Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za jan 23 @ 1:00PM - 05:30PM
Wadvaren voor Dummies
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Bomen en bos en zo...

Bomen en bos en zo... 01 sept 2020 22:25 #1202110

Ik heb heel lang geleden (toen ik een jaar of 12-13-14 was) leren zeilen met de Jakon I die mijn ouders toen hadden. Toen ik ging studeren en mijn vader een job wat verder weg had, bleef er te weinig tijd over om de vaste kosten te verantwoorden en is die boot verkocht. Ik heb tijdens mijn studententijd met vrienden telkens de laatste week van de zomervakantie een paar Valkjes gehuurd voor een tocht door Friesland en ergens in 2001 of 2002 heb ik een Koralle gekocht. Die heb ik nog altijd, hoewel ik er weinig mee zeil (laatste jaren geen vijf keer per jaar).

Intussen ben ik een (sinds kort) alleenstaande vader in co-ouderschap (week om week) van 2 zonen (10 en 8 jaar) waarvan de jongste heel graag zeilt en de oudste soms wel eens, maar niet te vaak. Dit jaar heb ik samen met mijn vader een lang weekend een Waarschip 725 gehuurd aan het Gooimeer en er echt van genoten hoe relaxed dat zeilt in vergelijking met mijn Koralle (ondanks toch wel wat wind). En bedacht dat ik dat echt weer vaker wil doen.

En nu ben ik aan het denken wat ik bootgewijs wil doen en na wat zoeken hier en elders op het web zie ik door de bomen het bos niet meer, dus vraag ik hier eens wat advies. Ik weet dat de vraag geen eensgezind antwoord kan en zal geven, maar in eerste instantie hoop ik dat de bedenkingen en suggesties van jullie toch al kunnen helpen om wat opties duidelijker te krijgen of af te schrijven.

Ik woon in Diepenbeek (België), dus dichtbij is er niet zo veel vaargebied. Ik ga meestal zeilen op de Paalse Plas, maar voor een grotere boot zou ik ook de Maasplassen tussen Maaseik en Roermond overwegen. Veel verder is als zeilgebied door het jaar niet zo haalbaar. En ik hou echt wel van houten boten. Het extra onderhoud neem ik er graag bij (ben ik niet onhandig in en doe ik ook graag).

De mogelijkheden die ik zie zijn:
 • De Koralle houden en er ook alleen mee leren zeilen. Ik vind de Koralle moeilijk alleen te zeilen, waardoor het niet zo ontspannen is als ik graag zou hebben. Het wisselen van zwaard (de Koralle heeft twee kimzwaarden) laat ik al achterwege, maar zelfs dan heb ik nog altijd handen te kort. Het is me eigenlijk nog maar twee keer overkomen, maar kapseizen betekent tenminste een half uur water scheppen. De boot ligt dan ook zo diep in het water dat er een heel pak water geschept moet worden voor je aan weer aan boord klimmen kan denken. Ik heb al gelezen dat zorgen dat het roer met elastieken gecentreerd kan worden kan helpen om mijn handen even vrij te hebben voor fok en grootzeil. Andere tips om haar alleen te zeilen zijn welkom. Ervaringen dat dergelijke boten altijd miserie blijven om alleen te zeilen ook.
 • De Koralle houden voor als ik met mijn zoon of zonen of iemand anders ga zeilen en een andere jol zoeken om alleen te zeilen. Een constructie in de garage om de twee boten boven elkaar te stallen lijkt me niet zo ingewikkeld. Ik zag ook een Solo te koop staan, waarvan ik online vond dat die qua moeilijkheid vergelijkbaar is met de Laser, maar wel hout. :kiss: Ook een mooie Olympiajol gezien, maar even zoeken leerde me dat dat niet de beste keuze voor vooral ontspannen zeilen.
 • Een meer recreatieve zwaardboot of kleine open kielboot (liefst met hefkiel om makkelijk van een helling te water te kunnen laten) die ook alleen (en graag ook met twee of drie personen) te zeilen is. Wat naar gezocht, maar niet echt iets gevonden, hoewel ik me moeilijk kan voorstellen dat dat niet bestaat. Suggesties zijn welkom.
 • Echt een stapje groter gaan, richting een klein trailerbaar kajuitjacht. Idee is dan om een zomerligplaats aan de Maasplassen te zoeken, de weekends zonder kinderen tijdens het vaarseizoen gewoon het hele weekend van het vakantiegevoel genieten, eventueel op vakantie de boot op de trailer te hijsen richting Friesland bijvoorbeeld en hem in de winter thuis te stallen om het onderhoud op het gemak te kunnen doen. In dat geval is het denk ik niet erg dat er een kraan nodig is om 'm van en op de trailer te krijgen. In hout heb ik bijvoorbeeld al een Waarschip 570 en een Kolibri 560 die ik allebei wel leuk vind en die precies wel aan mijn eisen voldoen. Combinatie van hout en hefkiel (voor te water laten op helling) heb ik nog niet gevonden. Suggesties voor polyester en hefkiel zijn eventueel ook welkom. Polyester is niet mijn eerste keuze, maar als het de praktische eisen en wensen haalbaarder maakt, wil ik het toch overwegen.
 • Andere ideeën die wat aan mijn wensen voldoen zijn ook welkom natuurlijk.

