Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2

Onderwerp: Opknap project - live a board

Opknap project - live a board 22 okt 2020 09:00 #1220356

Hoi allemaal,

Ik overweeg samen met mijn vriendin om een project aan te gaan om ons eigen woonschip op te gaan knappen. Geen woonschuit, maar een zeewaardig varend zeilschip waar we op willen wonen. Een forse zoektocht heeft ons doen beseffen dat een budget van € 50.000,- minimaal lijkt te zijn om iets bewoonbaars te vinden. Ik denk dat het ook anders kan, zolang je het juiste project weet te vinden. We schromen niet om comfort voor een aanzienlijke tijd in te ruilen voor een droomboot in de maak, en we snappen beide uit ervaring hoe uitdagend en veeleisend een project als dit zal zijn. Waarschuwingen zullen waarschijnlijk alsnog komen op dit forum, alvast bedankt daarvoor ;)

De lijst met eisen valt denk ik wel mee:
- Minimaal 12 meter lang
- Stahoogte in merendeel deel van het schip voor iemand van 1,95 meter
- Polyester romp
- mono-hull met kiel (geen platbodem)

De lijst met wensen wordt natuurlijk wat langer, op volgorde van prioriteit:
Buiten:
- Romp in goede constructieve staat, of redelijkerwijs weer in goede staat te brengen
- Mast en dek- en mastbeslag van staand want in goede constructieve staat, of redelijkerwijs weer in goede staat te brengen
- Middenkuip (veilig en beschut op zee)
- Sloep getuigd (Kits mag ook)
- Geen teakdek
- Degelijke anker uitrusting, nog aanwezig of met aanwezige materiaal weer goed aan te brengen.
- Schip is ooit gebouwd door een werf of merk dat bekend staat om degelijkheid en kwaliteit. (Trintella, Amel, dat soort merken)
- Eventueel natuurlijk een tiptop motor, net ingezeilde wedstrijdzeilen en op iedere hoek een elektrische lier, maar laten we het realistisch houden

Voor het interieur is wel een wensenlijst, maar dit geld meer als de basis waar we een zaag in kunnen zetten om er een fijn bewoonbaar interieur van te maken. De wensen zijn dan ook meer bedoeld als basis waarvan we veel elementen zullen kunnen hergebruiken:
- Eigenaarshut achterin
- badkamer/natte cel met stahoogte en douche
- keuken
- verwarming
- stromend warm en koud water
- vuilwatertank

En dan nu de prijs... Ik wil daar geen vast bedrag of budget op vast pinnen omdat we juist onderzoeken of onze droom ook op een andere manier kan dan direct een kant en klaar (oud) schip te kopen van 50-75 k. Ik zou graag een zo klein mogelijke startinvestering doen en zoveel mogelijk zelf klussen om tot een mooi resultaat te komen. Stel dat we € 10.000,- zouden uitgeven aan een project wat voldoet aan de eisen, en wellicht een paar wensen. Kan dat volgens jullie? Kennen jullie voorbeelden? Wellicht van dit soort juweeltjes in de haven zien liggen? Ik ben heel benieuwd naar de reacties, bedankt alvast!
Eigenaar Compromis 720
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 12:39 #1220410

 • rsv
 • rsv's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1890
Voor 75k ga je dat makkelijk vinden.Alhoewel kant en klaar,je altijd wel iets kan herstellen verbeteren.Ook bij een nieuwe boot.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 12:59 #1220412

 • Seashore
 • Seashore's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 625
overweeg je titel aan te passen ;): living on board :whistle:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 13:03 #1220413

Hi,

Voor 10K loop je risico's in de basis van je nieuwe boot. Je kunt het beste kijken naar een boot waarvan romp, kiel en alle structurele componenten in orde zijn. Zelf zou ik kijken naar gerenommeerde bouwers van degelijke schepen, dat kunnen ook de wat oudere schepen zijn van de AWB (Average White Boat) bouwers zoals Bavaria, Jeanneau en Beneteau. ZIj maakten tot voor een jaar of 15 ook boten die feitelijk beschouwd over-gedimensioneerd waren.

Qua middenkuip denk ik aan een Amel, Contest of Hallberg Rassy. Vooral de oudere Amel's kun je binnen je budget van 75 kopen met voldoende budget voor een refit, zo zijn er op Yachtworld meerdere AMels van 12-14M voor rond de 50K te vinden!! Het is te verwachten dat een dadawerklijke aanschaf nog wel eens veel lager kan zijn.

Succes met je zoektocht
Contest 36s Camelot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 13:07 #1220415

Naar mijn mening leert de ervaring dat opknappen en klussen veel meer geld kost dan je vooraf denkt. Voordeel is dat je e.e.a. helemaal naar eigen wens kan doen. Het verschil tussen 10k en 50k lijkt veel, maar motorrevisie of goede ruilmotor, verstaging, zeilen zetten je al behoorlijk acheteruit. Apparatuur is ook niet echt gratis.

Ga echt reëel rekenen, tel er 10-15 K bij - dan kom je in de buurt. Ik ken voorbeelden allebei de kanten op - een stel wat jaren aan de boot heeft gewerkt, en veel later dan gedacht alsnog zijn vertrokken - zouden het nooit meer zo doen. Maar ook een stel wat uiteindelijk voor 50K klaar was (11 meter Frans productiejacht op leeftijd), wel veel pech onderweg heeft gehad (dure motorreparaties) maar wel naar de Carieb zijn gekomen met de milkrun.

Persoonlijk zou ik kijken naar wat meer schip en minder klussen, dus kijk voor rond de 30-35k rond en houdt 15K achter voor motorrevisie, verstaging, zeilen en apparatuur.
V1122 Silmaril - www.sailabout.nl/Blog/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 15:25 #1220448

Bedankt voor de antwoorden tot zo ver! Ik zou alleen even willen aanpassen dat mijn budget dus niet 50-75k is momenteel, maar aanzienlijk lager. Ik lees nu dat mijn bewoording wat ongelukkig is. Met een budget van 50k zou ik me goed kunnen redden inderdaad, en met de tips die jullie nu al geven op een goed resultaat komen.

Waar ik echter naar op zoek ben is een opknapper die ik voor rond de 10k kan kopen, en dan gaandeweg fors kan investeren om er een droomboot van te maken. Als we erop gaan wonen verhoogt ons budget per maand wat aan de boot uitgegeven kan worden etc. etc. Zoals we vroeger op het programma "Grand Designs" voorbij zagen komen, maar dan op een boot :)

Als ik Sailingcamelot goed begrijp zou een oude (dus degelijke) AWB een optie zijn die dichter in de buurt van mijn 10k aanschaf zou liggen, en heb ik voor een Amel bijvoorbeeld echt substantieel meer budget nodig.
Zolang de romp, kiel en structurele componenten in orde zijn mag er verder veel mis zijn met het schip.

Over een periode van een jaar of 3 denk ik dat ik een totale investering kan doen van ongeveer 50k. Dan van lelijk eendje van 10k, met bloed, zweet, tranen en 40k aan materialen en onderdelen een droomboot om op te wonen en op termijn het echte ruime sop te kiezen.
Eigenaar Compromis 720
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 15:31 #1220450

 • jerry
 • jerry's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5346
Kijk eens op YouTube naar OddLife Crafting. Dat is een jong stel in Brazilië dat voor $10.000 een boot kocht en nu bijna klaar zijn met opknappen. Meer dan100 video’s.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 15:39 #1220453

Yes, dat is een goede referentie. Let echter wel op, zij woonden niet op hun boot terwijl ze die opknapten. Ook hebben ze er bakken geld tegenaangesmeten (meerdere malen laten spuiten). Dan heb je nog steeds een stalen boot met redelijk wat onderhoud.

Ik zou terugredeneren vanuit je mogelijke reis-ambities. Ik denk dat je dan met AMel nog steeds niet slecht zit. Er staat in Frankrijk een supercomplete Kirt te koop met recente Volvo Pents D1-30 diesel voor 17K. Niet helemaal 12 meter en een redelijk slanke romp dus minder binnenruimte dan een oudere AWB maar mogelijk wel vrijwel meteen zeewaardig en na een bescheiden refit good-to-go?
Contest 36s Camelot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 15:40 #1220455

 • ErikSnel
 • ErikSnel's Profielfoto
 • aanwezig
 • Admin
 • Berichten: 6175
Er lag laatste een Amel ~40 voet te koop voor ik geloof 20k. Dus dat is wel binnen bereik.
Team Zeilersforum.nl

“One impossible thing at a time” - Jean Juc Picard

Leukothea, Seahorse, 30m schoener, Defender 27. Friendship 28, Victoire 34 en nu Sigma 41 Star of Earendil
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 15:45 #1220456

 • TuuLeVi
 • TuuLeVi's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4780
Njelse-Pjepper schreef :
een opknapper die ik voor rond de 10k kan kopen, en dan gaandeweg fors kan investeren om er een droomboot van te maken.
dat kost je, in de huidige markt, meer dan nu een "sail away" boot kopen.
Je loopt echt leeg op een refit, helemaal in dat formaat.
1e eigenaar & rallykampioen Rauno_Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 15:55 #1220462

 • plusfast
 • plusfast's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2167
Dat het kan wat jullie willen klopt. Dat is voor een deel afhankelijk van een factor geluk, en op het juiste moment het juiste doen. Lees maar eens de blog van een werkelijkheids droom.

Als je minder afhankelijk wil zijn van een geluksfactor moet je aan de hand van je eisen en wensen een tijd lang de diverse sites in de gaten houden waar vrij grote zeilschepen worden aangeboden, en je realiseren dat Nederland daarvoor een kleine markt is. Veel van dit soort schepen ligt elders, en dat kan momenteel een probleem zijn. Bijvoorbeeld op de site van Boatshed staat deze Vagabond 39 te koop met een vraagprijs van 35k, maar die ligt wel in Barcelona. En in het verre oosten (Maleisïe, Thailand etc) liggen veel meer van dit soort boten.
Zelfs het duurste jacht ligt aan de kade vast met een lijntje van een paar euro...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 16:01 #1220464

TuuLeVi schreef :
Njelse-Pjepper schreef :
een opknapper die ik voor rond de 10k kan kopen, en dan gaandeweg fors kan investeren om er een droomboot van te maken.
dat kost je, in de huidige markt, meer dan nu een "sail away" boot kopen.
Je loopt echt leeg op een refit, helemaal in dat formaat.

Vanwege de hoge kosten van nieuwe onderdelen t.o.v. de kosten van een compleet schip, bedoel je?

Gaat dat ook nog op als je net zo met je onderdelen omgaat als met de rest van het schip? Dus alles hergebruiken, enkel tweedehands en op zoek naar koopjes op fora en andere plekken? Ik kan me voorstellen dat je met een set zeilen, lieren en staand en lopend want gigantische uitgaven kunt doen, terwijl je ook daar met geduld de mazzeltjes kunt opzoeken. Of is het dan nog steeds niet te doen?
Eigenaar Compromis 720
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 16:02 #1220465

 • jerry
 • jerry's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5346
Houd ook de site van Bootveiling.com in de gaten. Daar komen regelmatig schepen langs tegen bodemprijzen. De te veilen boten liggen meestal in Nederland en soms in België.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 16:07 #1220467

plusfast schreef :
Dat het kan wat jullie willen klopt. Dat is voor een deel afhankelijk van een factor geluk, en op het juiste moment het juiste doen. Lees maar eens de blog van een werkelijkheids droom.

Die factor bedoel ik inderdaad met mijn verhaal haha. Ik snap dat het niet gangbaar is, en dan moet je maar net het goede project vinden op het juiste moment. Bedankt voor het meedenken!
Eigenaar Compromis 720
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 16:34 #1220474

 • JRomkes
 • JRomkes's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4147
www.blocket.se/annons/stockhol...batsprojekt/88906089

Niet helemaal composiet, maar wel een leuke boot, met nog goed handelbaar tuig. Zal nog wel wat gaan zakken ook denk ik. Blocket is sowieso ook wel een site om in de gaten te houden, in Zweden komen zijn de prijzen over het algemeen iets lager, en naar Nederland is vrij gemakkelijk van zowel oost als westkust.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 17:35 #1220494

In ieder geval een boot met diepgang...
Contest 36s Camelot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 17:38 #1220498

als je voor 10K al wat op de kop zou tikken moet je nog jaren hard werken om er wat van te maken.
dan kan je beter hard werken en geld verdienen, en later wat beters kopen.
zoals al eerder vermeld, het valt altijd tegen
ben een beetje deskundig op dit vlak.
geen sponsor alhier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 18:03 #1220510

 • Kock1964
 • Kock1964's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1727
JRomkes schreef :
www.blocket.se/annons/stockhol...batsprojekt/88906089

Niet helemaal composiet, maar wel een leuke boot, met nog goed handelbaar tuig. Zal nog wel wat gaan zakken ook denk ik. Blocket is sowieso ook wel een site om in de gaten te houden, in Zweden komen zijn de prijzen over het algemeen iets lager, en naar Nederland is vrij gemakkelijk van zowel oost als westkust.

Blocket.se is zeker een site om in de gaten te houden. Ik heb net via deze site een auto gekocht, in Zweden zijn auto's en boten lager geprijsd...don't ask me why..!

In de US koop je ook nog wel wat leuks voor die prijs: www.boattrader.com/boats/type-...0345/condition-used/

Maar het advies om even door te sparen zou ik zeker serieus nemen en kijken of je het budget naar 50K+ kunt bijstellen.

René
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 18:07 #1220513

 • Kock1964
 • Kock1964's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1727
www.boattrader.com/boat/1965-p...ntess-ketch-7382184/
Een serieuze price-drop, maar ook serieus werk en ook een serieuze afstand. Maar ik ken je prive omstandigheden niet. Als je vanuit huis handelt, kun je ook vanuit de boot je ding doen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 18:25 #1220523

 • Ilex
 • Ilex's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5577
Naar mijn gevoel is je budget van 10k te klein om een degelijke basis van minstens 12m te kopen waar je al op kan wonen terwijl je eraan werkt.
Hoe ga je dat aanpakken? Eens een dagje lekker schuren en alles hangt vol! Giftige dampen?
Opdelen is stukjes? Niet overzichtelijk.

Je keuze voor een middenkuiper is een vreemde voor mij: zeewaardiger, zeg je?
Als je de boot gaat inrichten op wonen (je zegt zaag erin om ruimte te maken), zal de kajuit niet zeewaardiger worden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 18:35 #1220528

 • TuuLeVi
 • TuuLeVi's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4780
Njelse-Pjepper schreef :
Vanwege de hoge kosten van nieuwe onderdelen t.o.v. de kosten van een compleet schip, bedoel je?

Gaat dat ook nog op als je net zo met je onderdelen omgaat als met de rest van het schip? Dus alles hergebruiken, enkel tweedehands en op zoek naar koopjes op fora en andere plekken?
ja, natuurlijk kun je alles bij elkaar sprokkelen(en allerlei spulletjes verzamelen die (net)niet helemaal passen) maar komplete boten(met dus daarop passende onderdelen) gaan weg voor braakprijzen.
Gewoon afwachten tot er een goed aanbod komt van een eigenaar die "er vanaf moet". Daarbij blijft 10k erg weinig, te weinig denk ik.
1e eigenaar & rallykampioen Rauno_Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 20:00 #1220545

 • MrP
 • MrP's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 388
zeiljacht
€ 27.500,00
link.marktplaats.nl/m154882507...mpaign=socialbuttons

Is dit niks voor je?
Budget ietsjes oprekken en dan heb je hem wel.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Ik ben geen robot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 20:13 #1220546

 • 666
 • 666's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 788
Met lekker klusweer
nl.yachtworld.com/boten/1991/b...oceanis-430-3701449/

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 22 okt 2020 20:53 #1220552

geen sponsor alhier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Opknap project - live a board 23 okt 2020 09:02 #1220617

Bedankt voor alle reacties mensen, hier kunnen we veel mee. Ik denk dat we inderdaad even goed moeten kijken naar het budget, maar dat er kansen liggen is mij wel wat duidelijke geworden. Gister hebben we een stuk of 10 afleveringen van "Odd Life" gekeken en ook zij hebben bijna een ton in die boot gestoken.

Erg goed om te zien dat het kan lonen om over de grens te kijken, dan heb je gelijk een mooie reden voor een lange trip terug! Het wordt nog even sparen dus, maar dan gaan we ervoor. Ik zal tzt hier plaatsen wat het plan geworden is, misschien leuk om te lezen :)

Hartelijk bedankt voor de hulp!
Eigenaar Compromis 720
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
Tijd voor maken pagina: 0.414 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl