Steef schreef :
Hoewel ik niet onbekend ben met het internet blijven er toch onduidelijkheden.
- Is verwarmingslint met thermostaat hetzelfde als zelf regelend verwarmingslint ( wat trouwens geen enkele bruikbare treffer oplevert, behalve natuurwerkstukken etc)
- Ik wil de afsluiter omwikkelen. Nu lees ik dat sommigen elkaar absoluut niet mogen kruisen of bedekken.
- Hoe is het stroomgebruik? Dit omdat 1 meter ongeveer 48 euro kost, en 10 meter ongeveer 80 euro. Mijn idee zou dan ook zijn om naast de antivries in de wc , motor en afvoer, een lint te spannen dat om alle afsluiters heen loopt ( zeg maar als een soort kerstverlichting door de boot.Misschien ook een stukje om de motor wikkelen om alles vorstvrij te houden)
Mocht het stroomgebruik 10 euro in de maand zijn, dan is dat acceptabel, zeker omdat het een back up systeem is. Wie heeft er een idee van de kosten, en hoeveel meter lint heb je gebruikt?
-Welk lint mag je WEL over elkaar kruisen zonder dat er gevaar is. Ik wil namelijk de afsluiter ermee inpakken.
Nogmaals: je moet zoeken op zelfregelend en verwarmingslint! Warmtelint is geen officiele benaming en daarom vind je niets!
In een eerdere post heb ik het verschil uitgelegd tussen zelfregelend en thermostatisch geregeld.
Verwarmingslint voor vorstbeveiliging is trouwens vrijwel allemaal zelfregelend. Zeker die in de bouwmarkt vrij algemeen te koop is.
En v.w.b. dat overlappen: dat mag i.h.a. niet met thermostatisch geregeld lint ( hoewel dat vaak wel een maximaalbeveiliging heeft maar dat kan al te warm zijn voor toepassing aan boord) maar met zelfregelend is het normaliter geen probleem. Maar je moet natuurlijk sowieso altijd de gebruiksaanwijzing goed lezen en opvolgen , daar staat dat zeker in.dat is ook het gevaar van een aantal meters bij een groothandel bestellen. Daar krijg je meestal geen gebruiksaanwijzing bij.
Het stroomverbruik
per meter lint hangt uiteraard af van het type lint maar vooral ook van de isolatie die je erover aanbrengt.
Bijv. ongeisoleerd 30 Watt lint zal bij lage buitentemperatuur gewoon altijd 30 Watt opnemen en dus 21,6 KWuur
per maand per meter lint opnemen. Wat dat dan kost hangt van de stroomleverancier af. Bij een jachthaven met stroomteller kan zoiets knap duur worden!Vandaar dat goed isoleren een must is.
Ad