Het lokale weer voorspellen is niet zo gemakkelijk als iedereen denkt en is van veel variabelen afhankelijk. Eerst en vooral heb je een zeer gedetailleerd model nodig dat afgesteld is op het gebied waarvan je het weerbericht wilt (bijvoorbeeld Zeeland). Met een gedetailleerd model bedoel ik een model waar de meeste atmosferische processen in worden voorgesteld en waar de resolutie van het model hoog genoeg is. De atmosfeer wordt namelijk in kleine kubusjes (gridcellen) verdeeld en per gridcel worden dan de parameters berekend (bvb hoeveelheid water, druk,...). Hoe meer gridcellen in een gebied, hoe hoger de resolutie is en hoe nauwkeuriger het weerbericht zal zijn.
Het probleem is echter dat een zeer gedetailleerd lokaal model enorm veel rekenkracht (computers) vereist. Daarom worden er niet overal lokale modellen gebruikt, maar eerder iets 'grovere' regionale modellen. In de regionale modellen is de resolutie iets minder hoog, waardoor de hoeveelheid berekeningen beperkt kan worden, maar de lokale effecten in het weer gaan hierdoor verloren in de voorspelling (bijvoorbeeld zeewind).
Een tweede factor van fouten in een lokaal weerbericht is de input voor het lokale model. Ik schreef reeds dat een lokaal model enorm veel rekenkracht nodig heeft. Daarom geeft men 'randvoorwaarden' in. Deze randvoorwaarden zijn de regionale of zelfs globale weerpatronen (waar liggen de hoge en lage drukgebieden?). Nu zijn deze randvoorwaarden opgesteld met modellen waar ook fouten opzitten en worden er fouten voortgeplant.
Niet elk weerbericht dat men vindt op internet is afkomstig van een lokaal, gedetailleerd model. Dikwijls worden regionale modellen gebruikt waar tussen twee gridellen de variablen zoals temperatuur, windrichting en kracht, neerslag,... worden geïnterpoleerd. Dit is natuurlijk niet volledig correct. Het algemene weerbeeld zal mss wel kloppen, maar de lokale effecten zijn er zeker niet.
Naarmate de technologie evolueert zullen de modellen en dus de voorspellingen steeds nauwkeuriger worden.
Als zeilers willen we natuurlijk een correct weerbericht, maar aangezien we ons meestal dicht bij de kust bevinden is dit moeilijk door de overgang van water naar land die door de modellen niet altijd even goed wordt voorgesteld (resolutieproblemen). Ik ga eens zoeken of ik hier geen goede tekening kan over vinden, die een en ander kan verduidelijken.
edit: tekeningetje zit erbij
Sorry voor het lange antwoord
Groeten Daan.