3Noreen schreef :
Voor wat diepere info kijk
hier
Erg diep is dat niet, vind ik....
Grappig toch hoe zo'n simpel kousje in een zeil tot zoveel discussies kan leiden.
Ik ben het er niet mee eens dat de val alleen op (de bolling van) het bovenste deel van het zeil inwerkt.
De spanning die je op de val zet gaat via topplankje naar voorlijk en achterlijk (als de grootschoot en neerhouder hun werk doen). Dus niet alle spanning van de val komt op de halshoek, da's wel zeker, maar het komt wel helemaal naar beneden, want leuvers houden niets tegen (als het goed is).
Met de schoot trek je met een 1 op 16 of zo naar beneden, dus via het achterlijk trek je aan de val.
Niet zo gek om aan het voorlijk iets soortgelijks te doen, met de cunninghamtalie.
Met de schoot (en neerhouder) los trekt de val volledig aan de halshoek, tot onderaan, en levert daarbij bolling naar voren, en meer bolling.
De cunningham is in die situatie volstrekt nutteloos. Die gaat pas wat opleveren als de giek stevig naar beneden wordt gehouden. Dan loopt de spanning in de val op, en gaat die wat meer rekken, waardoor het voorlijk ietsje slack zal komen te staan.
En dat los je dan weer op met iets cunningham: het haalt de bolling weer terug naar waar die stond toen het voorlijk nog strak stond vanwege de losse schoot.
Maar de cunningham doet meer, omdat de trekrichting als het goed is iets naar achteren is, naar het midden-boven van het zeil. Cunningham aantrekken zal dus ook wat zeil naar voren trekken, en daarmee de plaats en diepte van de bolling beinvloeden.
Alles bij elkaar een complex effect:
- de spanning op voorlijk neemt toe: bolling naar voren en dieper
- zeildoek wordt ook naar voren gehaald: bolling naar achteren en minder diep.
Ik zal er dezer dagen eens een paar foto's van maken op mijn bootje, kunnen we het effect zien van een North-Sails cunningham (die dus echt 30 graden schuin omhoog trekt).
PS toen mijn grootzeil in 2013 net nieuw was heb ik eens met de grootschoot aangetrokken de val op de lier gezet om de bolling wat te verbeteren (zeil was 2 maanden nieuw, laminaat).
Tot mijn stomme verbazing schoot de bronzen 'slug' (leuver) aan de schoothoek uit de giek omhoog.
Zeil bleef keurig zitten omdat er ook 3-dubbel klittenband door de schoothoekkous zat.
Die slug was 9 mm breed, en bij nameten bleek de gleuf in de giek 7 mm.
Door de spanning op de val, via achterlijk naar beneden, is dus de bovenkant van de giek (de gleuf) tijdelijk 2 mm opengebogen geweest. Daar was niets van te zien, maar het is wel gebeurd. Dit om even aan te geven hoeveel van de valspanning via het achterlijk naar beneden komt....