svalk schreef :
frankrijk schreef :
Dan ga ik morgen maar eens een testje doen met veel minder verharder.
Want het ging nu inderdaad wel erg snel allemaal.
Sorry Sietse, maar als mijn boek klopt moet ik je tegenspreken: De versneller zit al door de hars gemengd. De verharder voeg je zelf toe.
frank.
Nee, klopt niet. De aparte vloeistof is de versneller oftewel de katalisator of harder zoals we dat noemen.
Sorry Sjaak maar hier sla je toch echt de plank mis.
De versneller of katalysator zit inderdaad al in de hars. Dat is een Cobaltverbinding die ervoor zorgt dat het polyesterhars ook echt uitharde binnen de daarvoor bedoelde tijd. Zonder katalysator zou de hars alleen bij hogere temperaturen uitharden.
De verharder bestaat uit een peroxide (Methylethylketonperoxide) die de polyestermoleculen "vastknoopt" en ook daadwerkelijk meereageert. Dat doet het kobalt niet , dat versnelt alleen de reactie. Hoe dat precies gaat zal ik hier maar niet uitleggen want dat is nogal complex.
Vroeger kun je o.a. bij Polyservice zelfs ook die cobaltversneller kopen net als onversnelde hars. Hier hebben ze dat nog steeds
polyestershoppen.nl/Cobaltversneller+1%25-p-1017.html
Daarmee kun je dan de geleertijd zelf instellen als je precies weet hoe.
Maar dat is niks voor de DHZer.
Er zijn ook polyesterharsen (o.a. plamuur) die niett met de "normale" harder uithard maar met een pasta uit een tubetje. Ook dat is een peroxide maar in dit bevan Benzoilperoxide (BP) .Daarom zit er in die harsen geen cobalt maar een zogenaamde Amineversneller.
Deze hardersystemen kun je ook niet onderling uitwisselen.
Overigens is inderdaad 2,5% MEK harder aan de hoge kant en meer nodig als je een snellere uitharding wilt.
Wat ook een oorzaak kan zijn van ht voortijdig uitharden in de pot is dat je gewoon teveel tegelijk hebt gemengd met harder.
Er ontstaat nl veel warmte tijdens de reactie die dan weer de reactie versnelt en zo de verwerkingstijd erg kort maakt.
Bter is niet meer tegelijk aan te maken dan je in maximaal 10 minuten opmaakt.
500 gram gaat eventueel wel maar dan moet je het in een lage bak of veel te grote pot aanmaken zodat de laag in de pot dunner is en beter zijn warmte kwijt kan.
Bij Epoxy moet je daar nog beter opletten trouwens anders kun je zelfs zelfontbranding krijgen.
In jouw geval zou ik het al gerepareerde stuk er weer uit halen en met epoxy en glasmat opnieuw doen.Het is een best zwaar belast onderdeel en kan anders later weer losscheuren.
Dan wel de veiligheids maatregelen voro het werken met epoxy nauwkeurig opvolgen want anders heb je zo een epoxyallergie te pakken en dat is naar eigen ervaring geen pretje!
Eventueel kun je i.p.v. epoxy ook vinylesterhars nemen.Dat kun je net als gewoon polyester verwerken. Hecht ook beter aan oud polyester dan normaal polyester maar wel iets minder goed als epoxy.
Ad
Ps, sorry voor de zaken die al eerder door andere forumleden zijn rechtgezet.Ik wilde even alles bij elkaar zetten.