Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen??

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 09:47 #676665

Hallo iedereen,

Ik hou van de zee en zeezeilen. Op een meer zeilen vind ik wel leuk, maar op de zee voel ik me pas echt goed.
Op dit moment heb ik al 3 weekends gezeild met een zeiljacht (32voeter) via zo'n zeilschool.

allemaal wel leuk, de boten zijn geweldig (Jeanneau's), maar veel te duur.
De prijs voor zo'n zeilweekend valt op zich goed mee, maar het zijn die extra's die het te duur maken; je legt een scheepskas aan, de schipper dient getrakteerd te worden en je gaat zaterdagavond altijd een stapje in de wereld zetten, lees; op restaurant gaan, veel wijn, veel drank, ...
En associaal op de boot blijven zitten terwijl de rest "uitgaat", dat zie ik ook niet zitten.
Ten tweede, zijn die zeilweekends toch altijd met vreemden; je amuseert je er weliswaar mee, en je leert ze wel kennen na het tweede weekend samen te hebben gezeild, maar het is toch anders, dan bevoorbeeld met je familie of je vrienden te gaan uitzeilen.

Kortom, dit zijn kostelijke weekendjes waar ik gemakkelijk 300euro bij uitgeef.

Op dit moment kan ik niet zeggen dat ik al een ervaren zeiler ben, verre van! Ik ben eerder een beginnende/sukkelende matroos.
Hoe kan ik mijn ervaring opschroeven/ mijlen maken! zonder mijzelf blauw te betalen aan cursussen?

Ik heb uitgerekend dat ik eventueel een tweedehands kleine zeilboot kan kopen, die een jaar laat liggen in een havenstad (ongveer 2000 euro liggeld) en daarmee zo veel mogelijk ga zeilen op zee.

Gaat me dit uiteindelijk goedkoper uitkomen dan met een zeilschool?
Wat denken jullie hiervan?

En als dit idee (van een boot kopen) goed is, welke zeilboot kan ik dan het beste kopen?
Het moet een kajuitzeilboot zijn. Ik zou er in de weekends graag op overnachten (vind dat zalig op een boot slapen) en familie/vrienden moeten ook meekunnen.
Maar aangezien ik geen enthouasiste zeil-metgezellen ken, zou ik toch wel vooral moeten kunnen leren solozeilen.
Is dit mogelijk op zee, en hoe leer ik dat en met welke boot?


Alvast enorm bedankt voor al jullie reacties! ;)
Laatst bewerkt: 28 okt 2015 09:47 door Mlle Oiseau.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 10:02 #676669

  • ManneeB
  • ManneeB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1385
Hallo Mlle Oiseau, ten eerste welkom op dit forum.

Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden dan de door jou genoemde, als je in bezit bent van enige papieren waarmee je aan kunt tonen dat je voldoende ervaring hebt kun je natuurlijk ook een boot huren en mensen meenemen. Doe je dit in de Hollandse Delta dan kun je de mensen die je meeneemt een beetje aan het zeilen laten wennen en makkelijk toch ook de stap naar zee maken.

Als je je hier op het forum voorstelt en (misschien na de winter) de hoek "opstappers" in de gaten houdt is er een prima kans dat je via dit forum nieuwe mensen leert kennen en meer ervaring op doet.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 10:53 #676689

  • H4O
  • H4O's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 695
Als je een goedkoop uit wilt zijn kun je beter geen boot kopen. Naast ligkosten ben je ook geld kwijt aan onderhoud en afschrijving. Aan de andere kant zul je wellicht weer geld uitsparen doordat je met de boot op vakantie gaat. De sommetjes zul je zelf moeten maken, op basis van je wensen en mogelijke alternatieven.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 11:00 #676692

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Welkom op dit forum Mlle Oiseau!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 11:07 #676693

Mijlen maken kan het makkelijkst als wedstrijdbemanning. Er zijn genoeg teams die zitten te springen en een toegewijd iemand graag de kneepjes bijbrengen. Niet relaxed, maar wel intensief op een juiste manier leren zeilen (boathandling). Laat je niet gek maken door vooroordelen: wedstrijdvaren kan ontspannen en gezellig zijn.

In Zeeland en Scheveningen wordt de winter door gevaren door een redelijk veld zeilboten.

Zeemanschap leer je er niet van. Daarvoor zijn wel goede cursussen om een eind de goede weg op geholpen te worden, de rest komt met ervaring
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 11:08 #676694

  • Puffin
  • Puffin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 271
Opstappen is leuk. Je leert mensen kennen. Maakt misschien vrienden, maar je leert er weinig van. Je hebt de verantwoording niet over schip en bemanning en dat is het grote verschil. "Zelf doen," is het motto. Althans... in mijn geval. Daarnaast ben ik nog nooit met mijn zeilboot echt op vakantie geweest. Heeft de vrouw geen behoefte aan. Maar wel elk jaar naar het buitenland. Zomers en ook vaak winters. Dat maakt een boot hebben extra duur. Heb hem daarom ook maar verkocht... om een grotere te kopen. Misschien ga ik er dan wel mee op vakantie. Hoewel...
Nice to see you...to see you nice...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 11:15 #676695

Dat is een beetje onzin. Het heet wel opstappen, maar je moet natuurlijk zelf een beetje een assertieve houding aannemen en vragen stellen en om je heen kijken om dingen op te pakken. Luister goed en doe je best. Binnen de kortste keren heb je vertrouwen gewonnen en jezelf als leergierig geprofileerd. Moet de eerste schipper nog tegenkomen die dan niet vanzelf een leermeester wordt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 11:40 #676705

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7821
Mlle Oisseau,

Ook van mij een dik welkom op dit forum.

Uit je taalgebruik meen ik te mogen opmaken dat je uit Belgie komt?

Ik ga er van uit dat ook vanuit de havens daar tochten en wedstrijden georganiseerd worden.

Inderdaad is kan het gelag bij scholen nogal oplopen, omdat iedereen vindt dattie "uit" is. Als je daar geen bijzondere prijs op stelt, lijkt dat flinke verspilling van geld.

Nu is op eigen kiel de zee op een ander kunstje dan met iemand anders mee. Dat voelt compleet anders. Veel echter. Alleen daarom al vind ik t een grote meerwaarde hebben om een eigen scheepje te hebben. Anderszijds kun je inhoudelijk efficienter leren als je in een of ander "les" verband vaart.

En vergis je niet in de kosten van ook een klein bootje. Er zijn weldegelijk een aantal kleinere en goedkoop aan te schaffen scheepjes die prima zeewaardig zijn, of te maken zijn. De kosten voor ligplaats, verzekering, onderhoud, en projecten zijn zeker ook niet te verwaarlozen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 12:03 #676719

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
boarderbas schreef :
Dat is een beetje onzin. Het heet wel opstappen, maar je moet natuurlijk zelf een beetje een assertieve houding aannemen en vragen stellen en om je heen kijken om dingen op te pakken. Luister goed en doe je best. Binnen de kortste keren heb je vertrouwen gewonnen en jezelf als leergierig geprofileerd. Moet de eerste schipper nog tegenkomen die dan niet vanzelf een leermeester wordt.

Waarom nou weer meteen "onzin" roepen? Of je iets leert als opstapper is niet alleen afhankelijk van jezelf, maar ook van de schipper c.q. de rest van de bemanning. Die laatsten moeten de tijd willen nemen je het één en ander uit te leggen. Niet alleen dat iets gedaan moet worden, maar ook waarom. Niet alle schippers hebben daar zin in. Ze willen allemaal graag een derde handje, maar zin om echt didactisch verantwoord aan gang te gaan is er lang niet altijd.

Ik ben aan het zeilen geraakt door mee te varen met anderen, maar leren deed ik vele malen meer èn sneller toen ik eenmaal een eigen boot had.

TS legt de lat overigens wel meteen vrij hoog. Het moet persé op zee gebeuren. Mijn advies zou zijn: koop een 22-voeter en ga leren. Voor € 3000,- heb je zo'n ding. Dat zijn 10 van die weekendjes zoals ze door TS worden beschreven. Zo'n bootje heeft ook geen ligplaats van € 2000,- euro nodig. Onderhoud hoeft niet meer dan een paar honderd euro per jaar te zijn. Je vindt ook sneller een ligplaats voor een kleine boot.
Op het IJsselmeer of de Zeeuwse Stromen ervaring opdoen. Na een jaar (of twee) komt de zee dan vanzelf wel. In de Delta zijn trouwens diverse korte zeereisjes te maken, als je het toch niet laten kan.
Laatst bewerkt: 28 okt 2015 12:04 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 12:26 #676723

lodewijk stegman schreef :
Waarom nou weer meteen "onzin" roepen?

Omdat het onzin IS dat je er niets van leert.

Bij een tochtje opstappen...tja....maar stap je op bij een amateur wedstrijdcrew, dan is de hele crew opstapper en gaan de dingen in hoog tempo. Het is er iedereen aan gelegen de "opstapper" zo snel mogelijk in te slingeren zodat taken gedelegeerd kunnen worden.

Dat zeg ik niet zomaar, maar na 13 jaar opstappen op wedstrijdboten in zeer wisselende omstandigheden. Ik heb denk ik een 40-50 schippers meegemaakt en onbehulpzame schippers en/of crew heb ik niet gevonden. Op een wedstrijdboot is een passieve opstapper nutteloos.
En ja, als met windje 6 de spi omhoog gaat op een korte baan, dan is het niet "gezellig", maar inspannend. De andere 95% van de tijd is er voldoende tijd voor leut, humor en uitleg.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 12:30 #676727

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
boarderbas schreef :
lodewijk stegman schreef :
Waarom nou weer meteen "onzin" roepen?

Omdat het onzin IS dat je er niets van leert.

Puffin zei dat hij er weinig van had geleerd. Dat is iets anders dan "niets".
Is dat dan ook meteen het verschil tussen "onzin" en "ik denk daar anders over"?
Laatst bewerkt: 28 okt 2015 19:56 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 12:38 #676729

  • GuyCras
  • GuyCras's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 136
Op de grevelingen huren we een mooi "beginnersbootje" (First 211) voor zo een 165 per dag, all in
Voor die first stellen ze geen grote eisen wat betreft ervaring

Op het Veerse Meer, huur je een First 25 voet voor die prijs.
Het is geen zee, maar je bouwt ervaring op.


Ik denk dat ik heel wat dagen ga moeten huren, om aan de kostprijs van een eigen boot te komen
Je spreekt van 2000 euro liggeld, wat me heel wat lijkt : maar deel alleen dat door 165 en je hebt al een vakantie veertiendaagse terugverdiend door te huren.

Maar ja, een eigen boot lijkt ook mij wel leuk....
Laatst bewerkt: 28 okt 2015 12:40 door GuyCras.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 13:19 #676744

  • Ton Mitz
  • Ton Mitz's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5886
kopen of huren, dat hangt van het aantal zeildagen af
de prijs hangt dan weer af van de grootte cq. prijs van de boot
als we die 165 eur huur per dag aanhouden,
voor een first 211 of een first 25, ik heb een sportina 23
met mijn aantal vaardagen dit jaar: 75 dagen
dan kom ik op 165 x 75= 12.375 eur per jaar
dat kost mijn bootje niet op jaarbasis
ton mitz
Feeling 32 Di, bootnaam Mitz
Genoemd naar een Engels stripfiguur
Mitz, the half fairy lady
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 13:54 #676757

Ik huurde vroeger, en heb een boot gekocht. Kan met zekerheid zeggen dat het geen goedkopere oplossing is zoals hierboven al is aangegeven.
Je moet het geweldig vinden om je eigen boot te hebben, inrichten zoals je wil, uitrusten zoals je wil, en varen wanneer, hoe en hoe lang je wil (ik ga ook voor een uurtje soms, dat is met huren wat lastiger vaak).
Maar voor het geld niet doen zou ik zeggen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 14:25 #676767

  • H4O
  • H4O's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 695
Vergeet verder ook niet de tijd die je kwijt bent aan je boot naast het varen:
- onderhoud: motoronderhoud, zeilen controleren, gas controleren en bijvullen, wassen, poetsen, antifouling.
- water uit: zeilen eraf, mast strijken, kussens uit boot, boot opruimen en leeg halen, diesel afvullen, accu's en gas mee.
- water in: omgekeerde
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 14:39 #676778

  • ErikSnel
  • ErikSnel's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 7038
Welkom op ons forum, Mlle Oiseau!

We zijn een lekker stelletje bij elkaar, iedereen heeft (en geeft ;) ) zijn eigen mening.
Dus dat doe ik dan ook maar.

Als je snel wilt leren terwijl je weinig geld uitgeeft, dan is opstappen een goede optie. Daarbij is wel van belang dat je vraagt, dan hoor je gewoon veel meer en krijg je ook snel meer te doen.
Mijn ervaring is wel dat je nog veel meer leert op het moment dat je de verantwoordelijkheid draagt, dus als je een eigen boot hebt. Het is alleen wel een hele sprong in het diepe om meteen met een 30-voeter op zee te gaan varen. Dat kan ook behoorlijke risico's met zich meebrengen. Maar is eerder gedaan!
Een alternatief zou kunnen zijn om een (veel goedkopere) kleine kajuitboot te kopen. Dat is veel gemakkelijker te hanteren zodat je al snel alleen weg zou kunnen gaan. In eerste instantie misschien nog niet op zee, maar eerst op beschut water. En als dat goed gaat je grenzen verleggen.

Veel succes en plezier in ieder geval, en hou ons op de hoogte!
Team Zeilersforum.nl

“One impossible thing at a time” - Jean Juc Picard

Leukothea, Seahorse, 30m schoener, Defender 27. Friendship 28, Victoire 34 en nu Sigma 41 Star of Earendil
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 14:46 #676782

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
ErikSnel schreef :
Een alternatief zou kunnen zijn om een (veel goedkopere) kleine kajuitboot te kopen. Dat is veel gemakkelijker te hanteren zodat je al snel alleen weg zou kunnen gaan. In eerste instantie misschien nog niet op zee, maar eerst op beschut water. En als dat goed gaat je grenzen verleggen.

Verdorie Erik; we zijn het eens!

(stegman schreef)

Mijn advies zou zijn: koop een 22-voeter en ga leren. Voor € 3000,- heb je zo'n ding. Dat zijn 10 van die weekendjes zoals ze door TS worden beschreven. Zo'n bootje heeft ook geen ligplaats van € 2000,- euro nodig. Onderhoud hoeft niet meer dan een paar honderd euro per jaar te zijn. Je vindt ook sneller een ligplaats voor een kleine boot.
Op het IJsselmeer of de Zeeuwse Stromen ervaring opdoen. Na een jaar (of twee) komt de zee dan vanzelf wel. In de Delta zijn trouwens diverse korte zeereisjes te maken, als je het toch niet laten kan.
Laatst bewerkt: 28 okt 2015 14:46 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 14:56 #676787

  • ErikSnel
  • ErikSnel's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 7038
lodewijk stegman schreef :
Verdorie Erik; we zijn het eens!

Oef Lodewijk, daar moeten we dan op de wintermeeting er maar eentje op drinken :P
Team Zeilersforum.nl

“One impossible thing at a time” - Jean Juc Picard

Leukothea, Seahorse, 30m schoener, Defender 27. Friendship 28, Victoire 34 en nu Sigma 41 Star of Earendil
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 15:29 #676801

  • Espiritu
  • Espiritu's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 800
Welkom op het forum :)

Joop66 schreef :
Nu is op eigen kiel de zee op een ander kunstje dan met iemand anders mee. Dat voelt compleet anders. Veel echter. Alleen daarom al vind ik t een grote meerwaarde hebben om een eigen scheepje te hebben. Anderszijds kun je inhoudelijk efficienter leren als je in een of ander "les" verband vaart.

