Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: levensduur masten

levensduur masten 19 sept 2006 06:36 #9467

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
in 9 van de 10 gevallen breekt een mast doordat er een stag losschiet of breekt en in 9 van de 10 gevallen zal dit het hooftwant betreffen daar daar de grote krachten opkomen. Als alleen het onderwant blijft zitten zal de mast ter hoogte van de zaling breken. Zelden zal een mast uit zichtzelf breken of er moeten deuken in zijn gekomen door een val oid. Als het gehele staande want goed is incl de bevestigingen aan de mast kan er feitelijk weinig gebeuren. Zwakke punten van het staande want zijn: mast bevestigingen (popnagels, corrosie en losraken), ogen en spanners en knikken in de staaldraad. De mast zelf heeft bijna een eeuwig leven.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: levensduur masten 21 sept 2006 22:23 #9552

Als je mast in de midden "uitbuigt" dwz naar lij gaat staan dan moet je inderdaad je onderwanten iets strakker zetten.
Als dat tot gevolg heeft dat je onderwanten strakker staan dan je topwanten dan moet dat maar.
Een mast als een boog is ook niet alles en zeker niet goed voor je mast.

Omdat je onderwanten korter zijn dan je hoofdwant kan het aanvoelen dat ze strakker staan, maar dat hoeft werkelijk niet zo te zijn. Er is gewoon minder ruimte voor rek.

Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: levensduur masten 24 sept 2006 20:59 #9572

Beste Eric,

het trimmen van de mast in voor-of achterwaartse richting heeft te maken met de windsterkte op dat moment. Boten met een 7/8 tuigage of andere verhoudingen gebruiken dit om het grootzeil uit te vlakken met harde wind. Hoe harder de wind, hoe meer voorwaartse boog in de mast. Je ziet bij dit soort boten dn ook een verstelbare achterstag.
Bij masttoptuigages heeft dit minder effect, m.a.w. de achterstag moet dan zo veel spanning krijgen om de mast naar voren uit te buigen dat dit met normale middelen bijna niet haalbaar is.
Je zou dan inderdaad een pomp op je achterstag moeten hebben, een verstelling op je babystag en je onderwanten moeten kunnen aanpassen.
Dit alles voor een eventuele winst van 2/10 knoop of iets dergelijks.

Ik hen zelf een boot gehad met een 3/5 verhouding en daarbij een verstelbare achterstag gemaakt. Dit hielp heel erg bij hoog aan de wind en harde wind.
Ik heb nu een boot met masttoptuigage en ik ben niet van plan hier een verstelbare toestand van te maken in verband met bovenstaand verhaal.

Ik ben overigens wel benieuwd naar ervaringen van andere zeilers.

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: levensduur masten 26 sept 2006 21:05 #9619

Ik ben met mijn kajuitzeiler een hele tijd aan het stellen en spannen geweest voor de mast een beetje fatsoenlijk stond. Hij heeft erg snel de neiging in een boog ')' te gaan staan. Met het midden van de mast naar voren dus. De bakstag staat totaal niet strak, en heeft wat speling, deze trekt de top van de mast dus niet naar achteren (de voorstag zit 2 meter onder de masttop, waar de bakstag bevestigd is). Wanneer ik de top- of onderwanten strakker zet, gaat de mast nog meer in een boog staan. Deze staan nu dus ook redelijk soepel, toch is het probleem nog niet helemaal over.
De voorstag staat staat onder 'normale' spanning, wanneer ik deze nog strakker zet, trek ik het midden van de mast naar voren. Losser kan de voorstag zeker niet.
Ik heb tussen mijn bakstag wel een spanner gezet, erg gemakkelijk.

Bij mijn andere zeilbootjes heb ik er nooit een probleem van gemaakt wanneer de mast een beetje gebogen stond. Is het slecht voor de mast, of heeft het uiteindelijk negatieve invloed op het zeilen? Het gaat nu dus nog maar over een klein beetje, maar het is wel duidelijk zichtbaar.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.255 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl