Een MPPT regelaar kan nooit meer energie uit de panelen halen dan dat de zon erin stopt. Als een MPPT regelaar niet meer oplevert dan zonder de MPPT regelaar, was de oude situatie zonder MPPT-regelaar dus niet te verbeteren...
Omschakelen met een schakelaar... (Wedden dat de schakelaar altijd verkeerd staat nadat je hem hebt omgeschakeld...) Doe het niet, je wilt zeilen en niet de hele tijd de overweging moeten maken van 'kunnen ze nu beter parallel of beter serie?'
Twee zonnepanelen parallel: Het is verstandig dan een Schottky diodebrug aan te sluiten tussen de 2 + polen van de panelen en de + ingang van de regelaar (welke dan ook).
Bijlage diodebrug.jpg niet gevonden
Tenzij een regelaar al twee ingangen heeft of je een regelaar per paneel gaat gebruiken (zoals de 'Solaria Rosa' van Rozeboos). Sorry, Rozeboos, ik kon het niet laten...
Door de shottky diodes is een 'dark current' door het andere paneel niet mogelijk als er schaduw op valt (Theorema van ZigZag2). Elk paneel levert dan een eigen individuele bijdrage en deze is het maximale voor de condities van het paneel. Dit maakt het mogelijk veel kleine panelen te gebruiken zodat schaduw op 1 paneel ook maar een kleine negatieve invloed heeft op het totaal (Theorema van Rozeboos).
Een diode geeft spanningsval. Zo ziet een diodebrug van 2 Schottky diodes eruit: (TO-247 behuizing)
Bijlage TO-247.jpg niet gevonden
Bij de genoemde MBR4045PT is dat 0,2V bij 1A, 0,5V bij 10A en 0,7V bij 20A doorlaat stroom. De door TS genoemde panelen hebben een vermogen van 85Wp en zullen hun MPP wel hebben tussen de 15 en 17V, afhankelijk van de zon instraling. Dat wil zeggen dat de maximale stroom onder de beste condities op 5A komt. De spanningsval over de diode is dan ongeveer 0,4V. Dit betekent 2W vermogensverlies in de diode. Ik wens de TS dit vermogens verlies 24/7 toe (dan heb je alle dagen mooi zonnig weer met de maximale zon instraling).
Een MPPT-regelaar is een 'buck-boost' regelaar die een te lage spanning van de panelen oppept (boost) tot de ideale laadspanning van je accu's of de regelaar 'bokt' (buck) de hoge spanning in pulsen zodat de gemiddelde spanning de ideale laadspanning van je accu's heeft. Bij oppeppen lever je stroom van de panelen in en deze wordt omgezet naar extra laadspanning, bij bokken lever je spanning van de panelen in en wordt deze omgezet in extra laadstroom. Het vermogen uit de panelen wordt niet groter, maar wel beter benut voor het laden van de accu's.
Omdat bokken iets rendementvoller verloopt dan oppeppen, kun je beter meerdere panelen in serie schakelen (betekent dat het systeem eigenlijk altijd bokt) dan meerdere panelen parallel (waarbij het systeem van tijd tot tijd van bokken naar oppeppen moet omschakelen). Echter bij panelen in serie is de invloed van schaduw op het totaal groter dan bij panelen parallel (Theorema van Rozeboos). Hierdoor heeft parallelschakeling, ondanks het vermogensverlies van de Schottky diode, de voorkeur.
Het vermogensverlies in de Schottky diode zou kunnen worden ondervangen door voor elk paneel een eigen regelaar te gebruiken. Dan mag het eigen verbruik van de regelaar bij een laadstroom van 5A niet meer dan 2W zijn, anders is het niet zinvol een eigen regelaar te gebruiken. Bij lagere laadstromen (bv bij 1A) mag de regelaar niet meer dan 0,2W verbruiken (The Rozeboos Challenge).
Uiteindelijk blijkt uit metingen dat het richten van het zonnepaneel op de zon, de opbrengst van het paneel gedurende de dag maximaliseert (Theorema van Sunday). Een automatisch richtsysteem gebaseerd op een cardanisch verstelbare montage is de oplossing, zei het dat dergelijke systemen tot op heden meer energie verbruiken dan dat zij als extra opbrengen (tenzij in reusachtig grote paneel array's). Verder is een dergelijk systeem kwetsbaar. Er zijn wel dergelijke systemen, maar zij zijn 'polar mount' en kunnen alleen van oost naar west draaien. Dit werkt goed op 'land opstellingen', maar niet op een boot, waar het noorden niet altijd op dezelfde plaats op het schip ligt. Bovendien heeft een zeilboot helling en daar moet ook rekening mee worden gehouden. Ik ben er mee bezig, maar ik ben er nog niet helemaal uit (The Peper Challenge)
.
@TS:
Het eenvoudigst is een diodebrug met een Schottky diode. (is waarschijnlijkst ook het goedkoopst, ik blijf 'n 'Ollander)
Het mooist is de oplossing van Roseboos (per paneel een regelaar).
Het optimum is een automatische solar tracking installatie (maar die is er nog niet voor een zeilboot). Buurman Sunday benaderd deze situatie op zijn best (al moet de tracking handmatig geschieden) met de montage van zonnepaneel op zijn boot.
Ik hoor vast wel van de forummers wat ze er van vinden!
Groeten, Peper.