Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Frankrijk op reis

Frankrijk op reis 16 apr 2015 19:28 #617043

  • frankrijk
  • frankrijk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1085
Inmiddels lig ik met de boot in de jachhaven van Gibraltar, zo'n 750 mijl varen vanaf Fos-sur-Mer ( bij Marseille ). In Barcelona heb ik een tussenstop gemaakt en morgen gaat de reis verder naar Ayamonte ( op de Spaans-Portugese grens ).

Voor de duidelijkheid: ik ben op 6 april 2015 vertrokken met de bedoeling in ca. 5 jaar solo de wereld rond te zeilen, via Kaap Hoorn, boven Australie langs en daarna via Kaap de Goede Hoop. Ik wil graag zoveel mogelijk landen zien, en vooral in contact komen met de mensen over de hele wereld. Ook komen mijn vrouw ( vooral!) mijn kinderen, en vrienden me op allerlei plekken vergezellen.

Ik doe op meerdere manieren verslag van deze reis. Allereerst via email aan een groep mensen die aangegeven heeft op de hoogte te willen blijven van mijn belevenissen. In die emails ( binnenkort ondersteund door een website ) komen de meer intieme details en de belevenissen op het land aan bod. In die groep zit familie, vrienden, maar ook medezeilers, mensen die ik onderweg ontmoet,etc..
Ten tweede via facebook, oppervlakkiger, maar wel met foto's, en ten derde hier via het zf.

Omdat we onder zeilers zijn, zal ik hier vooral ingaan op het zeilen, de problemen die ik daarmee ontmoet, soms tips, soms vragen omdat ik er niet uitkom. Zo heb ik ook in de voorbereiding zf gebruikt, waarbij ik vooral m'n vragen beantwoord zag. En wat was ik daar vaak blij mee!
Mochten jullie na het lezen van dit eerste verslag interesse hebben in meer, stuur me dan een pb, dan voeg ik je aan mijn 'vrienden' op facebook en de emailgroep toe.

Dit verslag typ ik op een windows 8 tablet, die onderweg ook als navigatiemiddel dienst doet. Als navigatie met openCpn en wereldwijde kaarten voldoet die tablet uitstekend, in z'n waterdichte hoesje in de kuip. Scherm is goed af te lezen en inzoomen en afstanden meten gaat ook prima op de touchscreen oor het hoesje heen. Maar erop typen vind ik een ramp (misschien went het?).

Na een paar overgoten feesten voor m'n vertrek, was ik onderweg al snel zeeziek. Dat ik precies die 1e nacht zo'n 30 knopen wind over me heen kreeg was minder aardig. Vooral omdat het derde rif in m'n grootzeil niet standaard voorbereid is ( ik kan maar 3 lijnen door m'n giek kwijt. En dan sta je dus kotsend de lijnen te trekken voor dat derde rif. Inmiddels heb ik dat aangepast, zodat de onderlijkstrekker en de eerste rif een lijn delen en de derde reeflijn altijd voorbereid is. Had ik veel eerder moeten doen!

Zo herinner ik me gelijk de woorden van m'n zeilmaker, voor m'n atlantische oversteek die zei: maak er geen race van, dat houden jij en je boot niet vol tot de overkant. Hij heeft gelijk, ik ben een cruiser, je spullen heel houden op een lange reis is veel belangrijker dan een beetje extra snelheid.

Heelhuids in Barcelona aangekomen. Zo'n 170 mijl met een gem. snelheid van 4,9 knopen, ben ik 3 dagen later uitgevaren voor het traject naar Gibraltar. 600 mijl en de gem. snelheid is inmiddels 5 knopen. De boot is 31 voet.

Maar over dat 2e traject wil ik nog wel wat kwijt. Bij Cartagena werd ik getracteerd op 35 tot 40 knopen wind met een erg ruwwe zee. De wind was noord-oost, zodat ik praktisch voor de wind vaarde met 3 keer gereefd grootzeil helemaal open een stukje genua redelijk strak. Dat voldeed een poosje prima, maar ik ging te hard. Zelf sturend lukte het nog net, maar de stuurautomaat kon het niet aan. Toen heb ik het grootzeil verder gereefd tot een zakdoekje, dmv elastieken en zeilbandjes. Dat voldeed prima, tenminste tot de hele zooi loswaaide, en nog een keer. Na hard slikken heb ik dan uiteindlijk iets gedaan waar ik niet trots op ben. Ik heb de motor gestart en al het zeil weggehaald. Dat ging best goed, maar het is natuurlijk wel een zeilboot ( en de problemen die de motor kan geven in zo'n storm zijn ook bekend. Inmiddels probeer ik m'n zeilmaker te bellen voor een 4e rif. Helaas nog geen reactie, dus die volgt.

Het is trouwens een rot zee, die Middellandse zee, om de haverklap verandert de wind, er is veel te veel scheepvaart, en dan zijn er ook nog eilandjes die niet op de oversteekkaart staan en alleen bij helemaal uitzoomen in openCpn zichtbaar zijn (a la VOR ).
Gevolg is dat van slapen niet zoveel komt. Maximaal een half uurtje aan één stuk, maar wel dag en nacht door natuurlijk ).

In de straat van Gibraltar was het nog even spannend. De stroming naar het oosten komt 3 uur voor hoog water op gang, en voor die tind kun je maar beter achter een kademuur liggen, want anders ga je met nog maar minimale snelheid en zeer oncomfortable vooruit. Maar ik haalde het allemaaal net, zodat ik nu in Gibraltar dit verslag kan typen.

Een paar dingen nog, die ik erg praktisch vond onderweg:

Zo'n headset lampje met veel meer lichtopbrengst dan ik voorheen had ( nu 60 ???). Dat is echt ideaal 's nachts tijdens het reven of wat dan ook.
Waar ik ook na 6 jaar achter ben is dat, als je de afsluitdopjes in de wasbakken doet, ze geen herrie maken tijdens het varen ( ik bloos). Iedereen kent dat slurpende geluid wel.

Wat verkeerd en kapot ging:

Als ik op bed lig en ik begin een gierend geluid te horen door het grootzeil heen, weet ik dat er een klapgijp aankomt. Maar verdikkie dan moet ik wel m'n bed uitgaan om dat te voorkomen.

Kapot is er niet veel gegaan deze reis, ja een navigatielampje en een oplaadsnoer.

Waar ik niet intelligent genoeg voor ben, is een manier te verzinnen om de aanmeerlijnen aan de railing te hangen zodat iemand aan de kant ze eraf kan pakken. (zonder het risico te lopen dat die lijn in het water en de schroef terechtkomt ).

Waar ik me groen en geel aan erger is de meteo vooruitzichten op de marifoon. Dat ze daar niet-engels sprekende spanjaarden een engelse tekst voor laten lezen met de snelheid van het licht begrijp ik niets van.

Omdat ik morgen begin middag alweer uitvaar, kunnen mijn reacties wat langer op zich laten wachten.
Laat maar weten of deze verslaglegging jullie aanspreekt!
Frank.
Het is altijd goed zeilweer!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 19:35 #617046

  • Ejob
  • Ejob's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 701
Hi Frank,

Erg leuk om te lezen, ik hoop dat je hier op het forum updates blijft plaatsen!!!

Plezierige en veilige vaart toegewenst!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 19:43 #617048

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14868
Frank, ik hoop dat je hier op het forum vaak verslag doet. Ik denk dat je heel veel ZF-ers er een plezier mee doet.
Goede reis gewenst! :)
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 19:46 #617049

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Net vertrokken en nu al zulke avonturen! Ik buig diep voor je, alle respect dat je stug hebt volgehouden in de voorbereidingen en nu daadwerkelijk bent vertrokken. Ik denk dat wij gaan smullen van je verhalen hier, vooral omdat je aangeeft dat je ook de (zeil)technische kanten zult belichten. Bij veel reisboeken en blogs ontbreekt dat helaas (maar wel begrijpelijk).

Dat je onderweg soms keuzes moet maken die minder passen in het ideaalplaatje zal nog wel eens vaker gebeuren. Wie dit soort reizen maakt, en al helemaal solo, hoeft zich helemaal nergens voor te schamen!

Ik wens je heel veel succes, plezier, goede wind en mooie ervaringen.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 19:51 #617050

  • paul cr
  • paul cr's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 723
frankrijk schreef :
...en ten derde hier via het zf....
Uiteraard het ZF als laatste :laugh:

Een zeer prettige verslaglegging hoor. Heel veel "genieten" toegewenst de komende jaren. Je zult glimlachtend deze eerste ervaringen van jezelf teruglezen op het eind van je zeilreis.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 19:53 #617052

  • La Mavare
  • La Mavare's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8634
frankrijk schreef :
... Inmiddels heb ik dat aangepast, zodat de onderlijkstrekker en de eerste rif een lijn delen en de derde reeflijn altijd voorbereid is.

Handiger vind ik om 1 en 3 te combineren. Je vaart dan weg met 1 en 2 of 2 en 3 voorbereid.
Bij losse broek en 1 niet ingeschoren: lijntje om de mast en achter ook een lijntje om de boel strak te trekken.
Maar over dat 2e traject wil ik nog wel wat kwijt. Bij Cartagena werd ik getracteerd op 35 tot 40 knopen wind met een erg ruwwe zee. De wind was noord-oost, zodat ik praktisch voor de wind vaarde met 3 keer gereefd grootzeil helemaal open een stukje genua redelijk strak. Dat voldeed een poosje prima, maar ik ging te hard.
Drogue, 2 putsen om af te remmen!
Zelf sturend lukte het nog net, maar de stuurautomaat kon het niet aan. Toen heb ik het grootzeil verder gereefd tot een zakdoekje, dmv elastieken en zeilbandjes. Dat voldeed prima, tenminste tot de hele zooi loswaaide, en nog een keer. Na hard slikken heb ik dan uiteindlijk iets gedaan waar ik niet trots op ben. Ik heb de motor gestart en al het zeil weggehaald. Dat ging best goed, maar het is natuurlijk wel een zeilboot ( en de problemen die de motor kan geven in zo'n storm zijn ook bekend.

Trysailtje en anders grootzeil volledig wegnemen. Motorzeilen met puntje grootzeil of fok. Op zee Nooit alles wegnemen!
Inmiddels probeer ik m'n zeilmaker te bellen voor een 4e rif. Helaas nog geen reactie, dus die volgt.

Dan maar liever een trysail en drogue aanschaffen

Omdat ik morgen begin middag alweer uitvaar, kunnen mijn reacties wat langer op zich laten wachten.
Laat maar weten of deze verslaglegging jullie aanspreekt!
Frank.

Mooie reis, met de passaatwinden wordt het wat relaxter!
instructeur zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries
"De beste manier om iets te leren is er les in te geven." - Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver - 5 v.C. 65 n.C.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 20:00 #617055

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Eens met Lamavare, een trysail heeft als voordeel dat het van veel zwaarder doek gemaakt is en dus ook meer kan hebben. Je kan het ook nog gebruiken als je grootzeil om wat voor reden ook aan flarden ligt. Ook een voordeel: geen giek nodig, dus ook geen klapgijp met nare gevolgen.

Wel noodzakelijk: dat je je zeilinvoer kan gebruiken zonder het grootzeil er af te hoeven halen. Anders heb je ook een extra zeilgroef-rail (?) op de mast nodig.

Tip die ik ooit kreeg van mijn zeilmaker toen ik de stormzeilen bestelde: trysail en stormfok van fluor oranje doek laten maken. In een wit schuimende zee valt dat veel meer op.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 16 apr 2015 20:02 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 20:01 #617058

  • Tilia
  • Tilia's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 439
Ik zie uit naar je volgende, even eerlijke, verslag.
Behouden vaart toegewenst!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 20:02 #617059

  • wilweg
  • wilweg's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3604
Fotoos! :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 20:07 #617063

  • Tilikum
  • Tilikum's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 364
Wat je typ probleem betreft: schaf voor een paar tientjes een draadloos toetsenbord aan dat via bluetooth communiceert met je tablet. Je hebt ze ook waar je een tablet in kan zetten, zodat het net een laptop is.
Veel succes, en denk aan die (Jordan) Drogue - schijnt goed te werken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 20:27 #617067

  • Albert 45
  • Albert 45's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12504
Frank, een goede reis en behouden aankomst.

Albert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 20:51 #617077

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6726
Frank, ik zal je verslag met belangstelling volgen en wens je een behouden vaart.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 20:58 #617085

  • ErikSnel
  • ErikSnel's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 7038
Frank, fijn dat je op pad bent. En meteen met een schitterend relaas. Ik blijf je volgen!
Team Zeilersforum.nl

“One impossible thing at a time” - Jean Juc Picard

Leukothea, Seahorse, 30m schoener, Defender 27. Friendship 28, Victoire 34 en nu Sigma 41 Star of Earendil
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 21:30 #617099

  • -Mara-
  • -Mara-'s Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 3078
Goedereis Frank!!
Voorheen delaat72

De beste psychiater?
Een dagje op het water!

Aloa 27sc "Mara"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 21:40 #617100

eerlijk en open verhaal, behouden vaart gewenst
geen sponsor alhier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 21:41 #617101

  • Hans V
  • Hans V's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 4214
Tilikum schreef :
Wat je typ probleem betreft: schaf voor een paar tientjes een draadloos toetsenbord aan dat via bluetooth communiceert met je tablet. Je hebt ze ook waar je een tablet in kan zetten, zodat het net een laptop is.
Veel succes, en denk aan die (Jordan) Drogue - schijnt goed te werken.

Zo'n Bluetooth toetsenbordje scheelt inderdaad enorm! Anders gaat het typen tegen staan en ga je steeds minder schrijven (en worden je verslagen steeds beknopter). En dat zou natuurlijk jammer zijn... ;-)

Behouden vaart!
Dufour 405 GL

www.sailasailing.nl
Laatst bewerkt: 16 apr 2015 21:43 door Hans V.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 21:51 #617106

  • Waterblok
  • Waterblok's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5010
Behouden vaart en schrijf vooral zo door!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 21:59 #617109

  • wilweg
  • wilweg's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3604
Hans V schreef :
Anders gaat het typen tegen staan en ga je steeds minder schrijven (en worden je verslagen steeds beknopter). En dat zou natuurlijk jammer zijn... ;-)

Behouden vaart!
Ik was solo langs de wereld. Het was tof. Ben nu weer terug. ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 16 apr 2015 22:47 #617122

  • Hans V
  • Hans V's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 4214
wilweg schreef :
Hans V schreef :
Anders gaat het typen tegen staan en ga je steeds minder schrijven (en worden je verslagen steeds beknopter). En dat zou natuurlijk jammer zijn... ;-)

Behouden vaart!
Ik was solo langs de wereld. Het was tof. Ben nu weer terug. ;)

Dat bedoel ik. Volgende keer los toetsenbordje mee hoor Joke!
Dufour 405 GL

www.sailasailing.nl
Laatst bewerkt: 17 apr 2015 06:55 door Hans V.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 17 apr 2015 05:44 #617142

  • frankrijk
  • frankrijk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1085
Bedankt voor alle reacties! Dat losse toetsenbord komt heel snel. Dank je Tilikum.

@La Mavare, als ik reeflijn 1 en 3 combineer, moet ik toch met plotselinge harde wind dat 3e rif nog voorbereiden. Wellicht is het slim om 0 en 2 te combineren. Ik denk nog na.

Over het 4e rif.
Ja, een trysail is een betere oplossing. Ik ga bespreken hoe ik dat het beste kan doen. De jordan serie drogues heb ik. Die voldoet prima, maar er stond net te weinig wind om die al uit te goooien. Ik ging ook de goede kant op, en met de drogues lijn rem je de boot wel gelijk heel erg af. Dat is natuurlijk prima als de wind je de verkeerde kant opblaast. En nogmaals, met de provisorische 4e rif ging het goed, het bleef alleen niet zitten. Alleen een puntje voorzeil werkt niet, de boot gaat dan veel te erg zigzaggen.

OH, ja, in die ruwe zee was ik vergeten m'n wc raampje dicht te doen. Je hebt geen idee hoeveel water een van achter overslaande golf naar binnen perst door zo'n klein raampje. Bij de spullen die kapot gegaan zijn had moeten staan: m'n radio. merk Mueta type A1M. Dit zou een waterdichte radio moeten zijn. Nou mooi niet, één golf water er over en uit met deze radio (die 2 meter vverderop zit gemonteerd en maar een beetje water over alleen de voorzijde heen kreeg! ).

frank.
Het is altijd goed zeilweer!
Laatst bewerkt: 17 apr 2015 06:01 door frankrijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 17 apr 2015 06:14 #617147

  • Happydart
  • Happydart's Profielfoto
Frank ik heb hier nog een splinternieuw Trisail liggen met RVS sleden Bruin zeil indien je wil stuur ik het gewoon op.
Mijn bootje is ook 30 voet en ik doe er niets mee gezien mijn gezondheid oceaan avonturen niet meer toelaat.
Indien je wil kan ik het via via bezorgen laat maar weten hoe je dat zou zien zitten, Familie ?.

Veilige vaart en geniet van je ontmoetingen.
Georges en Linda.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 17 apr 2015 06:17 #617148

  • alphons
  • alphons's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 230
Beste Frank,
goede en behouden vaart gewenst op deze wereldreis.
Ik vind het moedig dat je de droom van een wereldreis per zeilboot ook omzet in daden en zie met veel belangstelling de verslagen van deze reis tegemoet.
Ik denk dat er velen van onze zeilersgemeenschap deze droom ook hebben of hebben gehad maar door vele verplichtingen aan de wal hier niet aan toe komen of aan toegekomen zijn.
Wij moeten tevreden stellen met een rondje IJsselmeer of Friese meren.
Vriendelijke groet,
Alphons.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 17 apr 2015 06:46 #617154

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13406
Frank,

Dit zijn de leuke draadje op het forum ! Met veel genoegen je avontuur meegelezen.

Je reef / smeerreep verhaal is herkenbaar idem op de Noreen. Mijn oplossing voor als ik een oversteek doe waarbij de mogelijkheid bestaat dat ik het 3e rif nodig heb is rif 1 en 3 inscheren. Rif 1 zit met een dynaloop en een blok aan het zeil. Wil ik tijdens het zeilen van het 1e naar het 2e begin ik met het 3e rif te zetten. Dan wappert en klappert het achterlijk niet zo en kan ik de dynaloop van het 1e rif makkelijk los nemen en naar het 2e overbrengen en weer doorzetten. Vervolgens gaat het 3e rif los. Wel bewerkelijk maar alles blijft gecontroleerd. Verder heb je zo altijd het 3e rif ter beschikking voor acute situaties (buien). Beter ondertuigd dan overtuigd of zonder.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 17 apr 2015 06:49 #617156

  • BM Sail
  • BM Sail's Profielfoto
Top Frank!

Uiteraard blijven we je volgen. Hou het vooral veilig!


Johan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Frankrijk op reis 17 apr 2015 09:28 #617217

Frankrijk,

Ik meen een tjdje terug gelezen te hebben dat je Ayamonte wilde aanlopen.
Let er op dat het daar enorm verzand is in de haven ingang.
Er ligt daar ook een wrak net onder water waar al een aantal jachten op vergaan zijn.
Vila Real, aan de andere kant is veel beter toegankelijk.
Het stroomt er wel in de haven, maar dat maakt het alleen maar makkelijker met aanleggen, stroom parallel aan de gasten steiger.

Je noemde dat je de landvasten bereikbaar wil voor iemand op de steiger.
Haal die van buiten over de railing naar binnen en leg de laatste 20 cm midscheeps weer terug over de railing, dan pakt men ze makkelijk.

Wanneer het past ben je welkom, ik lig momenteel in Mertola, heb een autotje en haal je wel ergens op.
Ayamonte -Vila Real is vlak in de buurt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.377 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl