Het wordt nog een leuke discussie zo
Met mijn opmerking "En voor de andere ga ik eens aan de slag met spietjes, malletjes en schuim" bedoelde ik dat ik alle gegeven ideeën nog eens ga bekijken.
PUR schuim heb ik in mijn openingspost al van afgezien en werd alleen genoemd om het gemak. Misschien dat er ook andere bijv,. pvc of epoxy schuim in dergelijke spuitbussen bestaan maar dan zou Herman het vast weten / verkopen
In delen van de kuip in een soort van sandwich gemaakt van 2 laagjes hout met schuim er tussen. Dat zag er na 30 jaar nog steeds prima uit toen de zaag er door heen ging. dat leeg wel gespoten of gegoten.
Dat op stringers water kan blijven staan heb ik al waargenomen. Niet uit rottigheid maar gewoon dat ik water heb zien staan. Verder heb ik alle platen die voor de huid stonden, weggehaald zodat ik de huid overal heb kunnen insepcteren. En ik denk er sterk over om die huid maar gewoon netjes te schuren en te schilderen zodat deze altijd zichtbaar (en te inspecteren) is. Geen panelen meer ervoor dus en zo'n huid ziet er ook niet verkeerd uit als ik de boel netjes maak.
@ zeekraal: de balkjes rondom de schotten zijn best breed en ze zijn verbonden met veeel stringers. Ik heb ze niet geteld maar zeker een stuk of 10 per zijde. Dat is samen best veel lijmoppervlakte. Ze zitten na 30 jaar en een wereldomzeiling nog steeds overal vast dus een contructiefout durf ik het niet te noemen. Al zijn behaalde resultaten uit het verleden.. etc.
Maar ik zag inderdaad wel op tegen het zagen van een paar honderd spietjes
heb jij er een geautomatiseerd proces voor?
En zoals Heesterman al zegt, zou schuim slechts de drager van epoxy en glas zijn. En het zorgt er voor dat de holte geen holte meer is met condes problemen e.d.
Over de romp ook van binnen in de epoxy zetten: daar ben ik nog niet over uit. Met alle stringers, balken en hoekjes is het een heel bewerkelijk proces om de boel kaal te halen en er is al werk genoeg. Bovendien heb ik prima ervaringen met mijn kolibri waarvan alleen de buitenzijde in de epoxy staat. Al staat daarvan wel de bodem en bilge in de epoxy.
Ik ben me bewust van beide kampen: het ene die zegt dat alles in de epoxy moet en het andere dat juist via de binnenzijde wil laten ademen. Ik voel wat meer theoretische voorkeur voor de eerste mits de romp gortdroog is en zeker weten álles kan worden afgedekt. En beide kan ik niet echt garanderen. De vochtmeter geeft prima waarden aan (rond de 10-12%) maar de kielbalk en dwarsbalken daarvan zijn decimeters dik en ik weet niet hoe het binnen in uit ziet qua vocht gehalte en of ik daar echt alles 100% kan afdekken.