Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Koken aan boord

Koken aan boord 19 apr 2019 00:49 #1038414

iGrf schreef :
Afbak broodjes zijn makkelijk maar zorgen voor veel afval dus ik bak regelmatig vers brood. Kost iets meer moeite maar is goed te doen, veel lekkerder en blijft zeker 2 dagen vers.
Ik bak elke dag 1 of 2 broden als ik onderweg ben, niet meer dan 10 minuten werk, de oven doet de rest.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 19 apr 2019 05:13 #1038416

  • leejoow
  • leejoow's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 459
Erikdejong schreef :
iGrf schreef :
Afbak broodjes zijn makkelijk maar zorgen voor veel afval dus ik bak regelmatig vers brood. Kost iets meer moeite maar is goed te doen, veel lekkerder en blijft zeker 2 dagen vers.
Ik bak elke dag 1 of 2 broden als ik onderweg ben, niet meer dan 10 minuten werk, de oven doet de rest.

Maak je dan ook elke dag het deeg of heb je dit al voorbereid bij je?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 19 apr 2019 07:01 #1038431

Iedere dag nieuw. Een kopje water, theelepeltje gedroogde gist, snufje zout en dan bloem toevoegen tot je de juiste substantie krijgt. Laten rijzen boven de kachel of bovenop de motor. Na een paar uurtjes haal je het weer te voroschijn, schept het over ind e bakvorm, voegt rozijnen, walnoten en andere dingen toe, in de oven voor 25 minuten, of in de kachel voor 45 minuten en je hebt vers brood. Letterlijk 10 minuten werk, allen zijn die 10 minuten verdeeld over drie acties waar totaal 3 tot 5 uur tussen zitten.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 08 nov 2020 19:35 #1225559

  • Peter84
  • Peter84's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 200
Ik kook heel veel met een snelkookpan aan boord. Gewoon eentje die op het vuur kan. Het is verrassend hoe veel verschillende dingen je er mee kan maken. Als er een storing aankomt, dan maak ik graag een grote goulash of andere stoofpotje. Daar kan je dagen mee vooruit. Elke dag even aan de kook, en er wat vers in gooien.

Is ook handig als de pan van het het fornuis valt, zo'n deksel die blijft zitten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 08 nov 2020 19:44 #1225564

Erikdejong schreef :
iGrf schreef :
Afbak broodjes zijn makkelijk maar zorgen voor veel afval dus ik bak regelmatig vers brood. Kost iets meer moeite maar is goed te doen, veel lekkerder en blijft zeker 2 dagen vers.
Ik bak elke dag 1 of 2 broden als ik onderweg ben, niet meer dan 10 minuten werk, de oven doet de rest.

Gewoon blik ;)

www.amazon.nl/12-500-volkoren-...a-730277096524&psc=1
dyslectisch ( ben niet altijd duidelijk )
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 08 nov 2020 20:05 #1225569

suijkerbuijk schreef :
Gewoon blik ;)
Dat is €2.45 per brood. Gemiddeld anderhalf brood per dag over 6 maanden is €670 op jaarbasis. Wat is is mis met zelf een beetje bloem, zout en gist mengen in wat water? Is tientjes werk en neemt nog minder ruimte in aanboord ook.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 08 nov 2020 20:12 #1225572

Ik laat het deeg na de eerste rijzing -en in een vorm stoppen- nog even narijzen. Geeft bij mij beter resultaat ,kost geen tijd.
Wát zoek je? Wind?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 08 nov 2020 20:23 #1225577

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16718
Wij nemen een broodbakmachine mee, een superding voor onderweg!
Broodje bakken kost 40A, dat valt erg mee dus!
Thuis zakjes met meel afwegen dan heb je in 2 minuten de machine gevuld en het bakken duurt 2 uur.
Voor ons is dat voldoende voor drie dagen brood eten en dan is het schoon op.
Ongeveer 1200 gram en blijft zeker een dag of 5 meer dan goed eetbaar :P
Voor Erik, er zit voor meer dan 2,45 aan ingrediënten in en zeker geen bloem!
Recept op aanvraag!

Laatst bewerkt: 08 nov 2020 20:24 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 08 nov 2020 20:41 #1225580

Bloem/meel; Nederlands begint steeds moeilijker te worden als je lang weg bent :laugh:

€2.50? Hoe kom je aan zulke kosten? Ik koop alles in bulk (grote zakken) en zelfs dan kom ik nog niet aan een euro. Ik gooi er allerlei noten, pitten en zaden doorheen, soms ook rozijnen. Pas als je ook aan de pijnboompitten gaat dan word het duur.

Die pakken met standaard broodmix zoals Koopmans die verkoopt kan ik met mijn hoofd niet bij. Dat is alleen meel (of was het nu bloem :P ), wat droge gist en wat zout. Ongeveer 9 cent aan ingredienten.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 08 nov 2020 20:45 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 08 nov 2020 20:49 #1225582

Erikdejong schreef :
Bloem/meel; Nederlands begint steeds moeilijker te worden als je lang weg bent :laugh:

€2.50? Hoe kom je aan zulke kosten? Ik koop alles in bulk (grote zakken) en zelfs dan kom ik nog niet aan een euro. Ik gooi er allerlei noten, pitten en zaden doorheen, soms ook rozijnen. Pas als je ook aan de pijnboompitten gaat dan word het duur.

Die pakken met standaard broodmix zoals Koopmans die verkoopt kan ik met mijn hoofd niet bij. Dat is alleen meel (of was het nu bloem :P ), wat droge gist en wat zout. Ongeveer 9 cent aan ingredienten.

Daar heb je de antwoord al .
Een tijdje weg bent uit nederland.
Alles is hier duurder geworden zeker na de btw verhoging op voedsel van 6 naar 9% en dan nog door de winkels naar boven afronden .
dyslectisch ( ben niet altijd duidelijk )
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 08 nov 2020 20:50 #1225583

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16718
Nou, misschien wat verduidelijking.
Bijna iedereen bakt brood met bloem want alleen volkoren meel geeft een bonkig brood. I.p.v. bloem kun je om toch een mals en goed gerezen brood te krijgen tarwegluten gebruiken.
Wij proberen zo min mogelijk bloem te eten, dat zijn eigenlijk alleen maar suikers. Bloem is meel waar alle goede bestanddelen uitgezeefd zijn.
Laatst bewerkt: 08 nov 2020 20:51 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 08 nov 2020 21:18 #1225588

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4360
240ml water
Thee lepel zout
Thee lepel gist
500 gram bloem
Eetlepel suiker

Broodbak machine laten kneden
8 platte pitas van maken
Even 20 minuten rusten

En om en om minuut of 6 afbakken in een droge medium hete koekepan
Als de ene kant gaar is en de andere kant bol staat even omdraaien in de pan en ‘koken tot klaar’
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 08:49 #1225675

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1262
holtere schreef :
Wij nemen een broodbakmachine mee, een superding voor onderweg!
Broodje bakken kost 40A, dat valt erg mee dus!

Ah bedankt, ik was een tijdje geleden op zoek naar het verbruik van die machines.
Maar is dat 40Ah aan 12 of 24 V ?
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 08:57 #1225680

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16718
12 volt, de broodbakmachine is 600 watt maar ik heb nooit 50 a voorbij zien komen, 30 of 35 wel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 09:35 #1225694

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2165
Ik heb in Turkije geleerd het brood te bakken dat door parlevinkers in de baaien gebakken en geleverd word.
Iets anders als het gewone kneedbrood.
Voordeel is dat je niet moet kneden, het deeg is dikvloeibaar. Enkel roeren. Water meel, droge gist ( meer als bij een normaal brood ) een beetje suiker en zout.
Ik roer er graag iets extra doorheen. Vlaszaad of Schabziger klee (gemalen klaversoort ) of fruit dat weg moet. Iedere keer anders.
Nadeel : je eet zo´n brood in twee dagen op, eigenlijk goed want door het hoge vochtgehalte (lekker sappig ) durft het snel schimmelen.
Bij mij geen bakmachine, gewoon in een erg dikwandige allu pan op de houtkachel. Het deksel van de pan draai ik de handgreep af zodat waterdamp kan ontsnappen en omdat je bij een panbrood de korst aan de onderkant krijgt de bovenkant even flamberen met de gasbrander.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 12:12 #1225732

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1262
holtere schreef :
12 volt, de broodbakmachine is 600 watt maar ik heb nooit 50 a voorbij zien komen, 30 of 35 wel.

Ah wacht dan spreken we over 2 verschillende dingen.
Die 30-35 is het maximale verbruik in A, heb je ook een idee van het totale verbruik voor het bakken van een brood ?
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 12:19 #1225734

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16718
;)
holtere schreef :
Wij nemen een broodbakmachine mee, een superding voor onderweg!
Broodje bakken kost 40A, dat valt erg mee dus!

De max belasting gedurende het bakken was 30-35 A
Laatst bewerkt: 09 nov 2020 12:21 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 12:45 #1225739

  • peter1
  • peter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6004
de lekkerste pannenkoeken

biologische speldmeel

je gooit een paar handen meel in een kom, klein scheutje olijfolie, 3 eieren...eventueel al een scheutje stroop erbij, wordt de pannekoek wat mooier tijdens het bakken

en met vork roeren, het klontert absoluut niet en dat is het mooie.
als het te dik is wat verdunnen met (soyamelk, of water) of je gooit er nog een ei bij.

5 tellen werk omdat het makkelijk klontervrij mixt met een vork..en bakken maar

perfect voedzaam gerecht..gebruik ook olijf olie om te bakken, omdat er ook wat olie in de mix zelf zit heb je erg weinig nodig.
Ik ben de storm, en de windstilte.
Laatst bewerkt: 09 nov 2020 12:47 door peter1.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 12:47 #1225741

holtere schreef :
;)
holtere schreef :
Wij nemen een broodbakmachine mee, een superding voor onderweg!
Broodje bakken kost 40A, dat valt erg mee dus!

De max belasting gedurende het bakken was 30-35 A

gebruik je dan een omvormer 12 v naar 230 v?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 13:25 #1225753

Ik denk dat je zult zien dat veel zeilers die wat langer op pad zijn een (al of niet stevige) inverter aan boord hebben.

Dit laat overigens onverlet dat je niet alles via je inverter moet doen, 12V is vaak veel efficiënter dan 230V.

Wij bakken brood handmatig en laten de over het werk doen. Je maakt dan wel de afweging tussen elektriciteit en gas. Wij varen nu in een gebied waar gas goed verkrijgbaar is, als we verder weg zouden gaan dan zouden we wellicht meer richting elektriciteit kunnen gaan.
Contest 36s Camelot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 15:49 #1225805

  • holrobert
  • holrobert's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2980
Wij begonnen met een 220v broodbakmachine op de omvormer maar dit is een aardige aanslag op de beschikbare A/h aan boord. Daarom bakken we tijdens langere trips in de (gas)oven, en met walstroom of motoruren in zicht met de broodbakmachine.
Laatst bewerkt: 09 nov 2020 15:50 door holrobert.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 15:55 #1225806

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1262
Iemand hier ervaring met een zonneoven ?
Zeker in tropische streken lijkt me dat nog wel een goede oplossing, geen brandstof nodig en het interieur niet warmer maken dan nodig.

Natuurlijk minder handig in een kouder klimaat en daar is een warme oven met broodgeur net een bonus binnen :)
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 09 nov 2020 16:10 #1225811

  • holrobert
  • holrobert's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2980
Mijn voormalig overbuurman importeerde die dingen, werkte mooi mits stationair: en dat is op een bewegend jacht (gierend achter anker, of zeilend) wel lastig. Heb ze ook bij geen enkele vertrekker gezien.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 10 nov 2020 01:01 #1226029

  • mrtnm
  • mrtnm's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2052
Heeft iemand hier ervaring met een Omnia oven op een origo alcohol kookapparaat? Werkt dat een beetje?

Martijn :)
Leisure 22


www.leisure17-22.nl/

Zo snel mogelijk weer een Grote reis!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 10 nov 2020 06:11 #1226038

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2165
Die Omnia nooit getest,
heb wel ooit de Coleman folding oven aan boord gehad. Heb ik na een paar pogingen gedumpt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.171 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl