karren zijn te overbemeten voor mijn bootje en je hebt een meter karren gestapeld liggen als je je zeil laat zakken. Bakstagen zijn onder het normale zeilen weinig lastig voor een solozeiler zoals ik ook ben. Alleen gijpen met harde wind durf ik niet want er komt altijd een moment dat de beide bakstagen los staan en dat is het moment van de zwiep van zeil met latten.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: mast 10,5 meter 20 dec 2005 20:07 #6958

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
Volgende boot die ik ga bouwen is een klassieke longboat, overnaads van red cedar planken , koper geklonken verbindingen en ingebogen essen spanten. gaffel-youl tuigje maar wel met carbon giek en gaffel. Ik heb de tekeningen al bijna klaar. Maar ik mag van mijn vrouw niet bouwen voor de Raptor verkocht is.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: mast 10,5 meter 21 dec 2005 10:05 #6960

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
Diverse leveranciers oa www.polyservice.nl. Als ik ga bouwen en dat is zeker dit jaar nog niet maak ik een fotoverslag.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: mast 10,5 meter 21 dec 2005 10:12 #6961

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
Nog even over koolstof giek: UD-koolstofband om de mal wikkelen onder een graad of 30 tov de hartlijn. Altijd een even aantal lagen waarbij de ene laag de ene kant op ligt en de andere laag de andere kant. Per laag verzadigen met epoxy en de volgende laag nat in nat aanbrengen. Als je UD-band omhoog wikkelt krijgt je giek ook een enorme torsiestijfheid.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: mast 10,5 meter 24 dec 2005 18:31 #6970

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
Een giek van 3,5 meter zou ik wikkelen rond een mal-pijp die je later eruit haalt, dus enkelwandig. Verder volgens beschrijving van mast met UD-band. Als je een PVC-pijp meemt van 7,5 cm en die in 3 delen zaagt in de lengte dan kan je die delen met huishoudfolie weer aan elkaar trekken en heb je een demontabele mal die je er wel uit krijgt. Met 6 lagen band ben je sterk zat. Wil je je zeil via een zeilgroef aan de giek bevestigen dan plak je met epoxylijm een PCV-pijp 18mm op je giek en die wikkel je nog 2 keer na met UD band en de giek maak je eerst met 4 lagen band. Na uitharden de PVC-pijp 18mm en het band openzagen. Openzagen van koolstof gaat redelijk met een diamant-tegelzaag in een haakse slijper. Met decoupeerzaagjes en zo trek je er steeds stukken weefsel uit omdat het niet wil breken.
Ik heb momenteel geen zeilfoto's van mij Raptor. Mijn vorige computer bevatte er een aantal maar die is gesneefd in een virus en ik had natuurlijk even vergeten back-ups te maken en de orginele foto's liggen ergens in een verhuisdoos denk ik bij nog wat spullen die ik kwijt ben; vind ik weer bij de volgende verhuizing.
Mijn Raptor 22-voeter is gemaakt van 8mm hechthout, grotendeels uit plaaten. Alleen de kimmen zijn opgebouwd uit stroken hechthout van 4 cm om een rondspant te krijgen. Romp bevat 6 spanten van 8mm hechthout en verder zorgt het ingelamineerde interieur voor stijfheid. Romp is binnen en buiten bekleed met 3 lagen UD-glas 220gram en epoxy. Kielkast voor de hefkiel heeft zijden van 24mm hechthout en is binnen en buiten bekleed met 4 lagen glasweefsel en binnen met 1 laag aramide als slijtlaag voor de hefkiel. De kielkast steekt boven het kajuitdak uit en ondersteunt tevens de mast, waardoor een zeer sterk en stijf geheel ontstaat. Onder de kuip is een dubbel bed evenals voorin. De kielkast deelt het bootje in 2en met een toiletruimte aan de ene kant en kombuisje aan de andere. Achter de kiel en voor de kuip is zitruimte van 120 cm.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.100 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl