In aanvulling op bovenstaande: Als je de plaat hout in de epoxy zet voordat je deze gaat zagen, dan hoef je tijdens de bouw enkel de kopse kanten te impregneren, en na het filleten de fillets nogmaals van een laagje epoxy te voorzien.
Voor het gebruik van epoxy in voedselcontact zijn er 2 mogelijkheden:
-1. De epoxy heeft een certificaat voor voedselcontact. Helaas is de normering hiervoor nog steeds niet Europees geregeld. Wat inhoudt dat een fabrikant voor elk land opnieuw testen moet uitvoeren, wat in de praktijk dus niet altijd gebeurt.
-2. De epoxy wordt door de gebruiker zelf getest in een zgn migratietest. Hierbij wordt water (of iets anders) in contact gebracht met de stof (de epoxy) en vervolgens wordt gemeten of er vervuiling is ontstaan. Dit wordt nogal eens met siliconen gedaan. (siliconen worden veelvuldig gebruikt bij voedselbereiding, bijv chocoladeletters)
Overigens is er een "positive" list met stoffen waaruit een epoxy mag bestaan, om in een aantal landen (o.a. Duitsland) voedselwaardig te zijn. Daar voldoen niet veel epoxyharsen aan.
Bij deze nog een quote van een van mijn leveranciers (naar NL vertaald):
Op de ECS beurs hebben wij begin deze maand, twee nieuwe systemen gepresenteerd. Van een ervan vind je de gegevens in de bijlage.
Het systeem is geschikt voor drinkwater- en wijn-contact. En wijn wordt in deze wereld gerekend als voedsel.
Hiervoor is er helaas geen Europese regelgeving! De Duitse normering wordt algemeen beschouwd als de strengste en derhalve is er een vuistregel die zegt: “ Als het voldoet aan de Duitse normering, dan voldoet het aan iedere normering in Europa”. Het betreft hier producten die alleen maar mogen zijn opgebouwd uit grondstoffen die op een zogenaamde “positieve lijst” staan. Bijvoorbeeld Bisfenol F staat niet op deze lijst en dus mogen er geen producten worden aangeboden die Bisfenol F bevatten.
Ons systeem heeft de volgende eigenschappen/kenmerken:
? Voldoet aan de KWT normering (Duitse norm voor drinkwater contact)
? Voldoet aan de Duitse norm voor voedsel contact
? Een mengviscositeit bij 25 °C van 2300 mPaS. Dit soort systemen worden over het algemeen gespoten en niet gerold.
? Een potlife van 45 minuten
? met deze lange potlife, toch een zeer goede doorharding bij lagere temperaturen.
De Shore D na 24 uur bij 13 °C bedraagt 68 terwijl de Shore D na 24 uur bij 23°C 80 bedraagt. Oftewel echt een super goede doorharding en een lange potlife.
? De chemische resistentie tegenover zuren is uitstekend. Zie hiervoor de bijlage
? De Tg van dit systeem is ook uitzonderlijk hoog: 93
Derhalve is een permanent contact van 70 °C voedsel, geen enkel probleem Eigen testen dienen dit natuurlijk te bevestigen.
Herman, het feit dat wij dit systeem op de markt hebben gebracht, betekent niet dat de afnemers vrij zijn van testen. Als jullie dit systeem in de markt willen zetten als een drinkwater-contact coating (of voedsel contact), dan dienen jullie de zelf gefabriceerde coating aan te melden en te laten testen. voor zover ik ben geinformeerd, duren deze (migratie) testen zeker 6 maanden.
Wij bieden dit systeem aan, met de zekerheid dat alle gebruikte grondstoffen op de zogenaamde “positieve lijst” voorkomen.