Ronaldl schreef :
Overigens blijkt RVS 316 wel degelijk toch zwak magnetisch te zijn, met een N50 Neodymium Magneet krijg je een magnetische aantrekking. Wij checken zo of flenzen van 304 of 316 zijn.
Dat werkt niet helemaal. Het grote verschil tussen 304 en 316 is een kleine hoeveelheid Molybdeen. Ik weet niet precies wat dat met de kristalstruktuur doet, maar heeft nauwelijks invloed op waar t over gaat: Austenitische kristallen. Dat is een kubus, met nog ijzerballetjes in de vlakken. Die struktuur is niet of nauwelijks magnetisch. Het is dezelfde struktuur die ijzer heeft boven de 723C. Dan is staal ook niet meer magnetisch (curiepunt). Dit is nodig om er voor te zorgen dat de aanwezige koolstof opgelost kan blijven in het staal. Bij kamertemperatuur heeft staal ook een kubusstruktuur, maar dan met een ijzerballetje in het midden van de kubus. De ruimte voor t koolstof verdwijnt daardoor. Dat betekent dat normaal staal uiteen valt in ijzer en cementiet, een ijzer koolstof verbinding. Dat verschil geeft verschillende strukturen aan het oppervlak, en dus electrolytische corrosie. Deze struktuur is wel magnetisch.
RVS bevind zich dus in de fase dat het koolstof opgelost is in het rooster. De struktuur die niet magnetisch is. Het kan daar uit vallen door koudvervormen. Dan gaat het over in martensiet. De struktuur van gehard staal. Ook magnetisch. Dit is overigens meteen ook de reden dat de spanen zo verduveld scherp zijn: ze zijn ook snoeihard.
Wat je met je magneetje aantoont, is niet de chemische samenstelling, maar de mate van koudvervorming, door bijvoorbeeld walsen. Dat kàn weer verband houden met de eigenschappen van 304 en 316, maar dat hoeft niet. Warmgewalste kwaliteiten van 304 en 316 zijn beide niet magnetisch.