Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 26 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Voorstaag in combinatie met rolfok?

Voorstaag in combinatie met rolfok? 08 aug 2006 18:51 #8980

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
Bij een rolfok heb je geen stag. Die zou in de weg zitten. Het profiel neemt de functie van de stag over. Wil je wel een voorstag dan krijg je ook weer een fok op leuvers. Stag monteren is niet zo moeilijk; is gewoon 5mm staaldraad. Is je fok nu geschikt voor een profiel dan moet je er leuvers in laten maken.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Voorstaag in combinatie met rolfok? 19 aug 2006 12:00 #9054

 • master
 • master's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 232
Beste J.Waringa,
Ik denk dat het voorstag er niet meer is omdat het óók helemaal boven in de mast aangrijpt en wanneer je dan de fok oprolt komen draait het voorstag in het zeil. (dus óf/óf) Waarschijnlijk heb je geen profiel maar trommeltje en wartel (onder en boven), gewoon er afhalen en een voorstagje monteren (3mm lijkt me meer dan genoeg) en met leuvertjes fokje er aan zetten. Gewoon lekker hijsen en strijken! Zo groot is-ie nou ook weer niet!
Vr Gr,
Louk
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Voorstaag in combinatie met rolfok? 23 aug 2006 06:59 #9083

 • helco
 • helco's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 88
Hoi Jelle,

Sinds twee weken ben ik de vorige eigenaar van een 16m2 (bm-er). Ik heb de boot altijd zo goed mogelijk proberen te onderhouden en toendertijd voorzien van een rolfok.

Volgens mij is de fokkeval wel lang genoeg om de top wartel met de trommel te verbinden en toch het einde aan de nagelbank vast te kunnen maken. Je kunt dan de fok weg halen. De fokkeval houdt dan in zijn eentje de mast omhoog als je boot in de haven ligt. Een stalen vorstag is dan niet nodig. Er hangt nauwelijks gewicht aan. De gaffel en giek steunen immers in de mik.

Dat klusje zou je met z'n tweeen moeten doen of alleen, maar dan met een handigheidje. Het gevaar is namelijk dat je mast naar achteren klapt als je dat alleen probeert te doen. Het handigheidje is dat je je voet tegen de onderkant van de mast zet, zodat je de mast aan de onderkant klem zet tegen de nagelbank. Die kracht is voldoende als je gaffel en giek in de mik liggen. Zo kun je op het voordek de fok verwijderen. Als je dan de boel weer vast hebt kun je je voet natuurlijk weghalen ;-)

Mocht je val te kort zijn, dan kun je er ook nog veel kiezen om een kort lijntje tussen trommel en wartel te plaatsen. Of natuurlijk een langere fokkeval kopen... Pas wel op dat je de fokkeval niet helemaal los trekt, anders moet je alsnog weer de hele mast laten zakken.

Let bij het verwijderen van de fok wel even op de lijn die over het dek loopt vanaf de trommel. Die moet de volgende keer ook weer net zo op vast te zitten. Bij het verkeerd aantal windingen op de trommel heb je kans op vastlopen van dat lijntje bij het afrollen/oprollen.

Groetjes,

Helco
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.247 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl