Dit gaat niet goed werken:
- De Webasto is inderdaad een aan/uit systeem. Vandaar dat er een buffervat in moet. De waterinhoud van de leidingen en convectoren is te klein om de Webasto enige tijd te laten draaien, het wordt dat een flipperkast. Dat buffervat geeft de Webasto enige tijd om aan te gaan.
- maar als je een buffervat op de Webasto hebt, en de pomp van de Webasto gebruikt, gaat je Dickinson dus ook eerst je buffervat verwarmen. En het motorblok trouwens. Dat trekt die Dickinson niet.
Hier was ik inderdaad ook bang voor… Dat betekend dus twee gescheiden circuits wat weer extra onderdelen vergt zoals een nieuwe boiler met dubbele spiraal.
- Die Dickinson alleen op een aparte spiraal in je boiler zetten met een apart pompje. Trouwens, controlleer even of je de Dickinson mag stoken zonder afname door de spiraal. Bij andere merken smelt de koperen spiraal in de kachel als je er geen koud water door heen stuurt.
De Dicinson kan zeker zonder vloeistof in de rvs spiraal branden. Ik weet niet wat het effect is als er wel vloeistof inzit en dit niet circuleert?
- Je hebt een druk-expansievat getekend. Bij ons is het een open atmosferisch expansievat op het hoogste punt. Simpeler.
Aangepast!
- Wij hebben de convectoren in het schip met een Tichelman systeem aangesloten zonder aflsuiters. Normaal is een Tichelman systeem 3-pijps, maar als je in een boot een rondgaand systeem maakt, is ie toch 2-pijps. Het voordeel is dat je niet hoeft in te regelen: elke convector heeft dezelfde totale leidingweerstand zodat ze automatisch dezelfde hoeveelheid water per seconde krijgen. De warmteafgigte per convector afleiden uit de warmtevraag van de desbetreffende ruimte. Kleinere ruimte, kleinere convector. Waarom geen afsluiters: als je in de winter stookt, wil je toch de hele boot ijsvrij, condensvrij, enz. dus stoken die handel.
Is dit zo goed aangepast?
- Ik zou die 3 warmtebronnen niet in serie zetten. Ze warmen nu elkaar op. Parallel aansluiten geeft dat probleem niet. Elk zijn eigen pompje.
De webasto en de wisselaar zou ik toch graag in hetzelfde circuit houden. Deze geven wel wat verliezen als ze in serie staan, maar indien goed geïsoleerd zal dat misschien wel meevallen?
- De vraag is hoe zinvol het is om de hoofdmotor onderdeel te laten zijn van de verwarming. Hoevaak draait de motor? Of wil je juist het motorblok verwarmen? Misschien is het simpeler om gewoon die Webasto te laten draaien als er warmtevraag is.
Enkel door de wisselaar van de motor in serie met de webasto te zetten kan ik de ‘gratis’ vrijgekomen energie hiervan gebruiken. Door de wisselaar goed te isoleren zijn de verliezen voor de webasto minimaal. Misschien kan ik de wisselaar zelfs combineren met een buffertank? Dan heb ik twee vliegen in een klap? Ik vaar ruim 100 uur per jaar op de motor. Maar met reizen naar het hoge noorden in gedachten lijkt het me toch wel zinvol.
- de boiler warm houden met een Webasto is onzin. Het kost veel te veel energie om die Webasto op te laten warmen voor die 100W die je nodig hebt om de boiler warm te houden. Wij hebben dat opgelost door die 100W af te tappen van de energie-voorziening (bij ons generator, die 1x per dag sowieso draait). Maar we hebben dat wel een 60L boiler. Aan het eind van de dag (vlak voor het generator-draaien dus)is de douche niet meer superheet, maar nog heerlijk comfortabel warm. Die 100W (5A bij 12V) kan je van een zonnepaneel aftappen.
De boiler wil ik wel graag in het circuit van de webasto en de motor houden, dat deze opwarmt is een bijkomstigheid waar ik in de praktijk heel graag gebruik van maak. Maar alleen voor de boiler zou ik nooit de webasto aanzetten.
Mijn zonnepaneel van 190 Wp laadt in de winter nooit 5 A gedurende 24 uur.
- je schrijft "eerst de boiler en dan de convector". Volgens mij gaan dingen in serie tegelijk warm worden, niet na elkaar
Als de boiler ca 1 kW kan opnemen bij koud water, dan zal de Dickinson dat toch eerder aan de boiler afstaan? Hoe warmer de boiler, hoe meer de convector opneemt. Zo kan het opwarmen van de boiler wel wat tijd kosten, en koelt de convector flink af bij gebruik tapwater, maar de dickinson staat in de regel non-stop aan…