WADnWIND schreef :
Je kan ook de volgende truck toepassen met 2 aders. Door eenvoudig ompolen kies je welke sectie van de lamp aan gaat.
Daar ben je meteen al 10% van je spanning mee kwijt, daar komen dan de leidingverliezen nog eens bij.
Ooit was er een lampenmaker, hij heete Frits geloof ik. Frits zag de Wereld veranderen en dacht "LED's, dat is het! Dat is de toekomst!". En hij besloot LED lampen te gaan maken. Maar toen hij zijn Duitse vriend, die ook lampenmaker was, tegen kwam zag hij de lampen van zijn vriend veel minder energie gebruikten. Dat vinden de mensen fijn. Frits dacht: "Die LED's van ons gaat nou natuurlijk niemand meer kopen." Gelukkig had Frits een paar knechten, dat waren ingenieurs en dat zijn hele knappe mensen die heel erg goed technische dingen kunnen bedenken.
Een van die ingenieurs had een plan: Die LED lamp brand toch op 0,1 ampere? En dan heeft ze een spanningsval van 2 volt? En die andere 10 volt dan? Die gooien we gewoon weg met een weerstand? Dat is 10 volt maal 0,1 ampere, dat is 1 watt waar we niets mee doen! De LED zelf gebruikt maar 2 volt maal 0,1 ampere, dat is 0,2 watt. Ja meisjes en jongens, zo praten ingenieurs, ingewikkeld he? Gelukkig had de ingenieur een fijn plan: "Als we de LED nou een heel snel aan en uit zetten, zo snel dat niemand het ziet, dan loopt er gemiddeld maar heel weinig stroom! En dan hebben hoeven we geen energie weg te gooien!
Dat is nog eens een fijn plan! En het werkte ook nog. Alleen vond de regering, dat is de baas van Nederland en die woont in Brussel, het niet zo'n fijn plan. Die super snel flitsende lampen maakten zo veel storing dat het niet leuk meer was. Ze werken namelijk met wat ingenieurs een blokgolf noemen en zo'n golf heeft hele stijle flanken en die flanken zijn eigenlijk zenders die overal op storen. Eerst vroegen ze aan Frits of ze ijzeren kastjes om de LED lampem mochten doen en ze met afgescheremde kabels aan te sluiten, maar Frits vond dat veels te duur.
Gelukig was er nog een ingenieur, maar het zou ook best dezelfde geweest kunnen zijn, die een nog slimmer plan bedacht. "Als we nou dat aan en uitschakelen eens niet met een vast ritme doen, maar steeds met een ander ritme, dan is de storing gemiddeld lager als wat de regering graag wil". Op papier werkte dat en de regering vond het goed dat de lampen in plastic kastjes gestopt werden. (Maar in het echt werkt het natruurlijk niet, dat snapt zelfs een kind). En toen kregen de ingenieur en Frits en een sticker van de regering met daar op een hele grote C en een hele grote E, en daar werden Frits en de ingenieur heel erg blij van. En ze leefden nog lang en gelukkig.
Nou, en toen kwamen er een stel stomme kapiteins van zeilboten die de LED lampjes van Frits en de ingenieur, in dat plastic kastje, boven in de mast van hun boten, tegen de antennes van hun radios aan gingen schroeven. En toen werden ze allemaal boos dat hun radio het niet meer deed. Stom he, van die kapiteins?