zapp schreef :
En denk erom, de kombuis moet altijd aan bakboord.
Wat leuk, ineens ben ik een autoriteit..:
Sea Force One schreef :
Philip schreef :
Sea Force One schreef :
Keuken wel aan de bakboordzijde maken!
Waarom?
De mijne zit aan stuurboord.
Koken gaat makkelijker als je niet naar "boven" hoeft te klimmen. Ook heb je dan niet het risico om kokend water etc over je heen te krijgen.
Als je je keuken aan bakboord hebt, dan kun je je zeil over bakboord voeren, en
daardoor heb je automatisch op zee voorrang op schepen met het zeil over stuurboord. Op langere tochten is dit wel prettig.
Vandaar dat bakboordkeukens i.m.o. onderdeel zijn van een zeewaardige inrichting.
Maar verder: bedenk eerst eens ergonomisch hoe je kookt.Ben je links of rechtshandig? Een van de belangrijkste zaken. Ben je rechtshandig , en je plaatst je fornuis rechts, dan is het onprettig om pannen vast te houden of er in te roeren.
Afzetruimte is erg belangrijk om te koken. Wellicht kun je een verdiept stuk in de vorm van een rondspoelbakje in je werkblad brengen, zodat je een pan/ thermoskan/ losseonderdelen er ook onder helling in kunt zetten. Indien niet nodig, mooi deksel erop (vastzetbaar) zodat je meer werkruimte hebt.
Prettig is om kastjes te hebben waarvan de deurtjes de scharnieren horizontaal onderop hebben, zodat als je onder helling een kastje opent, er geen spullen uitvallen.
De spoelbak niet naast het gasfornuis. Dat werkt niet prettig. Overigens kan het erg prettig zijn om een messenmagneetstrip te verwerken in je inrichting. Allerlei metalen kruidenpotjes kunnen op die manier ook tijdens het koken zeevast staan, evenals scherpe messen.
Wat erg fijn kan zijn is oom een opklapbaar werkblad / snijplankje te hebben. Of een plek waar je je snijplank makkelijk en veilig kwijt kunt.
Sinds ik een keer een flesje afwasmiddel onder zeegang door de kajuit had stuiteren, en er een schaatsbaan ontstond, heb ik een dispenser .
Zorg voor een diepe spoelbak. Of beter nog, een lade waar een flinke plastic bak in kan, zodat je daar afwas in kunt gooien bij minder fijne omstandigheden.
Indien je een fornuis onder een patrijspoortje kunt maken, is het eenvoudig om afzuiging te maken.
Handgrepen in een keuken, je kunt er niet genoeg hebben. Maar je zou natuurlijk ook een lange rvs reling kunnen maken langs de kombuis.
Hang je cardanisch fornuis hoog genoeg. Zo kun je onder helling er beter bij, en kun je die kl#te lepel die altijd achter het fornuis valt, er makkelijk onderuit pakken.
Als je de ruimte onder de waterlijn kunt benutten om groente en fruit in te bewaren, blijven ze langer goed door de iets koelere temperatuur. Dat lijkt niet veel verschil qua temperatuur, maar je merkt het echt.
Ik heb een aparte messenmagneet aan de binnenkant van een kastdeurtje, met daarop alle messen. Ik ben gewend om met vlijmscherpe messen te koken. Het is ongelooflijk hoe snel deze bot worden doorhet rammelen en schudden in een bestekbak.
Plaats de afsluiter van de gaskraan NIET achter het gasfornuis. Je ziet dit nog regelmatig. Ook een (goedgekeurde!) branddeken op een monteerbare plek mag niet ontbreken.
Er zijn mensen die de afvoerslang van de spoelbak splitsen met een t stuk, en er een extra bilgepomp aanhangen. In geval van water maken, is het een extra afvoer, met de afsluiter dicht geen risico.
Extra antislipstroken zijn , zeker in de buurt van de keuken erg prettig. Om water te besparen is een zoutwater voetpomp prettig. ( overigens ook zoetwater voetpomp kan fijn zijn. Als je accu's om een reden dood zijn, heb je nog wel drinkwater.)
Qua materiaal verdient kunststof de voorkeur. Neemt geen bacterieën op. Qua kleur is een wittige kleur goed te zien, en dus ook schoon te maken. Wil je geen vliegen, ze hebben een hekel aan blauw..
Ik heb in mijn kastjes en lades de traditionele sluitingen ( vinger door gat steken om sluiting te openen.) Niet echt fijn om met vieze handen tijdens het koken te doen. Daarom hebben alle lades ook
deze veiligheidshaakjes . Het voorkomt het ongewenst openschuiven van lades in geval van niet goed sluiten, en zorgt ervoor dat ik tijdens het koken makkelijk de lades kan blijven openen, zonder iedere keer alle kastjes en lades schoon te moeten maken van vetvlekken etc.
Succes.
ps: mocht IKEA scheepskeukenontwerpers zoeken, stuur me een PB