Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
De mogelijkheden om zelf te knutselen/ontwikkelen met de nieuwste generatie mini-PC's is eindeloos. Omdat er diverse fraaie initiatieven lopen die best wat eigen plek behoeven, bundelen we onze kennis in deze categorie.

Onderwerp: OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 02 juli 2023 14:53 #1490881

Wie weet of/hoe deze optie werkt of in de pipeline zit?

Als ik in OpenCPN een route aanmaak en aktiveer en in de Pypilot plugin “forward NMEA” aanvink, springt mijn AP naar GPS mode en stuurt de vereiste COG naar het op dát moment aktieve waypoint.

Wanneer mijn boot dan in de arrival circle van dat waypoint komt en OpenCPN het volgende waypoint activeert, zie ik mijn klokken buiten (BTW, DTW) netjes verspringen. Echter mijn AP blijft gewoon rechtdoorvaren en krijgt (concludeer ik daaruit…) geen nieuwe info door via de plugin. In de faceplate van de plugin zie ik de target COG ook niet verspringen.

Wie weet hoe dit zit/zou moeten zitten?
Laatst bewerkt: 02 juli 2023 15:04 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 02 juli 2023 15:04 #1490884

  • rooiedirk
  • rooiedirk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6724
Ik ben en niet bekend mee, maar als ik het zou moeten ontwerpen dan zou het nooit mogelijk zijn om vanuit je plotter je koers te veranderen. M.i. een levensgevaarlijke funktie.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 02 juli 2023 15:04 #1490885

Dat was de vraag niet ;)

Er komt ook geen melding dat het waypoint bereikt is; dat betekent dus ook dat vanaf dat moment de boot van de route die je aan het varen was gaat afwijken.

Mijn eerdere B&G plotter (de AP bedieningsfunctie daarin) kwam in zo’n geval met een alert “Destination reached: proceed to next WP / Continue / Cancel” (iets in die geest, weet het niet meer exact). Zoiets zou ik ook verwachten (met een auto-advance vinkje ergens dus.

Nu lijkt de koppeling tussen OpenCPN en de pypilot plugin nogal statisch…

Ik vraag mij af hoe dit hoort te zitten.
Laatst bewerkt: 02 juli 2023 15:14 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 02 juli 2023 15:34 #1490892

  • ironman
  • ironman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1369
Waypoint confirmation is wat mijn ST2000+ doet - hij vraagt het expliciet of het ok is om van koers te veranderen. Toen ik overstapte op pypilot is dat wat ik miste, om dezelfde redenen als rooiedirk. Sean had zijn eigen argumenten om dat niet te doen en ik was het niet met hem eens, dus ik had dat destijds in mijn eigen versie aangepast.

Kortom, ik herken me niet in dat pypilot op basis van APB (?) berichten niet de hoek om zou gaan. Jammer genoeg kun je de berichten die met de Forward NMEA berichten worden verzonden niet in het NMEA Debug Window van OpenCPN zien, dus dat is lastiger te troubleshooten. Je kunt wel een aparte Connection maken in OpenCPN naar je pypilot; dan zijn de berichten naar pypilot wel te zien.

Ik vaar overigens nu met de autopilot route plugin. Die stuurt mooie curves in plaats van rechte hoeken, dus waypoint confirmation is daarmee niet meer zozeer aan de orde. Mijn principiele redenen om waypoints te willen bevestigen zijn sindsdien wat afgezwakt. Je moet gewoon aktieve wacht blijven houden als hij op de automaat staat en aan dek staan in de nabijheid van ondieptes of andere schepen.
geloof niet alles wat je denkt
Laatst bewerkt: 02 juli 2023 15:40 door ironman.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 02 juli 2023 15:35 #1490893

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14666
OpenCPN genereerd wel een nmea0183 Waypoint Arrival Alarm sentence. Mijn automaat gaat daarop amok maken.
Ik heb geprobeerd de automaat automatisch naar de volgende waypoint te laten sturen maar dat verrekte die. Menselijke tussenkomst is noodzakelijk.
Waarschijnlijk om de reden die rooiedirk noemt.
Ook het weg filteren van die Waypoint Arrival Alarm sentence geeft bij mijn automaat niet een automatisch naar de volgende waypoint gaat sturen.
Het uit en aan zetten van de stuurautomaat geeft het gewenste effect dat er naar de volgende waypoint gestuurd gaat worden. Overigens moet dit gebeuren voordat de xte te groot is geworden anders gaat het domme ding fanatiek eerst de xte klein maken door met 45 graden richting track te sturen.
Hoe het in nmea2000 gaat weet ik niet.
dat conservatieven in doorsnee hechten aan veiligheid, voorspelbaarheid en autoriteit, terwijl liberalen zich eerder thuis voelen bij nuance en complexiteit,
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 02 juli 2023 15:47 #1490900

Dank voor de reacties. Het moet dus mogelijk zijn wat ik voor mij zie.

ironman schreef :
Je kunt wel een aparte Connection maken in OpenCPN naar je pypilot; dan zijn de berichten naar pypilot wel te zien.
Dat gaat dan via poort 20220 toch?

ironman schreef :
Ik vaar overigens nu met de autopilot route plugin. Die stuurt mooie curves in plaats van rechte hoeken, dus waypoint confirmation is daarmee niet meer zozeer aan de orde. Mijn principiele redenen om waypoints te willen bevestigen zijn sindsdien wat afgezwakt.
Interessant! Ik zou eens willen proberen een vloeiende curve uit een current/weatherrouting optimalisatie te sturen, benaderd door een aantal waypoints. Als dat er een per halfuur is, wordt telkens handmatig ingrijpen bij een alarm voor een minieme wijziging wat irritant, denk ik.

ironman schreef :
Je moet gewoon aktieve wacht blijven houden als hij op de automaat staat en aan dek staan in de nabijheid van ondieptes of andere schepen.

Uiteraard
Laatst bewerkt: 02 juli 2023 15:56 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 02 juli 2023 21:00 #1491022

  • ironman
  • ironman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1369
20220 check.

De Forward NMEA optie geldt overigens alleen maar voor nmea0183 berichten die opencpn binnenkomen. Ik ken je opzet niet, maar als opencpn bijvoorbeeld gevoed wordt uit signalk via de native signalk koppeling, dan is er ook geen nmea0183 om te forwarden.

Ook in dat geval zou de autopilot route plugin soelaas bieden. Die forward namelijk geen nmea sentences, maar genereert ze. Maar dat terzijde; eerst maar eens kijken of er wel nmea0183 binnenkomt bij jou.
geloof niet alles wat je denkt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 02 juli 2023 21:17 #1491024

Interessant! Dankje
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 03 juli 2023 18:11 #1491310

Zonder problemen OpenCPN 5.8.4 geïnstalleerd.

De Autopilot Route Plugin ziet er veelbelovend uit inderdaad! Alleen in de box wat mee kunnen spelen; lijkt te kunnen wat ik voor ogen heb. Ik kan naar de AP een andere set scentences sturen dan naar de klokken bijvoorbeeld. Daar werkt TTG nu ook eindelijk (de Vesper doet wat ongedocumenteerds ergens daarmee).

Ik snap alleen deze twee identieke frames niet…



…er kan toch naar één aktieve route zijn? Waarom dan 2 route windows?

Dankje ironman: objects.githubusercontent.com/...pe=application%2Fpdf
Laatst bewerkt: 03 juli 2023 18:36 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 03 juli 2023 19:42 #1491327

  • ironman
  • ironman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1369
Er zijn twee console windows ('Active Route Windows') in deze plugin - het zwevende schermpje dat zich toont als een route actief is. Je ziet of de een, of de ander. Als je erop klikt, verwisselen ze. Vraag me niet hoeveel jaar het duurde voordat ik daar achter kwam.

Overigens, wat ik eerder zei, dat de debug window niet de berichten zou tonen van Forward NMEA, is fout. Ze tonen wel.

EDIT: je link kan ik niet volgen
geloof niet alles wat je denkt
Laatst bewerkt: 03 juli 2023 21:54 door ironman.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 29 juni 2024 11:46 #1569221

  • Bronno
  • Bronno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 25
Ik begrijp dat het beter is om de overgang naar het opvolgende waypoint dat OpenCPN aangeeft, niet automatisch door pypilot te laten gebeuren. Maar is er een mogelijkheid om dit te bevestigen met de afstandsbediening (bijv een combinatie van een aantal knoppen), anders dan door het uit- en weer aanzetten? Is hier nog aan gewerkt of behoort dit nog tot de toekomstige mogelijkheden? In de discussies worden verschillende dingen genoemd (apk.waypoint settings: true/false/choose), maar het is mij niet helemaal duidelijk of dat werkend is, en hoe ik dat zou moeten instellen. Ik maak gebruik van SignalK en niet de OpenCPN PyPilot plugIn. Bedankt.
Laatst bewerkt: 29 juni 2024 11:47 door Bronno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

OpenCPN + pypilot auto-advance waypoint 30 juni 2024 20:00 #1569440

  • Bronno
  • Bronno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 25
Ik heb het getest op de waddenzee gisteren. In het begin was het niet duidelijk waarom hij niet deed wat ik verwachtte, maar na enige tijd volgde hij de route precies en ging automatisch over naar het volgende waypoint. Dus gebruik ik wrsch een nieuwere versie waarin dit wel aangepast is en is de discussie hierover verjaard? Dus het ziet er naar uit dat het opgelost is....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.135 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl