[Delphi32]
Naar aanleiding van
dit topic in Opstappers:
[/Delphi32]
Toxicated gaf aan (
hier) dat hij het allemaal eens wilde meemaken, bestuderen van weer, gribfiles, etc. Zoals hij zijn er vast meer zeilers die op IJsselmeer, wad en voor de kust varen en ervan dromen om de eerste oversteek te maken. In dat kader dacht ik dat het misschien aardig is om hier alvast iets te zeggen over het eerste onderwerp, de weersvoorspellingen. Dan heeft niet alleen Toxicated maar misschien ook anderen er nog iets aan. Ik pretendeer overigens niet de wijsheid in pacht te hebben, als anderen opmerkingen/aanvullingen/correcties hebben zullen ze dat ongetwijfeld doen.
Een logisch begin is misschien de site van KNMI. Die geeft als verwachting:
"Rustig weer met oplopende temperaturen en toenemende kans op mist in de nacht en ochtend."
En de windverwachting is voor zaterdag t/m maandag Z of ZW 3 BF. Probleem is echter wel dat de windverwachting van het KNMI op wat langere termijn naar mijn ervaring niet heel erg betrouwbaar is. In de eerste plaats gaat dit natuurlijk over een gemiddelde windverwachting
boven land dus je mag er voor open zee minimaal 1 a 2 BF bijtellen om aan de veilige kant te zitten. Daarnaast hebben ze er een handje van om voor alle dagen bv. ZW 4 op te geven terwijl er in werkelijkheid meer spreiding in windrichting en windkracht is. Maar goed, het geeft een eerste indruk.
Ook aardig om naar te kijken is de zgn. modelbeoordeling van het KNMI, die vind je
hier. Daar is nu het volgende te lezen:
Synoptische ontwikkeling
Boven de Atlantische Oceaan bevindt zich gedurende de hele periode een licht meanderende zonale stroming. Een brede frontale zone ligt tot en met donderdag van Scandinavië via ons land naar de Golf van Biscaye. Donderdag komen we in maritiem polaire lucht waarbij de invloed van een uitloper van het Azorenhoog toeneemt. Na passage van de rugas wordt de stroming in het weekeinde zuidelijk, er passeren dan nog enkele zwakke fronten, van het westen uit bouwt het hoog verder op en komt rond het midden van de volgende week boven het Oostzeegebied te liggen zodat de stroming bij ons zuidoostelijk wordt.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De Uitvoer is grootschalig consistent. De overgang naar een zuidelijke of zuidwestelijke stroming aan het einde van de week is in alle Leden terug te vinden waarbij de hogedrukinvloed overheerst. Door de aanwezigheid van hogedrukuitlopers is er in de nacht en ochtend kans op mist. De kans op voor mist gunstige condities ligt in de periode zondag-donderdag rond 40%. Na het weekeinde is de anticyclonale invloed duidelijk toegenomen. Rond het midden van de komende week neemt de spreiding in de oostwaartse verplaatsing van de (hoogte)rug sterk toe. De Oper Uitvoer behoort tot ongeveer 40% van de Leden met een hoog boven het Oostzeegebied. In de rest van de Leden trekt rond donderdag een depressie over de noordelijke Atlantische Oceaan oostwaarts waarbij het frontale systeem ons land passeert. De dagelijkse kans op neerslag neemt dan toe naar ongeveer 50%.
Beetje technisch verhaal, maar het geeft wel meer gevoel of de verwachting natte vingerwerk is of dat er een redelijke mate van waarschijnlijkheid in zit.
Daarnaast kijk ik altijd naar de weerkaarten. Je kunt ze gemakkelijk zien op de site van Zilt Meteo:
Bracknell full size maar je kunt ze natuurlijk ook vinden op de site van KNMI. Interpreteren van weerkaarten vergt enige oefening. Ik heb zelf vorig jaar de training gevolgd bij Nimos Meteo (zie
hier) en ik kan het iedereen aanraden. Voor die tijd zat ik altijd een beetje onwennig naar al die lijntjes, driehoekjes en bolletjes te kijken, maar sinds de training zijn de weerkaarten mijn belangrijkste bron geworden om inzicht te krijgen in de weersontwikkelingen over een periode van ca 5 dagen. Je krijgt een idee bv. hoe snel of langzaam druksystemen zich verplaatsen, bijbehorende fronten overkomen en of het weer beter of juist slechter wordt.
Dan is er natuurlijk nog de Engelse weersvoorspelling van de MetOffice. T.a.v. de voor ons relevante regio vind je die
hier. D.w.z. voor de periode t/m 5 dagen is het toegespitst op die regio, de verwachting voor de periode van dag 6 tot 15 staat er ook maar dan alleen voor geheel UK. Het is een nogal groot land waarin vaak behoorlijke verschillen in het weet zitten, dus je moet wel even kijken naar welk onderdeel relevant is. Er is nu te vinden voor de periode vanaf a.s. zondag:
Patchy rain dying out in southern Britain on Sunday with sunny spells and blustery showers elsewhere. Rain or showers spreading to many areas on Monday, heavy in some western areas, but staying largely dry and bright in southeast England. Western and northern parts of the UK remaining rather unsettled through next week with showers, perhaps merging at times to give longer spells of rain. Conversely, in the southeast and east it will generally become drier and brighter. Strong winds in the northwest may reach gale-force at times, but with winds becoming lighter elsewhere, there is a risk of overnight fog patches developing. Becoming warm at times in the south and east, especially in the sunshine, but perhaps turning quite cool overnight. Temperatures elsewhere staying closer to normal for early Autumn.
Kortom, in het westen moet je niet zijn maar aan de oostkust (waar wij naar toe willen) ziet het er veelbelovend uit. Overdag in korte broek (alhoewel, misschien hebben de Engelsen een andere beleving van "warm in the sunshine" dan wij
) en 's nachts dik ingepakt tegen de lage temperaturen. Ook hier weer melding van de kans op mist, net als het KNMI al deed. Maar dat is bijna onvermijdelijk in september/oktober, bij rustig weer onstaat er al heel snel mist.
Tot slot zijn er natuurlijk nog de gribfiles. Ik gebruik ze vooral om een idee te krijgen over windrichting en windkracht op zee. Naar mijn ervaring zijn ze redelijk betrouwbaar maar ook in dit geval is het verstandig om er rekening mee te houden dat het iets harder waait dan de gribfiles aangeven. Dat komt enerzijds doordat het een gemiddelde is terwijl er in onstabiele lucht windstoten kunnen zijn die 10 knopen boven het gemiddelde liggen, en daarnaast is er natuurlijk het effect van de schijnbare wind vs. ware wind die de indruk wekt dat er veel meer wind staat dan waar je vanuit ging.
Dit alles moet je dan een aantal dagen goed blijven volgen om een gevoel te krijgen voor de ontwikkelingen. Als de voorspellingen gedurende meerdere dagen achter elkaar redelijk overeenkomen (enige variatie zit er natuurlijk altijd in) dan mag je er van uit gaan dat het weer zich stabiel ontwikkelt. Maar als er plotseling een flinke verandering (meestal een verslechtering, helaas
) optreedt dan moet er een geel waarschuwingslampje aangaan.
<knip: tekst verwijderd want niet meer van toepassing>
Wordt vervolgd.