Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Project: een wijnkelder voor de il Cigno

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 01 jan 2022 22:52 #1354894

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Aan opbergruimte is er op de il Cigno geen gebrek. Zeker niet nadat ik ook de bestaande kasten in de voor en achterhut voorzien had van extra planken (hier en hier) en in de loze ruimtes onder en achter de kajuitbanken nog drie praktische kastjes gemaakt had (hier). Onder diezelfde banken verdwijnt bij iedere vakantie of Pinkstertrip naar Engeland een indrukwekkende hoeveelheid eten en drinken. En zelfs nadat er voor een weeshuis aan voorraden is verstouwd kan er nog met gemak voor nóg een week bij.

Toch is er een probleem. Nou ja, probleem is misschien een te groot woord, een mogelijkheid tot verbetering drukt het beter uit misschien. We houden op vakantie best van een glaasje wijn op zijn tijd. Onze boot heeft een kajuittafel die rondom de maststeun schuift, dus daarin is niet zoals in veel andere boten een flessenrek mogelijk.



De wijnflessen liggen dus onder de kajuitbank, maar liggen daar lekker te rollen zodra de boot onder helling over stuurboord zeilt. Op zich ben ik tegen iedere vorm van glaswerk aan boord (de ellende is niet te overzien als er op een golvige zee glas kapot zou vallen in de kajuit) maar we weigeren wijn uit kartonnen pakken of zo te drinken. Die rollende flessen zag ik dus als een noodzakelijk kwaad en legde er maar zo veel mogelijk omheen om ze te fixeren. Nog lastiger is het rechtop wegzetten van een geopende fles wijn. Witte wijn kan nog veilig in de koelbox, maar voor rood moeten we altijd een plekje vinden dat tijdelijk voldoende veiligheid tegen lekken biedt, mocht de kurk of dop niet voldoende afsluiten. Kortom, er is ruimte voor verbetering, zodat we de wijnflessen veilig en rechtop kunnen wegbergen.

Al speurend naar een geschikte locatie kwam een stuk van de SB kajuitbank als beste optie naar boven. De ruimte hieronder was slecht bereikbaar en daardoor weinig gebruikt. Een kleine check toonde aan dat de afmetingen voldoende zijn voor een aantal flessen. Ook voor twee 1,5 liter frisflessen zouden daar rechtopstaand in moeten passen.




Als eerste moest er een nieuw toegangsluikje komen, in dezelfde stijl uiteraard als de originele luikjes. De afmetingen van het nieuwe luikje worden bepaald doordat het ingepast moet worden tussen de kaartentafel aan de ene kant en een verstijvingsrib in de bank aan de andere kant.



Het is altijd spannend om de zaag in je boot te zetten. Gelukkig deed ik dit niet voor het eerst en fouten zíín te repareren maar kosten veel tijd en moeite. Zorgvuldig werken dus: drie keer meten, één keer zagen.



Ook een deksel van 10 mm watervast multiplex maak ik niet voor het eerst. Wat wel jammer is dat ook in dit project de wereldwijde tekorten mij parten spelen. Er is wel multiplex te krijgen, maar de kwaliteit is bedroevend slecht. Desondanks betaal je zeker de helft meer als een jaar geleden. Toch maar gedaan om verder te kunnen en desnoods op een later moment het luikje een keer opnieuw maken. Het kleurverschil met de overige luikjes is door het slechte fineer duidelijk te zien.



Aan de voorzijde van de opening heb ik een strook verlijmd met ingedikte epoxylijm. Deze dient als steun voor het deksel en is gemaakt uit het uitgezaagde stuk polyester van de bank.




Na opmeten (hoe dik is een wijnfles eigenlijk?) van karton een eerste mockup gemaakt van wat bij ons thuis inmiddels de ‘wijnkelder’ was gaan heten. Uiteindelijk uitgekomen op een layout van 9 wijnflessen en twee flessen fris.



Hierbij bleken de mantelbuizen voor de bekabeling die vanuit het schakelpaneel komt behoorlijk in de weg te zitten. De linkerbuis kon ik met behulp van het heteluchtpistool wat verleggen. Met de rechterbuis lukte dat niet maar door deze zo strak mogelijk tegen de romp te verleggen blijft de invloed daarvan minimaal.

De wanden heb ik gemaakt van eenvoudig triplex, dat ik aan de achterzijde versterkt heb met een laagje 600 grams glasweefsel dat ik nog had liggen. Door het rondom in de epoxy te zetten is het volledig waterbestendig. Met wat spuitprimer en witte hoogglans spuitlak ziet het er ook prima uit. De wanden zijn vastgeschroefd op hardhouten latten die ik met verdikte epoxy heb vastgelijmd aan de binnenzijde van de bank. Om de latten tijdelijk op hun plaats te houden terwijl de epoxy uithard paste ik een trucje toe. Op ieder latje liet ik een stukjes vrij van epoxylijm. Daar deed ik met het lijmpistool een paar dotjes hotglue op en dat houdt de boel keurig op zijn plaats. Dit werkte perfect! Het latje aan de achterzijde heeft een sponning om ruimte te maken voor het mechaniekje van de vlakke ‘tafelblad’ scharnieren.




Daarna opnieuw een kartonnen mal gemaakt voor het flessenrek.

Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 02 jan 2022 00:00 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 01 jan 2022 22:56 #1354895

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
De schotjes van het rek wilde ik eerst ook van triplex maken, maar ik maakte me zorgen over de sterkte en het feit dat dit ook gemakkelijk beschadigd aan de bovenranden. Daarom besloot ik de schotjes van epoxylaminaat te maken. Eerst de schotjes uitgelegd om de afmetingen van de te maken plaat te bepalen:



Van Noballast had ik ooit geleerd hoe je zo’n plaat kan maken en dat kwam hier weer goed van pas. Eerst op een vlakke plaat een stuk plastic (een vuilniszak in dit geval) vastgetaped. Toen een laag 260 grams keperweefsel, een laag 600 grams gewoon weefsel en weer een laag 260 grams keperweefsel. Achter deze soorten en gewichten is zit geen ratio, het is wat ik nog had liggen. Als laatste een laag peel-ply, dat zorgt voor een hele mooie matte en vlakke afwerking.






Mental note to myself: voortaan de onbedrukte zijde van de vuilniszakken boven, de gele bedrukking hecht dus prima aan de epoxy…



Met thinner liet zich dat gelukkig weer enigszins verwijderen, want het laminaat blijft verder kaal. Dat voorkomt dat een eventuele coating door de flessen krast en lelijk wordt. Met de decoupeerzaag alles op maat gezaagd en met fijn schuurpapier de randen bijgewerkt.





Het schotje voor tussen de flessen fris is het enige wat niet met slotverbindingen vast zit. Dit heb ik met fillets van verdikte epoxy met behulp van haakse lijmklemmen koud tegen elkaar vastgezet.



Hoewel het de bedoeling was om de schotjes ook met fillets vast te zetten aan de buitenwanden bleek dat eenmaal aan boord eigenlijk helemaal niet nodig. Het geheel zit ‘los’ ook ruim stevig genoeg op zijn plaats en heeft als voordeel dat ik het zo nodig ook weer eenvoudig kan verwijderen. In elk vakje komt een bodem van schuimrubber. Dit heeft als doel om de flessen rammelvrij te houden en de schuinte als gevolg van de rompvorm te vereffenen. De lockdown verhindert echter om even langs de lokale schuimrubberboer te gaan, opsturen van zo’n klein stukje schuimrubber is niet zinvol. Dus dat moet nog even wachten tot betere tijden. Maar ik beschouw de wijnkelder als ‘af’ dus voortaan kunnen er een stuk of negen wijnflessen + 2 fris veilig mee. Ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 01 jan 2022 23:03 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 01 jan 2022 23:11 #1354896

Ziet er weer top uit Timo.

Dit soort klussen, ben ik nog niet aan toe.

Het zijn wel de leukste, vind ik zelf.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 01 jan 2022 23:16 #1354897

  • Solution
  • Solution's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1252
Mooi opgelost Timo, jacht met wijnkelder...

Hoor het wel als er een wijn proeverij is :lol:
Beneteau Oceanis 40
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 01 jan 2022 23:32 #1354899

Dat ziet er goed uit. Heerlijk om te zien hoe mensen de boot naar hun hand zetten.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 00:05 #1354903

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Solution schreef :
Hoor het wel als er een wijn proeverij is
Laten we hopen ergens aan de oostkust van Engeland komend voorjaar!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 06:13 #1354909

Prachtig uitgevoerd en inventief bedacht!

Kun je het gehele rek er nu uittillen ivm schoonmaken? Of is het een idee de bodem ook met fillets af te werken?

Het uitgezaagde polyester stuk uit de bank; was dat te slap om te gebruiken als deksel?
Laatst bewerkt: 02 jan 2022 08:01 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 07:58 #1354915

  • Jurrien
  • Jurrien's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Prachtig Timo!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 08:19 #1354918

Ik heb gewoon plaats voor 6 flessen wijn in mijn kajuittafel.
Gert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 08:31 #1354920

  • kockie
  • kockie's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1377
Dit is wel echt “klusgeluk”. Prachtig gemaakt en in lijn met de rest van de boot. Niets is lelijker dat het zo’n gepruts wordt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 09:12 #1354929

  • Avalon
  • Avalon's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 539
Heel mooi gemaakt, geniet ervan en proost
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 09:13 #1354930

  • bteaux
  • bteaux's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1128
Mooi werk, zou niet naar de oostkant van het VK gaan maar naar Frankrijk om in te slaan. Hoop ook niet op horizontaal opleggen voor je.
Wij varen een Franse boot wasr er in de tafel een flesrek zit.
Kan er ook Schipperbitter in?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 09:26 #1354933

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16277
Mooie opberg plaatsen zijn dat, handig zo ook. Niets zo vervelend als rammelend glaswerk!
We weten het goede spul nu ook te vinden als we weer op de zomermeet zijn ;)
Laatst bewerkt: 02 jan 2022 09:27 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 10:14 #1354955

FriendlySailor schreef :
Ik heb gewoon plaats voor 6 flessen wijn in mijn kajuittafel.

Da's te warm ;) TS' bewaart de flessen tegen het vlak. Eigenlijk zou die ruimte ook nog geïsoleerd moeten zijn, dan lekt er geen warmte vanuit de kajuit die ruimte in :woohoo:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 10:18 #1354956

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Nachtvlinder schreef :
Kun je het gehele rek er nu uittillen ivm schoonmaken? Of is het een idee de bodem ook met fillets af te werken?
Het binnenwerk kan er inderdaad helemaal uit. Het wordt dus niet vastgezet met fillets, het is stevig genoeg zo. Mocht blijken dat er toch iets extra nodig is kan dat altijd nog.
Het uitgezaagde polyester stuk uit de bank; was dat te slap om te gebruiken als deksel?
Nee, op zich sterk zat. Maar ik streef er altijd naar om aanpassingen aan de boot zo veel mogelijk 'origineel af werf' te laten lijken. Dus dat betekent in dit geval om het luikje net als de originele luikjes in hout uit te voeren.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 11:23 #1354984

  • Waterblok
  • Waterblok's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5018
Mooi gemaakt weer! En duidelijk beschreven!

Dat de indeling eruit kan is echt een voordeel met schoonmaken en er verdwijnt miraculeus altijd van alles in zo'n opbergruimte.
In onze tafel zit ook een drankvak met een uitneembare plank met gaten 10 cm boven de bodem.
Alleen zijn de gaten over het midden verdeeld waardoor er veel bergruimte verloren gaat.
We zetten flessen wel tussen de andere op de plank.
Hierdoor wordt je dan iedere overstag aan de drankvoorraad herinnerd...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 13:47 #1355033

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Ja precies. Kan je die plank met gaten niet vervangen door een beter ontwerp? Dat lijkt me niet zo moeilijk, maar ik ken de specifieke situatie bij jou aan boord niet natuurlijk.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 17:03 #1355088

Is mooi geworden, je stopt er veel tijd in, past de fles champagne ook? Vraag: zaag je dat met een decoupeerzaag uit de hand? En inderdaad de prijzen van hout zijn bizar hoog op het moment.
Wát zoek je? Wind?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 18:38 #1355131

Ziet er geweldig uit Timo.
Wel super dat je speciaal daarvoor komo gekeurde plaat gebruikt!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 19:06 #1355144

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Zwaardopzee schreef :
past de fles champagne ook?
Ja hoor, geen probleem. Alleen zal je eerder een mooie malt whisky aan boord vinden.
zaag je dat met een decoupeerzaag uit de hand?
Met een ijzerzaagje en een gemiddelde snelheidsinstelling kan je verrassend nauwkeurig langs de lijntjes zagen, ondanks de inmiddels bejaarde decoupeerzaag. Die wordt binnenkort vervangen door een beter exemplaar.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 02 jan 2022 19:07 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 19:14 #1355149

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Thijsnoort schreef :
Wel super dat je speciaal daarvoor komo gekeurde plaat gebruikt!
:lol: Timo gekeurde plaat dan hè
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 20:15 #1355180

  • HotSnail
  • HotSnail's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1292
Netjes geworden, geeft weer nieuwe ideeen zo’n goed geslaagd project :cheer:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 22:00 #1355243

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9946
Die boot wordt steeds bijzonderder. Wederom weer mooi afgewerkt. Om op je vraag terug te komen: Frisdrank is heel ongezond ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 22:04 #1355245

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16277
Alcohol ook ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: een wijnkelder voor de il Cigno 02 jan 2022 23:35 #1355273

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
:laugh: Ach, statistisch leef ik toch al 13 jaar korter dan gemiddeld, dus dit kan er ook nog wel bij dan. We kunnen er beter maar een beetje van genieten!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.326 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl