In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.
Soms wil je gewoon even onder je boot kunnen kijken. Of er niet te veel aangroei is, of er rommel in je schroef zit, of er iets tussen het roerblad en de romp zit, of je klapschroef goed uitklapt, redenen genoeg. Nu kun je het water in duiken, maar dat is lang niet altijd mogelijk (te veel golven, te koud, te veel stroming, gevaarlijke draaiende schroef etc.). Een korte inspectie met een camera is vaak sneller en handiger.
Met een waterdichte GoPro of andere actioncam zou dat prima kunnen, maar het probleem is dat zodra je die in het water laat zakken het Wifi signaal wegvalt en dus ook de livestream (life view) naar je telefoon. Het 2,4 GHz Wifi signaal wat de meeste actioncams gebruiken wordt in water vrijwel volledig geabsorbeerd. En zonder te zien waar de camera naar kijkt is het vrijwel onmogelijk om iets bruikbaars te filmen. Maar door gebruik te maken van een antennekabel tussen de actioncam en je telefoon kan het Wifi signaal toch doorgegeven worden. Het principe is dat de antennekabel het signaal bij de actioncam oppikt, doorgeeft via de kabel en bij je smartphone weer ‘afgeeft’ (in werkelijkheid is de signaaloverdracht bi-directioneel).
Je kunt zo’n antennekabel heel simpel en goedkoop zelf maken. Je hebt nodig:
Pakweg 3 meter (mag langer, maar met een langere kabel dan circa 6 meter worden de verliezen te groot) soepele coax antennekabel 50 Ohm, bijvoorbeeld RG-174. Met een dikkere 50 Ohm kabel werkt het ook wel, maar die is erg lastig vast te zetten. Dun is beter in dit geval.
Passende verlijmde krimpkous
Wat dikke lijm, bijvoorbeeld van een hotglue lijmpistool
Watervaste tape (bijvoorbeeld elektratape)
Verwijder van de coaxkabel 63 mm mantel en afscherming. Deze 63 mm is belangrijk, dit is de halve golflengte van het Wifi signaal (125 mm).
Plaats 100mm verlijmde krimpkous over het gestripte uiteinde van de kabel.
Zorg dat de krimpkous ongeveer 15mm uitsteekt en doe in dat stukje krimpkous een dot lijm, of in mijn geval een kunststof dopje. Dit om de coaxkabel aan de tip waterdicht af te sluiten.
Krimp de krimpkous met een verfföhn. De verlijming is goed als je een klein rilletje lijm ziet verschijnen.
Herhaal dit ook aan het andere einde van de coaxkabel. Beide uiteinden van de kabel zien er nu zo uit:
Tape nu de antennekabel vast aan je smartphone. Dat mag ook aan het hoesje of case zoals op de foto. Het liefst zo dicht mogelijk bij de Wifi-antenne van je telefoon, maar vaak weet je niet waar die zit. Heel veel maakt het niet uit waar je de kabel vastzet.
Maak je actioncam stevig vast aan het stok (bezem, pikhaak etc.) en zorg dat hij geborgd is mocht hij toch losraken. Tape het andere einde van de antennekabel vast aan de actioncam. In mijn geval is dat een Sony camera met een waterdichte casing, de kabel zit gewoon op de casing geplakt. Hier geldt hetzelfde als bij je telefoon, dichtbij de Wifi-antenne van de camera is fijn maar de exacte plaats lijkt niet veel uit te maken.
Het geheel ziet er nu als zoiets uit:
Hoe diep de camera nu ook zit, de livestream blijft gewoon in stand en je kunt precies zien waar de camera naar kijkt. Naar de schroef bijvoorbeeld
Zoals je ziet is het beeld behoorlijk wazig. Je kunt prima zien of er wat in de schroef zit, maar details ontbreken. Dat zijn ook de lessen die ik hieruit geleerd heb:
Het principe werkt uitstekend. Je hoeft niets te veranderen aan de camera of je telefoon, alleen de coaxkabel is genoeg. Iedere actioncam met een Wifi livestream mogelijkheid volstaat.
Om goed iets te kunnen zien moet het water erg helder zijn;
Als het water niet heel helder is moet je heel dichtbij komen met de camera om details te zien. Dat lukt niet met een rechte stok / pikhaak / bezem. Een L-vormige constructie (bijvoorbeeld van houten latten) waardoor je de camera verder onder de boot kunt brengen zou denk ik veel beter werken.
Ondanks de beperkingen ben ik toch blij met deze snelle en simpele methode om onder water iets te bekijken. Zo wilde ik altijd al weten hoever de bladen van mijn klapschroef uitklappen als je achteruit vaart. Nu weet ik dat!
Timo Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Projectje: actioncam onderwater Wifi
20 aug 2024 17:43 #1579550
Mooi voorbeeld van wat wij een passief relais station noemen. Geen elektronika.
Dit principe passen we b.v. toe op grote stalen constructies en platformen, met name geschikt omdat het passief is in een Ex of ATEX omgeving.
Het is handig om te weten of er iets loos is. Maar uiteindelijk moet je toch het water in.
dat conservatieven in doorsnee hechten aan veiligheid, voorspelbaarheid en autoriteit, terwijl liberalen zich eerder thuis voelen bij nuance en complexiteit,
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Projectje: actioncam onderwater Wifi
20 aug 2024 20:33 #1579597
Ik ben ook hard op zoek naar een oplossing om zelf onder de waterlijn te kunnen kijken zonder zelf onder water te gaan. Dit is echt wel een briljante mogelijkheid waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben. Dus heel erg bedankt voor deze post.
Ik heb tot nu altijd naar onderwaterdrones gekeken (en wil er eigenlijk nog steeds één)
Maar dit is misschien een haalbaar alternatief.
Je geeft aan dat het misschien mogelijk is om met een hoek te kijken, verder onder de romp. Hoe zie je dat voor je? En zou het mogelijk zijn om een grijper te maken die evt. iets kan verwijderen?
Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Projectje: actioncam onderwater Wifi
26 aug 2024 17:46 #1580878
Scherpe beelden maak je vooral als het water helder is, aan de camera ligt het niet (althans in mijn geval). De beelden die ik hierboven toon zijn gemaakt op het Haringvliet. Dat water is redelijk schoon (zwemwater), maar bevat wel de nodige algen die het beeld vertroebelen helaas. 3Noreen lag kennelijk op schoner (zee)water toen hij zijn opname maakte.
Ik denk dat je deze methode ook niet moet beschouwen voor het maken van mooie plaatjes, maar meer om veilig en snel even te kunnen kijken over bijvoorbeeld iets in de schroef hangt.
Timo Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Projectje: actioncam onderwater Wifi
27 aug 2024 07:11 #1580942
>20 jaar (?) geleden ooit een Wifi richtantenne gemaakt op vergelijkbare manier met een Pringles koker. Antennekabel precies op de juiste lengte afsnijden en op je juiste plek in de koker plaatsen. Stond toen in een artikel van een PC tijdschrift meen ik.
Wordt blijkbaar nog gedaan hier en daar op het internet volgens google.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Laatst bewerkt: 27 aug 2024 07:20 door Orange Sunset.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Projectje: actioncam onderwater Wifi
27 aug 2024 08:01 #1580955
Wat een geweldig projectje!
Het leven lijkt me toch een stuk makkelijker wanneer je techniek écht begrijpt. Gelukkig help je met dit soort beschrijvingen de minder getalenteerde klussers zoals ik.
Groet, Jurriën
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Projectje: actioncam onderwater Wifi
27 aug 2024 10:09 #1580978
Toch begrijp ik deze geavanceerde oplossing niet zo goed.
Hou het simpel en goedkoop. De eerste de beste GoPro op een stok en filmen maar.
Je kunt er ook nog een duiklamp bij op zetten, et voilla.
Reed van Batavia (oud Nederlands) voor de Rede van Jakarta.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Projectje: actioncam onderwater Wifi
27 aug 2024 12:16 #1581008
Dat is zeker mogelijk Reed, maar lastiger te richten en/of live op onderzoek uit te gaan en meerdere specifieke dingen achter elkaar inspecteren of in meer detail. Je ziet achteraf pas of je de camera juist gericht had of niet en voldoende te zien is.
Een GoPro (oude zonder wifi) op een stok heb ik ook ooit gedaan om een schroefas te controleren, maar helaas beperkt resultaat en vrij omslachtig.
Kwa simpel en goedkoop:
Een GoPro op een stok is simpeler maar lastiger in gebruik.
Een GoPro op een stok is *iets* goedkoper tenzij je een reststukje antennekabel hebt liggen. Kosten van een duiklamp laten we maar even in het midden liggen
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Laatst bewerkt: 27 aug 2024 12:18 door Orange Sunset.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Projectje: actioncam onderwater Wifi
27 aug 2024 12:53 #1581020
IK heb hier wel een paar krachtige duiklampen liggen (vorige hobby).
Mag je gerust lenen en je zult zien hoe groot het effect van wat verlichting onderwater is.
Reed van Batavia (oud Nederlands) voor de Rede van Jakarta.
@IlCigno: Ik ga dit project uitvoeren. Ik heb idd voor een habbekrats een WiFi camera gevonden.
Heb jij een advies voor waterdichte tape die waterdicht is en niet te veel lijnresten achterlaat? Zoiets als gaffer tape (wat ik normaal altijd gebruik) voor onder water.
En ik ben wel van plan dit in te zetten om onder de hele boot te komen. Ik denk dat dat het beste gaat van af de dingy of een vlot. Beide zijn in mijn haven beschikbaar.
Ik heb ook naar duiklampen op MP gekeken, maar daar zat niet helemaal tussen wat ik zocht. Het is eigenlijk mijn voornemen om het hele spul dit weekend te gaan gebruiken. Ik heb behoefte aan een blik op mijn onderwaterschip.
Ik neem aan dat je 'watervaste tape' bedoelt. Ik gebruik gewoon elektratape (isolatietape), dat laat geen lijmresten achter en blijft goed zitten. Echter de gebruikstijd is bij mij tot nu toe vrij kort geweest, geen idee of het ook bij langer gebruik blijft zitten. Maar ja, het kost weinig dus is ook snel weer vervangen.
OK, Dank je wel. En ik ben ook heel benieuwd naar mijn ervaringen. Ik zit vooral met de uitdaging van de stok die eigenlijk een hoek zou moeten kunnen maken.
Die 'knik' of hoek die je zou willen maken die maakt het wat lastiger, als je er geld aan uit wilt geven zou je eens kunnen kijken naar telescoopstelen voor borstels voor glasbewassing / zonnepaneel reiniging. voor die stelen zijn vaak wel verstelbare 'hoek'-stukken.
En anders kijken naar het Starbrite systeem 'scrubbis' om je onderwaterschip mee te poetsen.. die steel zit ook al een bocht aan..