En vergis je niet in de kosten van ook een klein bootje. Er zijn weldegelijk een aantal kleinere en goedkoop aan te schaffen scheepjes die prima zeewaardig zijn, of te maken zijn. De kosten voor ligplaats, verzekering, onderhoud, en projecten zijn zeker ook niet te verwaarlozen.

+1 voor de post van Baasklusje.

Of het goedkoper is of niet, een eigen boot, hangt helemaal af van de boot die je koopt en de haven waar je hem neerlegt. Dat zul je dus zelf uit moeten rekenen ;)

Zelf zou ik, als het kan, wel voor een eigen boot gaan. Koop dan iets van een meter of 8 tot 9 zo'n beetje, dat is een prima lengte en dan kan er ook eens iemand mee.

De eerste keren les nemen op je eigen boot in plaats van op een boot van de zeilschool. Leer je tenminste je eigen boot kennen in plaats van die van een ander.

Als beginner zul je hier heel veel "neeeee, dat kan niet, eerst ervaring opdoen!" horen, maar je kunt niet ervaren zijn als je iets voor het eerst doet. Haha.
Gezond verstand gebruiken en na wat lessen eens kijken of je ervaren zeilers mee kunt nemen als opstapper, en dan genieten!
Laatst bewerkt: 28 okt 2015 15:30 door Espiritu.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 15:42 #676807

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
ErikSnel schreef :
lodewijk stegman schreef :
Verdorie Erik; we zijn het eens!

Oef Lodewijk, daar moeten we dan op de wintermeeting er maar eentje op drinken :P

Pcies! Ik bedoel maar: de meningen lopen helemaal niet zover uiteen, op ZF..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 16:53 #676845

  • FAPH
  • FAPH's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 197
Wat nog niet genoemd is, is zo'n club waar je lid van wordt en dan toegang hebt tot een vast schip voor zoveel dagen per jaar. Je betaalt lidmaatschap en dat dekt alles. Schip wordt dan gedeeld met zeg iets van 6 anderen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 19:19 #676881

  • reuv
  • reuv's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 370
tcdehoog schreef :
kopen of huren, dat hangt van het aantal zeildagen af
de prijs hangt dan weer af van de grootte cq. prijs van de boot
als we die 165 eur huur per dag aanhouden,
voor een first 211 of een first 25, ik heb een sportina 23
met mijn aantal vaardagen dit jaar: 75 dagen
dan kom ik op 165 x 75= 12.375 eur per jaar
dat kost mijn bootje niet op jaarbasis
ton mitz

Even redelijk blijven lijkt mij:
600 euro/wk, 10 weken 6000 euro, zal zeker meer zijn dan jij uitgeeft, maar veel zeilers vergeten afschrijving over de aanschaf en vervanging van onderdelen (zeilen e.d.).

En een clever voor zeezeilen...
Je bent wel optimistisch.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 19:23 #676882

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
reuv schreef :
En een clever voor zeezeilen...
Je bent wel optimistisch.

Of een 23-voeter al dan niet geschikt is voor zeezeilen wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de bemanning.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 19:31 #676884

je moet geen haast hebben. Dat zie je toch steeds meer. De grotere zeiljachten die zomaar 7,8 of zelfs tien knopen lopen. (ook op de motor) , zodat ze weer snel in de volgende haven zitten, tegen borreltijd het liefst.

Zag ik ook bij de 200 myls, dat verschil in snelheid, en ik heb een 27 voeter. Scheelt toch wel een boel hoor.
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeilboot kopen of cursussen blijven volgen?? 28 okt 2015 19:38 #676887

  • JohnBerg
  • JohnBerg's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1944
@Mlle Oiseau welkom op het forum.

Het lijkt me wel leuk om eens een avond mee te gaan stappen, want als ik dat zo lees gaat dat er best tof aan toe.

En anders zou je op de zeilschool eens kunnen vragen of je kunt leren om 's nachts te varen. Behalve dat 's nachts varen ook wel apart is, bespaar je dan al vlot wat bij elkaar om zelf iets te kopen :)
Get your facts first, then you can distort them as you please
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.328 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl