Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Koken aan boord

Koken aan boord 18 apr 2019 11:46 #1038264

Koken voor 4 / 5 personen (mannen) 3 weken dat wil ik wel goed voorbereiden. :) We hebben een oven en pannen plus een koeling. Ik denk zelf dat een klein magnetronnetje wonderen zal doen. Maar die hebben we nog niet. We hebben wel 220 . Ik heb nog nooit aan boord gekookt dus ik zoek leuke recepten. Oversteken van 4 dagen, dan is je brood wel hard vandaar afbak brood we hebben flink wat water bij. En hebben voldoende ruimte voor opslag.
Ik zat zelf te denken aan wereld gerechten van Knorr . En afbak brood. En verpakte melk. En los fruit

Wie kan ons adviseren wat handig is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 11:50 #1038265

Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 11:52 #1038266

en deze dan ook maar alvast:

Benodigdheden: een wilde eend van ca. 5 kg
2 flessen schotse whisky, spekreepjes, olijfolie.
Bereidingswijze:
De wilde eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout,
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden,
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky,
De whisky opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven,
De wilde eend op een vuurvaste schaal leggen en een tweede glas whisky inschenken,
Het tweede glas whisky opdrinken en de wilde eend in de oven zetten,
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glazen vullen met whisky,
De glazen opdrinken en de scherven van et eeiste glaz oplaapen, nog een halff glaz insjenke en opdlinke, Na een halff uui de oven opedoen om deend te sjekken, Blantwondesalf in de padkamer gaanaale en op de bovenkant van de linkerhantoen, Dan de ove nen skop geve, 2 glaze whiski insjenke en t middeste glaz leeg dlinke, De ove opedoen naadat tet eeste glaz leeggis en de sjotel vastpakke, De blantwonde-zalf op de binnekand van de regte han toen en deent oprape, Deent noggis oprape em metten nantdoek de bwanntwondesalv van deent vege, Ze hande ontvette met viskey en de tube ssalf veeroprape, Tkapotte glazz opvege en deent terug in de hove toen, Deent oprapen en dove eers opedoen, De twwiede flez biski opedoen en overeindzette, Opstaan van de vjoer ent vetspek ondrde kas skoppe, Noggis opstaan van de vjoer en tochma blijve zitte, De bles op de grondzette, Uide bles dlinke wande glaze sijn op of kapot, Denove afzette, deooge sluit en omvalle.
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:06 #1038269

:P. Ik vind het altijd makkelijk als het op de doos staat.
Laatst bewerkt: 18 apr 2019 12:09 door zeilliefhebber.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:13 #1038271

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1262
De dag erna koffie met dafalgan als ontbijt en koude eend voor lunch :)

Kijk hier eens :
www.cruisersforum.com/forums/f...nt-based-113368.html
97 paginas met boot recepten :)

Afbak broodjes zijn makkelijk maar zorgen voor veel afval dus ik bak regelmatig vers brood. Kost iets meer moeite maar is goed te doen, veel lekkerder en blijft zeker 2 dagen vers.
Maar ik moet wel toegeven dat de meeste van mijn zeiltochtjes een zeer culinaire ervaring zijn !
Het eten is belangrijker dan de bestemming ...
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:14 #1038272

Als wereldgerechten je referentie zijn :sick:

Heb je ook een vriezer?

Mijn recept voor "mannenhamburgers"

1Kg gehakt

Alles hieronder zo klein snijden als je lukt. Keukenmachine _kan_ ook, maar is zeker veel minder lekker:

2 kleine of één hele grote rode ui
3 tenen knoflook
1 rode paprika, of beter nog 2 rode puntpaprika's
1/3-1/2 bakje champignons
Een stuk of 10 Halopeño schijfjes

Alles in een kom gooien, er vervolgens bij:

1 ei
handje broodkruim
Flink wat grofgemalen peper
Flink wat grof zeezout
1,5 eetlepel paprikapoeder

Kneden.

Weeg wat je hebt en weeg het in 10 delen (~150g)

Draai ballen

Leg bakpapier uit. Plet de ballen tot hamburgers. Doe dat voorzichtig en langzaam, anders scheuren ze aan de randen in.

Knip tussend de hamburgers het bakpapier, zodat ze elk op losse vellen liggen. Stapel ze maximaal 4 hoog (anders plet de onderste) en vries ze in.


Saus:

Fruit 2 sjalotten
Gooi er een klein blikje tomatenpuree bij en bak de puree goed aan (goed blijven roeren!), totdat het zoetig ruikt.
Gooi er 2 vers gepureerde tomaten bij, pureer 1/4 tak rozemarijn mee.
Ris er een takje tijm boven.
Laat even pruttelen.
Flinke scheut schenkstroop er in.
Schenk er 1/4 fles kruidige rode wijn bij (primitivo van de Lidl!)
Laat inkoken tot saus.
Afhankelijk van wijnsoort meer wijn bij inkoken.

Saus verdelen en invriezen

(tot nu toe allemaal werk thuis)

Aan boord:

Paprika(s) ontmantelen; snijd rond de kroon en trek die er uit. SNijd de onderkant er af, snijd de rest tussen de zaadlijsten in. Je hebt nu plakken paprika.

Ovenschaal of braadslee invetten met olijfolie, plakken paprika met vel naar boven er in leggen, oven op 210 graden, paprika's roosteren.

Hamburgers bakken,uienringen meebakken, op met mayo ingesmeerd hamburgerbroodje de uienringen en daarna de hamburgers leggen, plak ceddar kaas er op, paprika er op, saus er op, tomaat er op, plakjes augurk er op, broodje er op. Na een knappe dag zeilen geven twee van deze units je beide energie en vitamientjes! Mits goed voorbereid ook met flinke zeegang aan boord te maken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:25 #1038276

Heeft iemand ervaring met kant en klare maaltijden ik heb wel eens gehoord van struik maar dat moet naar karton smaken. Kun je wel buiten de koeling bewaren
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:27 #1038277

  • omega
  • omega's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2296
Wat eten jullie lekker luxe.
Bij ons een jetboil met vriesdroogmaaltijden :-)

Grt Hans
Jouet Sheriff "TinTin"
www.virtualware.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:29 #1038278

  • AdB
  • AdB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4085
zeilliefhebber schreef :
Heeft iemand ervaring met kant en klare maaltijden ik heb wel eens gehoord van struik maar dat moet naar karton smaken. Kun je wel buiten de koeling bewaren

Struik is echt verschrikkelijk! Niet te eten, kan je nog beter gevriesdroogd
voedsel meenemen, dat is de laatste jaren erg verbeterd.
Te verkrijgen bij de betere kampeer- of bergsportwinkel.

A
Tornado sport
Een monohull is eigenlijk een multihull die niet "af" is...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:31 #1038279

  • omega
  • omega's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2296
zeilliefhebber schreef :
Heeft iemand ervaring met kant en klare maaltijden ik heb wel eens gehoord van struik maar dat moet naar karton smaken. Kun je wel buiten de koeling bewaren

Wij hebben positieve ervaring met Adventure Food (vriesdroogmaaltijden).

Grt Hans
Jouet Sheriff "TinTin"
www.virtualware.nl
Laatst bewerkt: 18 apr 2019 12:32 door omega.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:34 #1038281

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1262
omega schreef :
Wat eten jullie lekker luxe.
Bij ons een jetboil met vriesdroogmaaltijden :-)

Grt Hans

Als je dan toch kant en klaar wil gaan, doe je smaakpapillen (en gezondheid) dan een plezier bestel hier je eten (niks te maken met die mensen of voordeel bij je besteling) : www.globetrotter.nl/winkel/

Het gedroogde eten dat ze aanbieden is een pak lekkerder dan de normale gevriesdroogde (veel te zoute) rommel. 2 jaar geleden werden we zelfs aangesproken door andere hikers omdat ons eten zoveel lekkerder rook dan dat van hun :)
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:39 #1038282

nassi uit een blikje, unox snakballetjes in sate saus met brood, snert uit plastic, is beter dan heldere groenten soep is te dun!,noedels met gehaktballen uit een blikje.
als je koud bent en honger hebt is alles wat warm is lekker, vraag maar aan Jeroen.
geen sponsor alhier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 12:43 #1038285

  • La Mavare
  • La Mavare's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8672
Als je oversteken maakt van max. 4 dagen, kun je normaal vers eten.
Brood is inderdaad een uitdaging, maar zelf bakken is niet moeilijk.
'Stevig brood' van AH blijft relatief lang vers.
Alternatieven voor brood zijn beschuit, crackers, muesli, pannenkoeken.

Zorg voor voldoende fruit en koop vooral groenten die goed houdbaar zijn buiten de koeling.
instructeur zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries
"De beste manier om iets te leren is er les in te geven." - Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver - 5 v.C. 65 n.C.
Laatst bewerkt: 18 apr 2019 12:44 door La Mavare.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 14:06 #1038299

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10131
ontbijt:
appel/peer/banaan etc
nootjes
havermoutvlokken
amandelmelk

lekker varieren met fruit.
grote bak kun je een dag op teren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 14:06 #1038300

  • fer2nand
  • fer2nand's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1610
omega schreef :
zeilliefhebber schreef :
Heeft iemand ervaring met kant en klare maaltijden ik heb wel eens gehoord van struik maar dat moet naar karton smaken. Kun je wel buiten de koeling bewaren

Wij hebben positieve ervaring met Adventure Food (vriesdroogmaaltijden).

Grt Hans

Mee eens, te halen bij Bever
Laser 777 -> Sailfish18 -> Neptun20 -> Sail Impala -> Hunter Formula One "Omnivoor" -> Eygthene24 "Kookaburra" -> Elvstrom31 "Zeeduif" -> Tasman 48 "Yara"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 14:38 #1038301

  • hengelst
  • hengelst's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 536
maak thuis een vegacurry.. kan je makkelijk in de koeling bewaren naanbrood erbij en je hebt gezond en lekker gegeten.

Recept

Tomaat en kommer meenemen. Snijden door elkaar mengen olijfolie zout en peper erop en je hebt een verse salade.

Zo moeilijk is het niet voor 4 dagen denk ik
Mystere 26 1973
Laatst bewerkt: 18 apr 2019 14:42 door hengelst.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 14:58 #1038305

  • Eclips
  • Eclips's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6694
Wij eten aan boord zeer gevariëerd:
pasta met ansjovis
pasta met kokkels
pasta met mosselen
pasta met kokkels én mosselen
en als we niet aan pasta kunnen komen kunnen we altijd nog pannenkoeken bakken. :lol:
Roald

Never follow a Southerly!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 15:03 #1038307

  • iGrf
  • iGrf's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1262
Eclips schreef :
Wij eten aan boord zeer gevariëerd:
pasta met ansjovis
pasta met kokkels
pasta met mosselen
pasta met kokkels én mosselen
en als we niet aan pasta kunnen komen kunnen we altijd nog pannenkoeken bakken. :lol:




Keuze genoeg
Langzaam onderweg om de wereld te verkennen met onze zeilboot.
sailingelburro.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 15:15 #1038313

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6093
zeilliefhebber schreef :
Heeft iemand ervaring met kant en klare maaltijden ik heb wel eens gehoord van struik maar dat moet naar karton smaken. Kun je wel buiten de koeling bewaren

Niet van Struik wel van HAK....dat zijn zakken die je buiten de vriezer kunt bewaren.
Je kunt er vacuüm verpakt vlees doorheen doen....van die beefburgers in mootjes....Heerlijk!
We halen ook wel eens gehakt als we in een haven liggen en dat dan er doorheen.

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Laatst bewerkt: 18 apr 2019 15:16 door Zeewinde.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 15:20 #1038314

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6093
Beetje googelen : dish.allrecipes.com/the-galley-kitchen-boat/
Vast nog veel meer te vinden.....

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 15:22 #1038316

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4360
4/5 man voor 3 weken ?

Is dat 3 weken aaneengesloten onderweg zijn zonder aan de wal te komen of is dat 3 weken zeilen en om de 2-3 dagen aan wal kunnen ?

Dat maakt nogal een verschil met inkopen doen en de gerechten die je maakt ?

Fruit:
Groene bananen rijpen in 2 weken tijd , en allemaal tegelijk, dus koop bananen in verschillende stadia van rijping
Sinasappels : 10 dagen houdbaar (soms iets meer)
Appels : 10 dagen buiten de koeling , wel vertroelen , beurse plekken gaan rotten/schimmelen
Druiven : in de koeling verassend lang houdbaar

Groente :
kool (cole slaw maken) weken houdbaar ook buiten koeling
Aardappels : weken houdbaar , los in een mandje oid , verpakt gaan ze minder lang mee
Wortels : weken houdbaar in de koeling
Bladgroente ingevroren
Ijsberg sla in de koeling verrassend lang houdbaar

Vlees / kip : ingevroren of vers
Vis : vangen

Verder rijst , couscous , pasta’s , meel (brood pannekoeken)

Eieren 3-4 weken buiten de koeling , regelmatig keren
Boter in de koeling of ghee (geklaarde boter)

En een recepten boek mee ;)
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Laatst bewerkt: 18 apr 2019 15:32 door ReneK.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 15:29 #1038320

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2165
roozeboos schreef :
en deze dan ook maar alvast:

Benodigdheden: een wilde eend van ca. 5 kg
2 flessen schotse whisky, spekreepjes, olijfolie.
Bereidingswijze:
De wilde eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout,
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden,
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky,
De whisky opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven,
De wilde eend op een vuurvaste schaal leggen en een tweede glas whisky inschenken,
Het tweede glas whisky opdrinken en de wilde eend in de oven zetten,
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glazen vullen met whisky,
De glazen opdrinken en de scherven van et eeiste glaz oplaapen, nog een halff glaz insjenke en opdlinke, Na een halff uui de oven opedoen om deend te sjekken, Blantwondesalf in de padkamer gaanaale en op de bovenkant van de linkerhantoen, Dan de ove nen skop geve, 2 glaze whiski insjenke en t middeste glaz leeg dlinke, De ove opedoen naadat tet eeste glaz leeggis en de sjotel vastpakke, De blantwonde-zalf op de binnekand van de regte han toen en deent oprape, Deent noggis oprape em metten nantdoek de bwanntwondesalv van deent vege, Ze hande ontvette met viskey en de tube ssalf veeroprape, Tkapotte glazz opvege en deent terug in de hove toen, Deent oprapen en dove eers opedoen, De twwiede flez biski opedoen en overeindzette, Opstaan van de vjoer ent vetspek ondrde kas skoppe, Noggis opstaan van de vjoer en tochma blijve zitte, De bles op de grondzette, Uide bles dlinke wande glaze sijn op of kapot, Denove afzette, deooge sluit en omvalle.

Grandioos.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 15:50 #1038327

  • nardus
  • nardus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6107
Wij koken meestal lekker thuis, 1 pansgerechten. Invriezen in bakken en meenemen naar de boot. Zo blijft je bier en fris koud zonder dat je koelkast aan hoeft!
Kipkerrie,nassi,bami,chili,etc..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 18:14 #1038355

  • holrobert
  • holrobert's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2980
Als je zelf nog nooit aan boord hebt gekookt en denkt aan kant-en-klaar, afbakbroodjes en Knorr- en Struik-zooi zou ik je aanraden (een van) de andere 4 opvarenden de taak 'koken en proviandlijst' te geven.

Ken de context van de tocht niet, maar je kunt uitstekend 3 weken vers eten zonder tussentijds boodschappen te doen. Enige 'probleem' is het bewaren van vers vlees langer dan een dag of 5 zonder vriezer maar daar zijn plenty alternatieven voor (vego-gerechten, eieren, ingeblikt vlees worst case, salami's, gedroogde ham en cervelaat, zelf gevangen vis, vacuum spek).

Voor ontbijt: houdbare yoghurt, muslis, gedroogd fruit, noten, crackers, toast, pannekoeken (houd.melk, bloem, eieren, zout), zelf brood bakken

Lunch: idem als ontbijt

Diner: kwestie van gevarieerd groentes inkopen met verschillende houdbaarheid, idem voor fruit, veel pasta, rijst, ui, knoflook, aardappel mee en allerlei basis-spul zoals kruiden, blikkken tomaat, pesto, aanmaakjus, kroepoek, nootjes, piccalilly, sauzen, stroop, bouillon etc.etc.

Natuurlijk daarnaast een ijzeren voorraad van blik en potspul om op terug te vallen voor het geval er bederf optreedt.

Recepten: daar is al wel het een en ander over te vinden hier.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Koken aan boord 18 apr 2019 22:58 #1038410

  • DavidS
  • DavidS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3371
Als je vers brood meeneemt, koop dan niet gesneden brood. Blijft veel langer goed en droogt niet uit. Kool ( rode en witte), aardappelen in netzak blijft bijna onbeperkt goed. Heb je toch schimmel op je kool, pel die af tot op de goede koolbladen.
"Life is too short to own an ugly boat"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.176 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl