Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Scheepsapotheek

Scheepsapotheek 18 nov 2013 09:35 #458784

Hey iedereen,

Ik ben stilaan eens aan het nadenken over het samenstellen van een uitgebreide scheepsapotheek. Na wat opzoekingswerk blijkt dat sommigen hier ver, héél ver in gaan... Ik wil zelf heel graag binnen enkele jaren een langere reis gaan maken, maar om nu 500-1000€ te investeren in een half veldhospitaal dat ik dan nog eens elk jaar voor de helft moet gaan vervangen omwille van vervaldata vind ik toch wat ver gaan.

De vraag is dus wat jullie zelf aan boord hebben of zouden aanraden naast de gewone reisapotheek tegen alle normale kwaaltjes. Logisch lijkt me om aan te vullen met wat uitgebreidere zaken ivm botbreuken en kneuzingen. Verder ook wat generische antibiotica, verschillende soorten zeeziektemiddelen (ook "poepsnoepjes") en een of andere sterke pijnstiller. Verder dacht ik nog aan wat zaken die inspelen op de gevolgen van serieuze zeeziekte. Iets om je lichaam beter water op te laten nemen bvb of om het zuur van braaksel te neutraliseren, al kan ik me daar niet meteen iets bij voorstellen op vlak van medicijnen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 09:41 #458789

  • nardus
  • nardus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6101
pijnstillers prima, hele goede pijstillers nog beter.
Paracetamol gaat niet werken bij zeer pijnlijke verwonding en je toch echt ff verder moet..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 09:54 #458792

  • elixer
  • elixer's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 793
google eens op where there is no doctor.
Een online te downloaden boekwerk in pdf.
Op het net circuleren ook diverse inventarislijsten van boordapotheken.

Paul
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 09:54 #458793

Ik dacht eerder aan morfine of dergelijke, specifics moeten nog even uitgezocht worden natuurlijk. Denk niet dat ze je dat zomaar meegeven als je zegt dat je even gaat zeilen :p.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 09:55 #458794

Paracetamol werkt beter dan menigeen denkt. Je moet er alleen een spiegel mee opbouwen, dus niet één maar meer slikken over een hele dag.

Verder is volgens mij het Havenziekenhuis in Rotterdam de plek met de meeste kennis op het gebied van zeilersapotheken (...). Geven daar ook cursussen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 10:04 #458796

  • Poohboot
  • Poohboot's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1196
Free Bird schreef :
Verder is volgens mij het Havenziekenhuis in Rotterdam de plek met de meeste kennis op het gebied van zeilersapotheken (...). Geven daar ook cursussen.

Die doen dat al jaren niet meer, best jammer maar er zijn ook ander manieren om aan goede informatie te komen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 10:04 #458797

  • nardus
  • nardus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6101
Free Bird schreef :
Paracetamol werkt beter dan menigeen denkt. Je moet er alleen een spiegel mee opbouwen, dus niet één maar meer slikken over een hele dag.

zal best, maar bij serieuze pijn schijft de dokter al snel andere middelen voor. Met morfine in je mik kan je niks meer behalve liggen.

Lees je goed in.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 10:28 #458803

nardus schreef :
...zal best, maar bij serieuze pijn schijft de dokter al snel andere middelen voor. Met morfine in je mik kan je niks meer behalve liggen...
Heb een andere ervaring met mijn huisarts. Maar ik ben ook maar een leek en volgens mij hebben we hier op ZF een arts, dierenarts en psycholoog. Dus met de adviezen zal het wel goed komen....
Laatst bewerkt: 18 nov 2013 10:28 door Free Bird overleden 2016.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 10:40 #458808

  • Toxiq
  • Toxiq's Profielfoto
Er zijn ook een soort van morfine pleisters, die geven geleidelijk de dosis af (een week lang) waardoor je wel blijft functioneren maar de pijn behoorlijk minder wordt.
Laatst bewerkt: 18 nov 2013 10:40 door Toxiq.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 10:45 #458810

  • nico1
  • nico1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 811
Er zijn nogal wat boeken op dat gebied.

Ik weet niet of er een vertaling is, maar de boeken van Jean Yves Chauve
De arts die wereldomzeilers als de imoca's begeleidt is zowat een standaardwerk.

Zelf gebruiken wij niet zo'n heel uitgebreide doos.
De doos gevuld zoals beschreven in Bloc Marine voor +20 mijl aangevuld met huidlijm voor snijwondjes en extra verbandmiddelen daar blijft het zo ongeveer bij.
Vooral die lijm is ons regelmatig handig gebleken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 12:18 #458833

Bekijk eerst waar je heen gaat.

Als hulp minder dan een dag weg is kun je met veel minder toe dan wanneer hulp bijvoorbeeld een week weg is.

Ook moet een eerstehulp kist op de bemanning afgestemd zijn. Met kinderen loop je tegen andere potentiele eerste hulp zaken aan dan voor volwassenen, ook zijn de doses en soort medicijnen voor kinderen anders. Mannen en vrouwen zijn ook niet gelijk. En als je solo gaat, dan kun je sommige zaken ook thuis laten die andre zeilers wel meenemen.

Kijk of er medicijn allergien onder je bemanning zijn (of in hun familie voorkomen) een van mijn regelmatige bemanningsleden is bijvoorbeeld allergisch voor veel soorten antibiotica, en zal in shock raken indien toch toegediend. Dat is wel iets wat je moet weten en op voor moet bereiden, onze bemanning en gasten die mee gaan naar afgelegen gebieden moeten bij mij dan ook een vragenlijstje van deze aard invullen zodat ik de medicijnkist voor vertrek kan aanvullen/aanpassen indien nodig (Uiteraard voorzien van een vertrouwelijkheidsverklaring plus een verplichting aan mijn kant om na aankomst in mijn thuishaven deze papieren te vernietigen).

Kijk naar het vaargebied, in de tropen heb je andere gevaren als in de poolgebieden. Ik noem bijvoorbeeld beten van tropische insecten, spinnen en slangen versus bevriezingsverschijnselen.
Als je alleen in de tropen blijft hoef je minder te focussen op onderkoeling en bevriezing, maar in de Poolgebieden komen geen dieren met giftige beten voor. Dus als je er niet komt kun je de "lokale" ziekten/verwondingen bestrijdingsmiddelen ook gewoon thuis laten.

Een uitgebreide medicijn/eerste hulp koffer kun je alleen maar via een gekwalificeerde arts samenstellen. Neem bijvoorbeeld alleen de morfine al. Die kun je niet kopen zonder recept, en wat te denken van een douane onderzoek aanboord? Er zijn landen waar je de rest van je leven in een vochtige kamer met een stalen deur mag doorbrengen als je zulke zware verdovende middelen met je mee neemt. Je hebt dus een brief van een doktor nodig die voorschrijft dat je dit aan boord mag hebben, bij voorkeur ook nog laten vertalen in de talen van de landen die je gaat bezoeken.

Dan heb je nog de grootte van je bemanning die een hoop bepaald. Als er een ongeluk gebeurt en meerdere personen raken gewond dan kun je wel eens heel snel door medicijnen heen zijn als je alleen een kist hebt die voor een solozeiler bedoeld is. Zo ook met besmettelijke zaken. Je kunt niet voorkomen dat deze zaken zich verspreiden.

Maar het gaat niet alleen om de kist zelf, want je kunt het nog zo uitgebreid maken als je wilt, maar als je niet weet wat er mee te doen, dan heb je er nog weinig aan. Dus boeken lezen als deze:http://www.dft.gov.uk/mca/mcga-seafarer_information/mcga-dqs_st_shs_seafarer_information-medical/mcga-dqs_st_shs_ships_capt_medical_guide.htm en naturijk veel herhalen.
Maak je ook bekend met de "dokters op afstand". Zo heeft bijvoorbeeld een afdeling van de KNRM een telefonisch consult. Dus als je sateliet telefoon of kortegolf radio hebt kun je hen bellen, en door middel van allerlei vragen helpen ze je een diagnose te stellen.

Maar niet alleen de KNRM heeft zulke "service", de RNLI, USCG en vele andere instanties hebben dergelijke diensten die een ieder kan bellen, ook als je geen ingezetenen bent van het betreffende land. Hoe je deze moet "bellen" is zeker onderdeel van je eerste hulp doos.

Je kunt inderdaad zo ver gaan als je zelf wilt, maar voor een reis in Europa heb je meer dan genoeg als je iemand 1, hooguit twee dagen in leven kunt houden. Voor een tochtje over de Atlantische oceaan zou ik zeggen dat je aan 3 tot 4 dagen voldoende hebt. Voor een tocht over de Pacific zit je eerder richting een week, en voor de Arctic ook zoiets.

Kortom, een kist word samengesteld aan de hand van je bemanning, je boot en je vaargebied. Een arts die zelf zeiler is (en ze zijn er genoeg) is de beste persoon om je te helpen met de samenstelling van de medicijn kist. En zoals gezegd: hulp heb je nodig want sommige belangrijke zaken mag je niet zomaar kopen, en al helemaal niet over de grens brengen zonder een brief van een gekwalificeerde arts.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 18 nov 2013 12:30 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 12:36 #458839

  • Anjo
  • Anjo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12403
Als de te zware pijnstillers qua voorschriften een probleem gaan vormen, als je iemand 5-6 maal daags een gram Paracetamol geeft kun je daarnaast met 1-2 maal een NSAID wonderen doen qua pijnstilling.

De huidlijm is idd een goede aanvulling, leren hechten als je echt wereldreizen gaat maken ook.
Denk ook aan pincetten, middelen om ademweg vrij te maken/houden ( Mayotube) en ruim snelverband.

Mocht je door je verbandmiddelen heen raken , kunnen schone thee/handdoeken een goed hulpmiddel zijn.
Stuurman aan wal ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 12:37 #458840

elixer schreef :
google eens op where there is no doctor.
Een online te downloaden boekwerk in pdf.
Op het net circuleren ook diverse inventarislijsten van boordapotheken.

Paul

Iets degelijks vind je hier:
www.adventuremedicalkits.com/d...ide%20Wilderness.pdf

Of nog veel uitgebreider:
www.sdu.nl/cd-rom-geneeskundig...-de-scheepvaart.html
www.sdu.nl/geneeskundig-handbo...aart-supplement.html

Er bstaan trouwens ook speciale cursussen voor zelieden en wereld omzeilers.
Ik weet even niet waar maar ik meen o.a. in Rotterdam.

Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 12:41 #458841

Yellow Boat schreef :
Er bstaan trouwens ook speciale cursussen voor zelieden en wereld omzeilers.
Ik weet even niet waar maar ik meen o.a. in Rotterdam.

Ad
Ik heb dat in het Rotterdamse havenziekenhuis gedaan, maar blijkbaar doen ze dat niet meer.
In middels heb ik mijn papieren vernieuwd in een ziekenhuis hier in Canada die iets vergelijkbaars aanbied.

Overigens is het "survivalhandboek" van de SAS ook een aanrader als je naar afgelegen gebieden wilt.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 13:00 #458846

  • frankrijk
  • frankrijk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1085
Voordat ik op reis ging, ben ik even langs m’n huisarts gegaan en heb haar verteld dat ik een maand op zee zou blijven, ver verwijderd van alle kusten. Zij heeft toen een recept uitgeschreven voor een breed-spectrum antibiotica en pijnstillers ( 1000mg paracetamol met nog iets erdoor). Daarnaast heb ik een standaard EHBO-doos.
Voor m'n volgende reis zal ik het ( denk ik nu ) alleen aanvullen met wondlijm.
Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als jezelf wilt.
Frank.
Het is altijd goed zeilweer!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 13:18 #458852

Wij zijn net bij een vertrekkersdag geweest,
Ik wil niet zeggen dat die heilig is maar heb daar een interessante lijst meegekregen.
Samengesteld door Harry de Jong een apotheker die rondje atlantic ook heeft gedaan (www.zeiljachtloesje.nl/home/7) Ik zet niet zijn mailadres er bij maar kan in een PB tje.

Als je met hem in contact komt mailt hij je vermoedelijk die lijst zo toe
voor verschillende symptomen staan daar div medicijnen vermeld (2 kantjes)
ander kan ik hem wel evt scannen, wij waren er blij mee en zullen samen met onze zeilende arts alles samenstellen.
als aanvulling waren er nog een paar dingen wat handig kon zijn
-oogbadje
-steristrips
-dermaband weefsellijm
-evt skin stapler
een paar websites:
www.fk.cvz.nl
www.farmatec.nl (geneesmiddelen mee op reis (kijk ook bij veel gestelde vragen)
Laatst bewerkt: 18 nov 2013 13:20 door de-verleiding.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 14:48 #458879

  • Guia IV
  • Guia IV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1298
Voor onze reis hebben we een lijst van een andere boot gebruikt en daar zijn we mee naar de huisarts gegaan. Uiteindelijk met een dikke verhuisdoos vol medicijnen vertrokken. Vond het zelf wat overdreven, maar met 2 kinderen erbij wil je toch wat meer zekerheden.

De apotheker vond het erg interessant en leefde erg mee en verdiepte zich er behoorlijk in. Hij heeft de lijst nog voorgelegd bij iets van de scheepvaartdienst ofzo en kon een aantal medicijnen combineren. Dus er kon nog wat van de lijst af. Let wel even op dat je voor sommige medicijnen naar het ministerie moet om toestemming te krijgen deze mee te nemen over de grens. En een dokters verklaring in het engels is ook aan te raden.

Het meeste werd vergoed door de verzekering. Het koste ons in totaal iets van €150,- maar daar zaten ook allerlei zalfjes, klamboes en dat soort zaken bij die je ook bij de drogist kunt krijgen. Totale kosten, geen idee.

Mocht iemand de lijst willen, stuur me even een pb-tje dan mail ik hem.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 15:01 #458881

Op verzoek
Bijlagen:
Laatst bewerkt: 18 nov 2013 15:02 door de-verleiding.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 15:31 #458888

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
Lees ook nog eens: zeilersforum.eu/index.php/Foru...-ontbreken-aan-boord
Daar is ook veel info langs gekomen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 15:40 #458889

  • Anjo
  • Anjo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12403
Als je een tablet oid meeneemt...
play.google.com/store/search?q=first%20aid&c=apps

en
play.google.com/store/search?q=medical&c=apps

Staan een paar hele goede tussen.
Stuurman aan wal ;-)
Laatst bewerkt: 18 nov 2013 15:43 door Anjo.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 15:55 #458891

Ik moest laatst 112 bellen en toen kwam er een ambulancebroeder in een gewone wagen, schijnt tegenwoordig normaal te zijn, en die had een tas bij hem die ik wel aan boord wil hebben. :dry:
Alweer 5 jaar en 10 mmaanden lid, de Rev is een gepasseerd station, daarom heb ik Faran gevraagd om mijn eigennaam als scherm naam te gebruiken.
Rob Bosman was dus Rev.
SV Second Chance de bouw van onze eigen hout epoxy catamaran, 12 m x 6m
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 16:49 #458903

Guia IV schreef :
En een dokters verklaring in het engels is ook aan te raden.

Ennnn.. met die verklaring moet naar het ministerie van gezondheid..
Ook daarvan stempel er op!

En vervolgens wordt er van je verlangt dat als je bij een land binnenvaart dit doorgeeft aan de plaatselijke autoriteiten hoe laat en waar en wanneer je binnen loopt!! :evil:
niemand doet dit eigenlijk wel alles in de verpakking laten zitten morfine achter slot en grendel
Naar horen en weten is er ook nog nooit naar gecontroleerd..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 16:59 #458904

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14868
Als je echt langere jaren weggaat, lijkt me een EHBO cursus ook wel op zijn plaats.
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 17:03 #458906

  • Poohboot
  • Poohboot's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1196
de-verleiding schreef :
Guia IV schreef :
En een dokters verklaring in het engels is ook aan te raden.

Ennnn.. met die verklaring moet naar het ministerie van gezondheid..
Ook daarvan stempel er op!

En vervolgens wordt er van je verlangt dat als je bij een land binnenvaart dit doorgeeft aan de plaatselijke autoriteiten hoe laat en waar en wanneer je binnen loopt!! :evil:
niemand doet dit eigenlijk wel alles in de verpakking laten zitten morfine achter slot en grendel
Naar horen en weten is er ook nog nooit naar gecontroleerd..


oja wel hoor. :(
In landen waar ze gewoon alles willen zien wat er aan boord is.
Denk niet dat de bevolking na Europa dom is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Scheepsapotheek 18 nov 2013 17:13 #458913

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
Guia IV schreef :
Voor onze reis hebben we een lijst van een andere boot gebruikt en daar zijn we mee naar de huisarts gegaan. Uiteindelijk met een dikke verhuisdoos vol medicijnen vertrokken. Vond het zelf wat overdreven, maar met 2 kinderen erbij wil je toch wat meer zekerheden..

Guia, kun je ook iets vertellen over je praktische ervaring met die kist vol medicijnen? Wat heeft zich voorgedaan en wat heb je toen kunnen doen met een en ander?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.319 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl