Ik denk het, ja.
Over de vochtmeter: Zie de foto.
Deze zijn geijkt voor hout (met een SG van 0,5). De waardes die deze meter geeft, zijn redelijk correct voor hout. Bij hout lezen we de bovenste schaal af. (en corrigeren eventueel voor hout met een andere SG, zie de handleiding van het ding).
Voor andere stoffen is de onderste schaal bedoeld. Zoals je ziet, geen percentage, enkel de vermelding "comparitive" en dat is dan ook het enige wat je doet: Vergelijken met een meting op een andere locatie. (ergens boven water).
En nu komt het mooie: Als je met deze meter bezig bent, dan zal je al heel snel de neiging hebben om de bovenste schaal af te lezen. Alles aan de meter maakt het makkelijk om die bovenste schaal af te lezen: kleur, betere schaal, en nauwkeuriger aflezen, aangezien je verder weg zit van het draaipunt van de wijzer. Je roept dan al heel snel "vochtpercentage 20%" terwijl dat niets betekent... Er had net zo goed een plaatje van een koe kunnen staan, en dan hadden we hier een forum vol kunnen OH-en over "vochtpercentage koe".
Ik zal bij gelegenheid nog wat gewichtstoenames opzoeken van verschillende harsen, in watertesten.
Water absorption After 7 days at 23°C (%)
+ 0,060%
+ 0,091%
Water absorption After 28 days at 23°C (%)
+ 0,12%
+ 0,17%
Bovenste waarde voor glaslaminaat, onderste voor basaltlaminaat
En een andere:
(onderdompeling in water van 50 graden)
After 3 months – Change in mass on 61x61x4 mm specimens % + 0,86 + 1,2 + 0,84 + 0,66 + 0,67 + 0,88
After 6 months – Change in mass on 61x61x4 mm specimens % + 0,90 + 1,33 + 0,91 + 0,68 + 0,69
+0,97
After 12 months – Change in mass on 61x61x4 mm specimens % + 0,92 + 1,36 + 0,95 + 0,69 + 0,70
+ 1,00
De verschillende percentages zijn van verschillende harsen.
Je ziet dat na een jaar e.e.a. wel gestabiliseerd is. De randen waren trouwens niet geseald, en er was geen gelcoat toegepast. Bootlaminaat is beter beschermd, maar zal uiteindelijk ook ongeveer op die waardes uitkomen. Tel daar 1% porositeit bij op door luchtbellen die niet weggerold zijn of bij het mengen in de hars zijn terechtgekomen, en we gaan er even vanuit dat die allemaal gevuld worden, dan zit je idd aan 2%.
Hydrolyse van polyester door water? Enkel het deel wat niet uitgehard is. Uitgehard polyester laat zich niet door water oplossen. Het deel onverhard polyester in laminaat is maar heel weinig.
Gewichtstoename:
Het kan gebeuren dat een boot, gebouwd van blokjesschuim, zodanig gebouwd is dat de kieren tussen de blokjes niet gevuld worden. Dit is een situatie die altijd voorkomen moet worden. Iedereen weet dat, maar er zijn helaas nog steeds bouwers die hun schouders ophalen. Elke schuimleverancier heeft documentatie waarin verteld wordt dat de "kerfs" gevuld moeten worden, en hoe dat te doen is.
Bij een jachtwerf hebben we de kerven tussen de blokjes eens opgevuld met epoxyhars, waarbij er 70 kg hars inging. (was een 42ft schip). Dus honderden kilos zal het ook niet schelen.
Wat wel veel kilos kan schelen, en wat denk ik de voornaamste reden is dat boten door de waterlijn gaan, is het meenemen van de meest onvoorstelbare klerezooi. Een flinke "kuis" zou bij menig booteigenaar de boot centimeters hoger op het water krijgen.