ReinierZeilt schreef :
Nou, ze zijn dus waarschijnlijk niet hoger dan wat ze berekenen.
Het lastigste van die berekening is namelijk het breken van de golf, en wanneer dat optreedt. En, vrij logisch, als je geen breking meeneemt, wordt die golf hoger in de berekening dan in ‘t echt.
Er zijn (vele) modellen voor golfbreking, en wat ze nu blijkbaar hebben gevonden is dat golven in deze hele specifieke conditie, later kunnen breken dan verwacht, en dus hoger/steiler kunnen worden.
Wat hier gebeurt, en waarom de golf ook niet "breekt" is omdat de energie gelijkmatig van alle kanten komt. Dat exact dit in het wild gebeurt... Nee dat snapt iedereen wel. Maar iets dergelijks, met misschien net wat minder perfecte synchronisatie van de aanstormende golven, zou wèl kunnen gebeuren. Nu wordt t, in dit experiment, interessant hoeveel omtrek je nu precies goed moet hebben om een golf hoger dan verwacht op te zwepen.
ReinierZeilt schreef :
Voor de offshore industrie is het bijvoorbeeld vrij gebruikelijk om 10.000 jaars golven te testen. Dat is dan een 3-uur durende storm, met een statistische kans dat die 1 keer in de 10.000 jaar voorkomt. Langer wordt niet gedaan omdat die kans zo enorm klein is, dat ze dan maar accepteren dat er mogelijk iets behoorlijk mis gaat. Het ontwerp zou ook heel veel duurder worden om nog zeldzamere golven te kunnen weerstaan, waarbij de kans dus eigenlijk nul is dat er ooit zo’n storm over de constructie heen gaat razen.
Het is dus een statistisch verhaal. Er komen golven van verschillende hoogte, frequentie uit verschillende richting, met verschillende fase bij elkaar. Het gaat daarom ZEKER voorkomen. De vraag is HOE VAAK?
Wat dat betreft is de oceaan rondom te grote kapen een goede kanshebber: er komen van verschillende kanten golfpatronen aan. Waar die kruisen tellen ze op.
Korte conclusie: ja, freak waves bestaan.
Vaak? Nee, anders wisten we er meer van.
BTW: dit verschijnsel laat zich prima observeren in een oude koffiemachine. Als het filer nadrupt in het midden van de perfect ronde glazen pot.