rooiedirk schreef :
Het verbruik van een boiler is (naast het warm water verbruik) alleen afhankelijk van de isolatie. Dus isoleren en nog eens isoleren. Metname ook de aansluitingen en leidingen goed isoleren, daar gaat vaak een hoop warmte verloren.
Uiteraard speelt isolatie ook een rol maar de meeste energie is gewoon nodig om het water op de warmen.
Van bijv. 10 naar 60 graden ( wat vanwege legionellarisico de beste temperatuur is) kost gewoon per liter altijd 4,2*50 = 252 Kilojoules en dat is gewoon 70 Wattuur oftewel bij 12 Volt dus 70/12= 5,83 , zeg maar 6Ah uit je accu.
Aardig veel dus.
Daar kun je niks aan verbeteren want de efficientie van de elctriciteit is daarbij zelfs in principe 100% omdat de opgewekte warmte allemaal in het water komt.
Afkoeling via de isolatie vergt daarnaast ook wel energie maar hoeveel in verhouding tot het opwarmen hangt naast de isolatiekwaliteit vooral ook af van het verbruik van dat hete water. Opgewarmd water snel gebruiken en dan pas aanvullen kort voor het nodig is zal wel aardig wat winst opleveren t.o.v. altijd een boiler vol en heet laten staan.
Eigenlijk zijn boilers daarom vrij energie onzuinige apparaten , hoe goed ze dan ook zijn geisoleerd. Zolang je er geen water uithaalt en er nieuw koud water in doet verdwijnt alle electrische energie naar buiten ( wat overigens bij de verwarming thuis ook altijd gebeurt, al isoleer je nog zo goed ).
Het beste is water pas opwarmen als je het nodig hebt zoals bijv. bij een moderne HR geiser. Dan maak je ook nog direct gebruik van de energeobron en niet via de omzetting in electriciteit.
Samengevat ; een elctrische boiler kun je alleen zuiniger maken door dikker te isoleren of , beter nog, zelfs een vacuumisolatie toe te passen zoals in een thermosfles of thermoskan.
Qua electriciteitsverbruik voor het maken van heet water valt er niets te verbeteren.
Ad