OK ik ben kleermaker en zinds kort maak ik ook buiskappen en repareer zeilen.
Als je het zelf wilt doen kan best, maar met een
huishoud machine heb je kans dat de motor doorbrand ivm de dikte.
Ook het transporteren van het doek gaat niet echt gemakkelijk omdat het doek te zwaar is voor de machine. Echter als je nog 1 seizoen mee wilt "who cares" als de stiksteken niet allemaal gelijk zijn. Onder zeil met windkracht 3 ziet niemand dat hoor.
Let hier wel erg goed op!
Elke steek in je stof is een gaatje. Dus is het doek daar iets zwakker. Als je steken per centimeter dus te hoog ligt heb je heel veel gaatjes (zwakke plekken) naast elkaar en heb je dus een zwak plek in je zeil , of buiskap. Als je daar windkracht 6 op krijgt kan het dus zijn dat het kan gaan scheuren. 5 tot 7 steken per cm is wat ik aan zou houden.
Je kunt een
industrieel machine nemen via Marktplaats.
Ben ik ook mee begonnen. Je motor zal niet stuk gaan, maar ook hier het transport probleem. Moeilijk met dikke stof.
Wel een stuk beter dan huishoud machine
Wat is dan het beste.
Jawel een
driedubbel transport.
Leermachine of meubel stof machines worden hier voor gebruikt.
Mooie rechte steek en altijd dezelfde lengte. Het doek wordt met de grijper (onderin) getransporteerd en met de voet (die "loopt" eroverheen) en de naald transporteerd de stof ook. Kun je soms op Marktplaats vinden, maar rond de 700 / 900€ dus daar kun je bij de zeilmaker heel wat keren een naadje laten repareren.
Voor zeilen is er een speciaal-machine met een zigzag, maar met twee of drie steken ertussen. Als je die kunt veroorloven kun je ook nieuwe zeilen kopen. Zeker met lange arm ben je zomaar 2500€ verder.
Garen:
Polyester bonded garen is het sterkst en goed bestand tegen UV.
Katoen garen zet uit als het nat wordt en dicht dus het gaatje wat je zojuist gemaakt hebt tijdens het stikken. Wel zo handig als je het waterdicht wilt houden. Alleen kan Katoen niet zo goed tegen UV.
Ik gebruik dus
Polyester bonded met Katoen. Dat geeft sterkte en zorgt dat het waterdicht blijft. Dit kun je alleen krijgen via zeilmakerijen of groothandel, maar als je het toch zelf gaat doen is dit het beste. Let wel even op de dikte van je naald die moet dik genoeg zijn om de draad doorheen te krijgen.
In de naaimachine handel kun je vragen naar een "jeans" naald.
Tevens zijn bij mij alle naden met dubbelzijdig tape eerst aan elkaar geplakt. Dit vermakkelijkt het stikken en zorgt ook weer ervoor dat de naden waterdicht blijven.
Zorg voor genoeg ruimte en bereid alles goed voor dat scheelt erg veel tijd en ergernis. (ps dit is uit praktijk ervaren
)
Mochten jullie vragen hebben kun je mij altijd vragen.
Groet Paul