Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 26 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Mastbeslag en lijnen

Mastbeslag en lijnen 27 juni 2006 19:43 #8462

  • Zeiler
  • Zeiler's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29
Hallo,

Ik ben een beetje aan het uitzoeken welke lijnen ik waar moet en wil laten lopen op mijn kwarttonner. Een aantal zijn al duidelijk, zoals grootzeilval, spival, genuaval, maar sommige dingen zijn minder duidelijk.

Zijn er mensen met misschien foto's van het "lijnenspel" rond de verbinding mast-giek en aan het eind van de giek, of een afbeelding hoe de lijnen vanuit de mast naar de valstoppers lopen?

Zo kan ik een beetje inspiratie opdoen..

Bij mijn giek loopt de achterlijkstrekker door de giek naar een soort klemmetje aan de voorkant-onderzijde. Lijkt een heel mooi systeem, maar hoe krijg je dat strak gespannen??

Verder heb ik geen cunningham-hole, maar op zich kun je die natuurlijk heel makkelijk aanbrengen.

In ieder geval, tips zijn meer dan welkom!
Alvast bedankt!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Mastbeslag en lijnen 01 juli 2006 21:38 #8496

Beste ?? Zeiler,

het is me niet helemaal duidelijk wat je nu wilt. Ik neem aan dat alle lijnen (vallen etc) in het verleden ook vast konden worden gemaakt? Of wil je alles naar de kuip hebben?

Normaal gesproken komen de meeste vallen uit de mast en kun je ze beleggen op een kikker op de mast. Bij waarschip werden en worden sommige lijnen naar achteren geleid via schildpadblokken, waarna je ze opde lier kunt zetten en in een klem kunt duwen.

Ik heb alle oude plastic klemmen vervangen door valstoppers, 4 aan iedere kant, voor de lier op het dakje. Links en rechts van de mast heb ik het enkele of dubbele schildpadblok vervangen door 2 x 4 valgeleiders.

Aan BB zitten nu van buiten naar binnen spival, grootzeilval, kraanlijn en neerhouder, aan SB fokkeval, spiboom op, spiboom neer en een exra lijn om snel het eerste rif te kunnen trekken.

Op iedere website van accesoireleveranciers kun je zien hoe valgeleiders en valstoppers er uit zien. Probeer voor de vallen en andere lijnen een goede plek te vinden zodat er een minimum aan slijtage optreedt.

De smeerreep achterop je giek die naar het kikkertje op je giek loopt kun je gewoon op handkracht strak aantrekken. Mocht je dit niet afdoende vinden kun je altijd een extra lijntje pakken die je een aantal malen door het reefoog haalt en dan vastknuppen.

De discussie over cunnighamhole is een andere, als je op dit forum even zoekt vind je veel commentaar over voor en tegenstanders.

Succes,

Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Mastbeslag en lijnen 03 juli 2006 20:23 #8527

  • Zeiler
  • Zeiler's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29
Bedankt Hedzer en Eric!

Ik heb net een kwarttonner aangeschaft, vandaar dat ik wat loop te zoeken naar de optimale indeling. Eventueel kan ik in de winter dan nog het een en ander wijzigen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.228 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl