3Noreen schreef :
6 dagen vooruit = koffiedik kijken.
De onzekerheid is heel groot. Waar op het plaatje de lijnen dicht bij elkaar zitten is de verwachting betrouwbaar. Gaat het alle kanten op kun je er niet van op aan. Op het moment is twee dagen vooruit iets waar je wat aan hebt.
Mee eens. De betrouwbaarheid van verwachtingen over meer dan een paar dagen is in de praktijk verreweg onvoldoende om een tochtplanning op te baseren. De onzekerheid bij de weersystemen zoals wij die in het Noordzeegebied kennen neemt vaak te snel toe om over langere termijn nog iets zinvols te zeggen qua windsterkte/richting.
Hoge resolutie modellen zoals ICON-DE (Duits), AROME (Frans) geven net als HARMONIE (Nederlands) in principe de meest nauwkeurige verwachtingen, maar die gaan ook niet verder dan zo’n 48 uur vooruit. En ook bij deze verwachtingen nemen wij zelf in onze tochtplanning een marge van enkele knopen. In onze ervaring is er op zee uiteindelijk vaak iets meer wind dan verwacht (maar soms dus ook minder).
Wij gebruiken o.a. de
Windy app,
Ventusky en Luckgrib (de laatste ook voor
weather routing) om de verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Net als bij de pluim van het KNMI zie je zo heel snel wanneer de onzekerheid groter wordt. Als de variatie tussen de verschillende runs (KNMI pluim) of de verschillen tussen de modellen (Windy en Ventusky app) toe neemt weet je dat je er minder van op aan kunt dat het ook daadwerkelijk zo wordt als verwacht.
Voor Ramsgate ziet dat er op dit moment als volgt uit:
Voor vandaag
Voor zaterdag
Je ziet dat de gedetailleerdere modellen voor zo’n lange termijn überhaupt geen verwachting geven. Het kost te veel tijd om de enorme hoeveelheid data die in deze modellen verwerkt zit voor zo’n lange termijn door te rekenen, en de onzekerheden die naarmate je langer vooruit kijkt alleen maar toenemen maken het zinloos om dat dan ook nog met de schijnzekerheid van een hoge resolutie te doen.
Voor de wat langere termijn kun je ook zelf naar de weersystemen kijken (waar zitten de hoge en lage druk gebieden en fronten, hoe beweegt e.e.a. zich, wat zijn de seizoensinvloeden, etc.), maar daar is al snel wat meer meteorologische kennis voor nodig om dat zelf zinvol te kunnen doen. En ook meteorologen laten de computer het meeste werk doen omdat het bij verwachtingen uiteindelijk om een specifieke vorm van kansberekening gaat.
Ik heb ooit een gast gehad die me een maand voor een geplande tocht belde om de datum te verzetten. Het zou volgens haar weerapp die dag slecht weer worden…
Het was niet tot haar doorgedrongen dat het feit dat weerapps soms over bizar lange termijnen nog een ‘verwachting’ geven niet betekent dat zo’n ‘voorspelling’ ook maar iets met de werkelijkheid te maken heeft. Naar mijn idee presenteren sommige populaire weerapps gewoon het jaarlijks gemiddelde van een ver weg datum om de gebruiker maar niet met een leeg scherm teleur te stellen.