Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Coppercoat op een aluminium romp?

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 11:57 #863433

  • Twist
  • Twist's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 653
Is er iemand met gebruikerservaring van coppercoat antifouling op een aluminium romp? Is er een verhoogd risico op (galvanisch) corrosieproblemen of moet ik de site van coppercoat zelf geloven (het kan gewoon)?

De voordelen van goed aangebrachte en functionerende coppercoat zijn evident en al vaak genoeg benoemd in de o.a. de verschillende draadjes op dit forum. Ik kan echter maar weinig (= praktisch geen) informatie vinden van mensen die coppercoat op een aluminium romp toepassen.

Op een aluminium romp gebruik je normaal geen koperhoudende antifouling. (Zie bijvoorbeeld deze uitleg op de site van international:
Antifouling paint used for aluminium should not contain cuprous oxide biocide as the high copper content can lead to corrosion problems unless the hull is expertly painted and protected using sophisticated impressed current protection systems.

In de FAQ van coppercoat zelf staat:
Does Coppercoat cause any problems with regards to electrolytic/galvanic action?
No. With the resin carrier insulating each copper particle, the final coating is inert and non-conductive. A current can not pass through Coppercoat and this coating does not cause or promote electrolysis or cathodic decay. Consequently Coppercoat can be safely applied to metal structures such as iron keels and steel or aluminium craft (after the application of an appropriate epoxy primer). The property of electrical non-conduction in metallic powders including copper was first discovered in 1890 by Eduard Branley and is known as the “Branley Effect”. Sacrificial anodes should be fitted in the usual manner.

Hier iemand met een soortgelijke vraag (en een antwoord), maar weer geen ervaring in de praktijk.

Mijn begrip tot nog toe:
Voor galvanische corrosie heb je nodig: twee verschillende metalen die met elkaar in verbinding zijn (metaal op metaal) en zich in water bevinden.
Met een goede barrierelaag op het aluminium is er geen contact tussen water en aluminium en ook geen contact tussen het alu van de romp en het koper in de antifouling. Maar wat nou als we een beschadiging tot op het aluminium oplopen (een kras bij het droogvallen, een aanvaring met een scherp voorwerp)? Zo'n beschadiging merk je niet per se 1,2,3 op. Dan heb je dus kaal zeewaterbestendig alu, in water, met vlak daarnaast een epoxylaag met aan de oppervlakte koperoxide. Al die deeltje koperoxide zijn wel weer allemaal omsloten door epoxy, dus geen geleiding in de laag zelf. Dus nog steeds geen galvanische corrosie.

Zie ik wat over het hoofd, of is de toepassing van coppercoat daarom inderdaad mogelijk op een alu romp?

Dit is nou typisch zo'n geval waar je niet de luxe hebt om het maar eens te proberen. (Nog afgezien van de kosten van coppercoat.)
Zeevink

"With the right 90-degree rotation, any effect is a side effect." -- xkcd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 12:10 #863437

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18192
Geen ervaring, maar ik heb geen reden om te twijfelen aan de informatie van Coppercoat. Als de combinatie Cc en alu problemen zou geven zou dat genoegzaam bekend zijn veronderstel ik. Coppercoat heeft ook geen belang bij verkeerde informatie hierover, zo veel aluminium schepen zijn er nu ook weer niet dat ze hieraan een belangrijk marktaandeel zouden kwijtraken.

Bij het aanbrengen van Cc op de gietijzeren kiel van de il Cigno heb ik, in overeenstemming met de productinformatie, een afsluitende en isolerende laag epoxy coating aangebracht. Dit voorkomt te allen tijde dat de Cc in direct contact met het ijzer komt. Ook bij beschadigingen zal dat niet het geval zijn uiteraard. Als Cc eenmaal uitgehard is is het trouwens keihard, beschadigingen zullen niet gauw optreden.

Desalniettemin vermoed ik dat veel eigenaren van aluminium boten toch terughoudend zullen zijn met het aanbrengen van Cc of vergelijkbare koperhoudende antifoulings en dat er daarom relatief weinig ervaringsdeskundigen zijn.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 12:11 #863438

Twist schreef :
Al die deeltje koperoxide zijn wel weer allemaal omsloten door epoxy, dus geen geleiding in de laag zelf. Dus nog steeds geen galvanische corrosie.

Zie ik wat over het hoofd, of is de toepassing van coppercoat daarom inderdaad mogelijk op een alu romp?

Als dat zo zou zijn zou coppercoat helemaal niet werken want het koper moet juist in verbinding staan met het omgevende water. Een van de methodes die coppercoat daarvoor gebruikt is de toepassing van watergebonden epoxy die enigszins poreus blijft na uitharden.
Ook zal bij een flinke kras uiteraard ook behoorlijk veel koper opengekrabt worden.
En ik kan je vertellen dat zelfs een klein deeltje koper genoeg is voor flinke galvanische (put) corrosie ter plaatse .
Ik denk daarom dat coppercoat de zaken een beetje te positief stelt doro geen rekening te houden met beschadiging. Maar misschien is een voldoende dikke epoxy primer laag voldoende sterk om een kras niet tot de romp te laten komen.

Overigens geldt hetzelfde eigenlijk voor een stalen romp.

Maar wie weet komen er genoeg gebruikers van coppercoat op lauminium naar voren die de zaak kunnen relativeren?
Ad
Laatst bewerkt: 18 aug 2017 12:11 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 12:18 #863440

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18192
Ik denk dat Coppecoat bedoeld dat er geen metallurgisch contact mogelijk is (Cu - Cu of Cu - Al). Via het water is er natuurlijk altijd contact zowel op micro (poreuze Cc laag) als op macro (via het omringend water naar de bovengelegen onbeschermde romp) niveau. Anders zou de Cc inderdaad niet kunnen werken. Maar omdat de stroomkring ontbreekt zou er geen corrosie optreden, althans zo lees ik het. Vraag het Coppercoat zou ik zeggen!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 12:34 #863450

  • Twist
  • Twist's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 653
Heren, dank voor het meedenken.

IlCigno, je hebt een goed punt dat coppercoat weinig belang heeft bij foutieve informatie. Ik twijfel ook niet gelijk aan die informatie, maar wil graag goed begrijpen: waarom (sorry, aard van het beestje)
Yellow Boat schreef :
Als dat zo zou zijn zou coppercoat helemaal niet werken want het koper moet juist in verbinding staan met het omgevende water.
Eens. Maar het ging mij er vooral om dat het aan water blootgestelde koper geen metaal-metaal verbinding met het alu kan vormen, doordat het verder ingesloten is in epoxy en de deeltjes onderling dus geen (elektrische) verbinding maken.
En ik kan je vertellen dat zelfs een klein deeltje koper genoeg is voor flinke galvanische (put) corrosie ter plaatse .
Ja, maar dan alleen als die twee elkaar raken.
Bij een stukje alu, en een stukje koper in een glas met zeewater gebeurt er niks als de twee niet tegen elkaar aan liggen. Toch?
Zeevink

"With the right 90-degree rotation, any effect is a side effect." -- xkcd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 12:56 #863455

Je hebt natuurlijk gelijk dat er ook metallisch contact moet zijn maar ik ben bang dat bij een diepe kras tot aan het aluminium er ook wel koperdeeltjes in dat aluminium zullen worden gedrukt/gewreven.

Leuk proefje trouwens voor iemand die nog een beetje over heeft ;) want wat ik nou doe is alleen een potentieel probleem vaststellen wat natuurlijk nog geverifieerd moet worden.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 14:23 #863474

Misschien een experimentje doen met een plaatje alu met deels coppercoat erop (iemand een restje?) en dan in zout water hangen.
Ik denk dat ik het niet zou durven met een alu boot.

Op de site van JeFa staan wat afschikwekkende electrolyse-foto's door koper in de buurt (AF, schroef)

Alu roeras boven, RVS onder.



"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Laatst bewerkt: 18 aug 2017 14:24 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 14:27 #863475

  • Toekomst
  • Toekomst's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1020
ik heb het overwogen maar durfde het niet aan. overigens was mijn beslissing niet moeilijk want er is immers een prima alternatief: trilux
een dag niet gezeild, is een dag niet geleefd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 16:41 #863510

  • CeesS
  • CeesS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4487
Saildrives (aluminium huis met epoxy coating) mogen niet met koperhoudende antifouling worden behandeld volgens voorschrift van de leverancier. Dit is in tegenspraak met wat Coppercoat stelt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 19:44 #863571

Geen eigen ervaring, maar een eigenaar van een aluminium schip vertelde me ooit dat hij wat kleingeld, stuivers en centen van de guldentijd, in de bilge vond toen hij naar een lek zocht.
Die muntjes zouden de oorzaak zijn van het lek.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 18 aug 2017 20:13 #863575

  • Limosa
  • Limosa's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 701
Trilux 33 gebruiken voor een alu droogvaller.

Mag niet verkocht worden in Nederland aan particulieren. In België en Duitsland gewoon te verkrijgen. (De Nederlandse markt is te klein voor een vergunning)

En CC onder die prachtige Zeevink .... ik zou geen oog meer dicht doen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 19 aug 2017 06:49 #863615

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15799
Baasklusje schreef :
Misschien een experimentje doen met een plaatje alu met deels coppercoat erop (iemand een restje?) en dan in zout water hangen.
Ik denk dat ik het niet zou durven met een alu boot.

Op de site van JeFa staan wat afschikwekkende electrolyse-foto's door koper in de buurt (AF, schroef)

Alu roeras boven, RVS onder.

Ik dacht precies hetzelfde. En laat ik nou nog een restje cc (niet de originele) hebben..... Als iemand een stukje zeewaardig aluminium kan regelen en iemand die bij de zee woont het plaatje er in wil hangen weten we het snel genoeg.

Wat een lelijke plaatjes, BK, brrr
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 19 aug 2017 07:46 #863627

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29321
Ik kan wel plaatje Alustar regelen. Dit is een Al-Mg legering van de Hoogovens.
Hier bouwt Habbeke reddingboten en jachten van.
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Laatst bewerkt: 19 aug 2017 13:54 door Calidris.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 19 aug 2017 08:08 #863632

En dan na aanbrengen en uitharden een paar flinke deuken er in slaan om beschadigingen te simuleren.
Een stukje zonder en een met deuken dan maar.
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 19 aug 2017 08:10 #863634

It Paradyske schreef :
En dan na aanbrengen en uitharden een paar flinke deuken er in slaan om beschadigingen te simuleren.
Een stukje zonder en een met deuken dan maar.

Zitten er dan altijd deuken en beschadigingen in een alu boot?
Bij een stalen schip is dat wel altijd zo ;-)
Maar alu? Die mensen zijn wel er zuinig op ;-)
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 19 aug 2017 08:14 #863636

It Paradyske schreef :
En dan na aanbrengen en uitharden een paar flinke deuken er in slaan om beschadigingen te simuleren.
Een stukje zonder en een met deuken dan maar.

Deuken zal wel goed gaan maar juist diepe krassen die tot het aluminium gaan kunnen problemen geven.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 19 aug 2017 11:24 #863705

Yellow Boat schreef :
It Paradyske schreef :
En dan na aanbrengen en uitharden een paar flinke deuken er in slaan om beschadigingen te simuleren.
Een stukje zonder en een met deuken dan maar.

Deuken zal wel goed gaan maar juist diepe krassen die tot het aluminium gaan kunnen problemen geven.
Ad

Doen we die er ook in! Met flink wat druk een kras er op zetten.
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 19 aug 2017 19:42 #863819

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15799
WADnWIND schreef :
Ik kan wel plaatje Alustar regelen. Dit is een Al-Mg legering van de Hoogovens.
Hier bouwt Habbeke reddingboten en jachten van.

Als je het naar mij opstuurt rol ik er wel CC op.

Ik weet verder niks van de verdere behandeling van alu schepen, maar die kennis is vast wel voorhanden. Iemand?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 19 aug 2017 22:11 #863856

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18192
Gewoon een paar lagen Epoxy coating (Pantsercoat oid) lijkt me en dan de Cc er op. Goed laten uitharden en dan een flinke kras er in trekken.

Wat helemaal mooi zou zijn is als we twee plaatjes zouden kunnen maken, één op zout en één op zoet.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 20 aug 2017 08:31 #863907

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29321
Plaatjes genoeg......

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 20 aug 2017 08:34 #863908

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29321
Onder alu schepen zit vaak van die knal rode antifouling en geeft af. Werkt prima.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 21 aug 2017 09:58 #864226

  • Twist
  • Twist's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 653
Leuk dat er zo meegedacht wordt! Afgelopen weekend druk als havenmeester, dus nu pas mijn reacties op de verschillende bijdragen in dit draadje.

Baasklusje schreef :
Misschien een experimentje doen met een plaatje alu met deels coppercoat erop (iemand een restje?) en dan in zout water hangen.
Ook @ Koko, WADnWIND, ItParadyske, ilCigno:
Goede experimenten kunnen nooit kwaad. Dus ik ben voorstander. WnW, dan voor het alu, ene koko, dank voor een restje CC.
Ik denk dat ik zelf ook nog wel ergens wat alu heb waar de boot mee gebouwd is (of dat in elk geval wel kan regelen). Precieze legering weet ik even niet uit mijn hoofd, maar voor dit experiment zal elk bootbouw-alu wel voldoen.
Normaal gesproken is de eerste laag op een alu casco een ets-primer die door de altijd aanwezig oxide laag heen voor hechting zorgt. 'Gewone' epoxy primer hecht niet voldoende.

Baasklusje schreef :
Maar alu? Die mensen zijn wel er zuinig op ;-)
Ik wel in elk geval, maar zuinig voorkomt helaas niet al het onvoorziene...
Toekomst schreef :
ik heb het overwogen maar durfde het niet aan. overigens was mijn beslissing niet moeilijk want er is immers een prima alternatief: trilux
Trilux zit er nu onder, en de boot lag op zout en is pas recent verhuisd naar zoet. Ervaringen op zout zijn maar matig met trilux. Na de warme juni (nog op zout water) met veel zon en weinig varen zit de boel bij mij nu vol met kokerwormen en zo. Echt flinke aangroei.
CeesS schreef :
Saildrives (aluminium huis met epoxy coating) mogen niet met koperhoudende antifouling worden behandeld volgens voorschrift van de leverancier. Dit is in tegenspraak met wat Coppercoat stelt.
De leveranciers van saildrives en 'normale' koperhoudende antifouling zijn het dus met elkaar eens (niet combineren). Ik kan me voorstellen dat je bij je saildrives zo veel mogelijk risk free installatievoorschrift geeft.
Saeftinghe schreef :
.. kleingeld ... bilge ... lek ...
Dat is een geval van metaal op metaal (elektrisch/mettalisch contact), met elektrolyt (bilgewater). Tja, dat gaat inderdaad mis. Zie ook de afgrijselijke foto's van Jefa eerder in deze draad.
ovni schreef :
Trilux 33 gebruiken voor een alu droogvaller.
Wat zijn jouw ervaringen qua aangroei-afweer? Op zout of zoet?
Zeevink

"With the right 90-degree rotation, any effect is a side effect." -- xkcd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 21 aug 2017 11:31 #864253

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18192
Twist schreef :
Normaal gesproken is de eerste laag op een alu casco een ets-primer die door de altijd aanwezig oxide laag heen voor hechting zorgt. 'Gewone' epoxy primer hecht niet voldoende.
Dat klopt uiteraard, maar de hechting is voor deze corrosietest wat minder van belang. Vandaar dat ik gewone epoxycoating voorstelde. Maar als er etsende primer voor handen is maakt dat de proef nog realistischer uiteraard.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 21 aug 2017 12:05 #864260

  • Twist
  • Twist's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 653
Inderdaad, zolang we het verschil maar kunnen zien tussen een blaasje onder de coating als gevolg van slechte hechting vs een eventueel vorm van corrosie door koperdeeltjes die in de kras in aanraking komen met het alu.

Die blaasjes onder de coating gaan er zeer waarschijnlijk wel komen door het maken van een diepe kras.

Ik ben geen verf-expert of chemicus, maar de juiste stappen voor alu zijn: 'schoonmaken' met zoiets als Alumiprep, dan een oppervlakte behandeling/conversie met zoiets als Alodine, daarover een geschikte primer waarop de eindlaag kan worden aangebracht. De spullen die je daar allemaal voor nodig hebt zijn waarschijnlijk niet normaal te verkrijgen door een particulier.
Zeevink

"With the right 90-degree rotation, any effect is a side effect." -- xkcd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Coppercoat op een aluminium romp? 21 aug 2017 12:39 #864273

De Ijssel ( Double Coat) doet anders niet zo moeilijk.

Bijlage:

Bestandsnaam: DeIjssel.pdf
Bestandsgrootte:361 KB


Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.188 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl