koko schreef :
Wat is dan de unieke eigenschap van deze lijm? De zeewaterbestendigheid en dat het bruist?
Want een goed gemaakte lijmverbinding is altijd sterker dan het hout, dus dat is niet perse uniek aan deze lijm.
De lijm heeft een aantal goede eigenschappen. Vooral dat het NIET bruist.
Bruislijm is per definitie niet sterk, want waar luchtbelletjes zitten, is geen verbinding.
Lijm moet op zichzelf sterk zijn, en moet goed hechten en blijven hechten op hout. Dat laatste gaat mis bij WoodMax, is mijn ervaring.
Verder moet een twee-componentenlijm niet allerlei ongewenste bijverschijnselen hebben, zoals kieskeurigheid rond temperatuur en het zichzelf opwarmen bij het mengen van grotere hoeveelheden. Vooral epoxy's hebben daar last van.
Met de Bison Constructielijm Super (voor de hobbymarkt heette die de 2K Expert in de bruine verpakking, mengverhouding 1:2,5) had ik tientallen jaren lang een fantastisch mooi product waarmee ik kon lezen en schrijven, super betrouwbaar en voorspelbaar qua gedrag.
Ik gaf altijd schriftelijk garantie op de verlijmingen van rondhouten, afhankelijk van mijn bui 10 of 20 jaar of zelfs levenslang, en ik heb nog nooit zo'n rondhout hoeven repareren.
Maar ja, Bison werd Griffon, en men besloot dat deze fantastische lijm commercieel niet interessant genoeg was. Zonder aankondiging is de productie gestopt.
Wim.
PS: Die WoodMax van Bison (zit in spuitkokers) heb ik uitgebreid getest met allerlei houtverbindingen. Waardeloze hechting. Uit ballorigheid heb ik de afgebroken tuit van onze messing-verchroomde dubbelwandige Bredemeijer theepot er mee vastgelijmd. En dat zit al een half jaar perfect, ondanks kokend water.
Die lijm kan dan ook beter TeapotMax heten, dunkt me.