Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: mastvragen kwarttonner

mastvragen kwarttonner 25 juni 2006 20:40 #8442

De verstaging gaat opzich lang mee, de vraag is of er wel es een kink in vastgetrokken is, of dat de stagen teveel spanning gehad hebben. Die kinken kun je herkennen aan 'deuken' in de lijn, als die serieus zijn vermindert dit het breekpunt aanzienlijk. Verder kun je in de aangewalste spanner-terminals checken of je er tampen uit los kunt halen als je het spul een beetje buigt. Als er draden breken, breken ze meestal op het punt waarop ze de terminal verlaten, daar vind je dus ook de meeste gebroken draden.

Verder is de mast van de kwartton niet erg hoog, het is vrij stevig gebouwd allemaal, het spul is wat over-gedimensioneerd en zal niet snel breken. Als er iets breekt is het meestal de wantputting die je uit het dek trekt, controleer of die goed bevestigd zit aan de constructie onderdeks en of daar geen houtrot te zien/voelen is. Mn. de schroeven van de afleiders van het hoofdwant naar de huid zijn belangrijk. daar komt de meeste spanning op te staan. Kijk ook of de bouten, die bovenin beide zijden van het topwant en van het hoofdwant (2 bouten dus) met elkaar verbindt, nog goed is.

Mijn kwartton mast met toplicht/windex steekt 9,40 meter boven water, ik neem meestal een ondergrens van 10 meter hoogte onder bruggen vanwege (bescheiden) golfslag.

Marcel
kwarttonner 'Tristan'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: mastvragen kwarttonner 27 juni 2006 19:37 #8461

  • Zeiler
  • Zeiler's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29
Hallo,

Ik ben net afgelopen weekend vanaf de Kaag via Amsterdam naar het IJsselmeer gevaren. Tot Amsterdam met de mast plat, daarna in de Sixhaven mast gezet en lekker zeilen het IJsselmeer op.

Kruiphoogte bij mij lag rond de 1.80 tot 1.90 meter. De meeste bruggen waren rond de 2.20 tot 2.50 m hoog, dus geen enkel probleem.
Je werkelijke hoogte is afhankelijk van de hoogte van je voorpreekstoel en de maststeun achterop. Daarbij kun je nog wat tunen door je bemanning voorop of achterop het schip te laten staan..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.258 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl