3Noreen schreef :
Misschien moeten jullie voor de discussie even bepalen wat jullie onder de verschillende termen bedoelen.
Rek =
Creep =
Constructie rek =
Elasisiteit =
Anders blijf je om elkaar heen draaien.
Misschien ook even kijken welke definities DSM, de patenthouder op Dyneema, er op na houdt.
Rek = ONMIDDELIJKE verlenging onder belasting. Dus meteen. In eerste instantie is dat elastisch, maar als de kracht/spanning hoger wordt, kan een deel daarvan plastisch zijn.
Constructierek = Als je een kabel gaat slaan uit vezels, blijft er tussen de vezels ruimte. Die verdwijnt als je de lijn gaat belasten. Dit is dus een soort van mechanisch zetten van de vezels tov elkaar, maar niet een verlengen of verkorten van de vezels zelf. Zolang de vorm van een kabel behouden blijft, is constrcutierek eenmalig. Maar als je de lijn gaat opschieten en/of losschudden, komt het terug.
Kruip : dubbele punt, want geen =. De definitie is minder scherp. In ieder geval is het een verlenging van een materiaal of constrcutie over TIJD. Wat dus niet meteen optreedt, maar na seconden, dagen, maanden. DSM hanteert de definitie: die kruip die uiteindelijk tot falen van de lijn gaat leiden. Dyneema onder hoge belasting kruipt, en blijft kruipen tot het breekt. Om in dit bereik te komen, moet je minstens 20% van de breeksterkte overschrijden met je krachten. Voor vallen doen we dat nooit, en voor stagen hoogstens af en toe. Dus voor ons nauwelijks relevant.
In die zin kan ik me voorstellen dat het handiger is om een totale lijn, inclusief constructie dus, warm voor te rekken. Dat zal voor ons gebruik als stag meer relevante kruip reductie geven dan kruipvaste vezels, die dan weer met veel lucht er in tot een kabel geslagen worden.
Wat t probleem van DM20 mbt diameter zou zijn, is me niet duidelijk. Is dat maar in een aantal diameters verkrijgbaar of zo?