Ik weet dat er geen duidelijk antwoord mogelijk is, maar wat bedenkingen en suggesties die mij helpen om bepaalde opties al te schrappen of een beetje beter te weten waar ik naar zou kunnen (beginnen) zoeken zijn welkom.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 05:46 #1202134

 • roblisto
 • roblisto's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2874
En niet onbelangrjk: wat is je budget.

Bedenk dat kleine jongens snel groot worden en met drie kerels in een kolibri 560 is heeeel krap. Ik heb er jaren 1 gehad.

Je noemt een aantal zaken, maar welke vind je het belangrijkst? als je een Wensenlijst maakt en de wensen op volgorde vwn belangrijkheid zet dan komt er orde in de bomen en het bos.

Zelf vaar ik in een clever 23 en die tikt wel een aantal boxes in je lijst.

Gr Rob
Clever 23
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 06:16 #1202138

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1971
Ik weet niet of je jezelf er te jong voor voelt :whistle: , maar heb je ook al eens naar een 12-voetsjol gekeken?
Bij mij op de vereniging zijn die bijna net zo populair als de Finn (die laatste zijn er trouwens als je een beetje zoekt ook in - al dan niet gedeeltelijk - hout).

Zouden beide prima in je garage moeten passen.
Laatst bewerkt: 02 sept 2020 06:21 door JotM.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 06:32 #1202140

Een koralle is toch een polyester pluis?
Lees dan mijn topic" mini projectje pluis gekocht"
Ik vaar dat bootje solo, met spinnaker
Het roer fixeer ik met een stuk elastiek
Ik ben 1 keer omgegaan, je bent een half uur bezig voordat je weer verder kan
Feeling 32 Di, voorlopig even bzn
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 06:34 #1202141

 • Toekomst
 • Toekomst's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 763
Hout, sportief, eventueel 2 a 3 pers, vaargebied is kleine meertjes, trailerhelling....

Ik denk aan een Spanker.
een dag niet gezeild, is een dag niet geleefd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 06:58 #1202149

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1971
Toekomst schreef :
Hout, sportief, eventueel 2 a 3 pers, vaargebied is kleine meertjes, trailerhelling....

Ik denk aan een Spanker.
+1

Edit:
Of naar het zuiden kijken, naar Francois Vivier ontwerpen, zeker als je toch nèt iets groters wilt.
Laatst bewerkt: 02 sept 2020 07:05 door JotM.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 07:24 #1202156

wil je er op blijven slapen, weekendjes weg dan is die koralle niet geschikt... is een jol voor spelers varen/ wedstrijdjes evt.
Boten als een randmeer / efsix zijn er met oplaadbare kiel.
Wil je een kajuitje zodat je wat meer comfort hebt bij overnachten iets als een Etap 22 oud.
Hout: Kolibri/ Waarschip zijn tweedehands niet duur, neem iemand die verstand heeft van hout mee bij de beoordeling van een potentiële aankoop, die je kan behoeden voor veel werk.

Wil je dagtochtjes etc blijven doen met je Koralle, overweeg extra luchtzakken in je boot voor en achter onder en in de gangboorden (van die optimist zakken).. Dat kan je maar zo 20 minuten water scheppen schelen en wellicht kun je hem dan zelflozend krijgen.
Ik hou ook van houten boten maar kijk er toch liever naar. Polyester heeft al genoeg werk wat mij betreft. Maar een goed geconserveerd exemplaar vraagt wel terugkerend maar overzienbaar onderhoud in ruil voor complimenten van de buren :-)
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 16:34 #1202311

Een hele hoop advies. Dankjewel alvast allemaal.


Mijn eisen en wensen een beetje op prioriteiten sorteren is inderdaad een goed idee. Belangrijkste is dat ik zowel alleen als met 1 of 2 bemanningsleden relatief relaxed wil kunnen zeilen. Met relaxed bedoel ik vooral dat een kleine onoplettendheid niet te hard afgestraft wordt, dus ofwel blijft de boot gewoon recht, ofwel komt het omslaan niet met een half uur ploeteren. Zeker in het jollen-scenario moet alleen of met bemanning niet noodzakelijk met dezelfde boot (de Koralle houden en een eenmansjol extra zoeken is een valabele optie). Ik zeil graag met kielboten, maar misschien moet ik toch eens kijken of ik dat relaxed varen ook niet met een zwaardboot kan. Want ik bedacht vandaag ook dat dat Waarschip op het Gooimeer wel heel relaxed was, maar de Maasplassen zijn wel een stevig maatje kleiner en zeker bij mooi weer heel veel drukker natuurlijk.


Ik kende de Pluis niet, maar de Koralle lijkt er inderdaad sterk op van romp. De Pluis lijkt van een aantal lagen hechthout gemaakt te zijn, bij de Koralle zijn de buitenste lagen polyester, maar de binnenkant van de romp is ook hechthout en al de rest is ook hout.

De Spanker is inderdaad ook een mooie boot. Wikipedia zegt wel 'De boot wordt gezeild door ten minste twee personen, maar hij is groot genoeg om door meer dan twee personen gezeild te worden.' dus ik neem aan dat dat niet echt een optie is om alleen te zeilen?

12-voetsjol was ik ook al tegengekomen, maar leek me op basis van een paar commentaren op youtube filmpjes helemaal geen gemakkelijke boot en eerder voor een zeer gevorderde jollenzeiler en stond daarom niet meer op mijn shortlist. Ik voel me er niet te jong voor, eerder te onervaren... Van de Finn had ik geconcludeerd dat die qua moeilijkheidsgraad vergelijkbaar was met de Olympiajol en dat de Olympiajol dan beter bij mijn 77kg past dan de Finn, maar dat een Solo misschien beter bij mijn zeilkunsten past. Kloppen die analyses wat, of sla ik daar de bal nogal mis?

Randmeer en efsix ken ik enkel van naam en ga ik eens verder bekijken. Ze lijken niet bedoeld voor solo zeilen, maar als ik www.randmeer.nl/50jaar/kees_post_artikel_zeilen.pdf lees, moet dat zeker op kalmer water wel goed lukken. Zo'n boot lijkt ook een mooi compromis tussen het voordeel van meenemen waar je wil gaan zeilen en de grotere stabiliteit van een kielboot.


Mijn voorlopig plan is om de Koralle dit en eventueel volgend weekend eens wat aan te passen voor solo zeilen op basis van wat tips in het 'mini projectje Pluis gekocht!'-topic. Tenminste een paar klemmetjes erbij, zorgen dat het roer even gefixeerd kan worden en zorgen voor meer luchtzakken (nu heb ik achter de zwaardkasten telkens een lang zak en nog eentje in de boeg, maar zo'n grote driehoekige boegzak zou idd ook veel helpen om omslaan wat minder erg te maken). En beginnen met de kleine set zeilen (ik weet niet zeker of ik die ooit gebruikt heb zelfs :unsure: ). Ik heb ook eens ooit iemand gezien met een soort van handdraaipomp om een jol leeg te pompen, maar ik kan dat nergens vinden precies. Ging wel veel vlotter dan met emmertje of schepje. Mocht iemand weten waar dat verkocht wordt of met welke zoekterm dat te vinden is, dan hou ik me aanbevolen.

Ik ga dan een van de volgende weekends ook eens met de auto richting Maasplassen. Ik weet dat ik daar vroeger heerlijk gezeild heb, maar als ik op Google Maps kijk, is daar toch heel veel bijgebouwd de laatste 20 jaar. Dus eerst eens kijken of het daar nog wel zo gezellig is als ik hoop en eventueel eens een dag een bootje huren (Valk, BM, whatever). Als dat niet meevalt, valt gezien mijn huidige woonplaats het idee van een kajuitjacht(je) wel af. Sowieso is de bedenking dat een Kolibri 560 (en waarschijnlijk alles van die lengte?) snel krap wordt als mijn mannen nog een beetje groter zijn zeker terecht, waarvoor dank. De kajuitjachtenopties ga ik even laten tot ik het mogelijke zeilgebied wat onderzocht heb. Voordeel van kleiner is dat eens een weekend ergens anders gaan zeilen ook een mogelijkheid is en tent of B&B zijn ook opties om te overnachten (niet hetzelfde, maar hebben ook voordelen, zeker als er geen perfect zeilgebied bij de deur is).


Hier trouwens nog een fotootje van mijn Koralle, waar ik zeker voor ik (en de studievriendin met wie ik regelmatig ging zeilen) kinderen had toch veel en met veel plezier mee gezeild heb.

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 17:11 #1202336

 • Minim
 • Minim's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 607
ik zit er soms over te denken om nog eens een houten boot te bouwen en kwam in dat verband filmpje pocketship tegen. Misschien is dat een idee. plan pocketship
Groet, Ambro
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 17:43 #1202355

Dit is idd het bootje wat ik in gedachte had, volgens mij direct afgeleid van een pluis, leuk ding, en goed alleen te varen met wat aanpassingen
Je moet het roer kunnen fixeren, anders kom je nergens, met een elastiek is de simpelste manier
Als je een van mijn eerste posten vergelijkt met een van de laatste zie je dat er een batterij klemmen is bijgekomen
Alle klemmen zijn in handbereik, de Cunningham zelfs links en rechts
Ik hoef niet van mijn plek, behalve om de spi boom te zetten
De spi hijs en strijk ik ook gewoon van mijn plek
Feeling 32 Di, voorlopig even bzn
Laatst bewerkt: 03 sept 2020 05:40 door Feeling Ton.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 18:06 #1202362

@TonMitz Ik had gezien dat er in jouw topic wel wat nuttige informatie te vinden is. Ik ga daar in elk geval al eens mee beginnen. Een licht bootje dat je met twee volwassenen zelfs gewoon optilt en overal waar je het water in kan wandelen te water kan laten en weer uit het water kan vissen heeft naar flexibiliteit ook z'n voordelen.

Als mijn twee jongens wat groter worden en alletwee graag zouden zeilen, gaat dat met de Koralle niet meer lukken, maar ik zie ze dan nog wel samen een skiff zeilen en mij laten zitten met mijn houten bootjes. :)

@Minim Ik heb ook al regelmatig gedacht om zelf een boot te bouwen, maar ik wordt daar altijd teruggefloten door het deel van mijn brein dat weet dat een dag maar 24u heeft. Maar moet werkelijk fantastisch zijn (zowel het bouwen als het met een zelf gebouwde boot varen).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 18:58 #1202386

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1971
Als je zelf bouwen overweegt is het handig dat op basis van een kit te doen.

Chesapeake Light Craft (Pocketship) is Amerikaans, maar dichter bij huis zijn er ook mogelijkheden, zoals jordanboats.co.uk/product-category/sailing/ , wat dan in Nederland weer verkocht wordt door www.bootbouwer.nl/ .

www.selway-fisher.com/PocketC.htm heeft ook wat opties in de aanbieding, veelal stitch&glue. (waar Alec Jordan een kit voor kan maken)
Laatst bewerkt: 02 sept 2020 19:00 door JotM.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 20:36 #1202434

 • Minim
 • Minim's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 607
JotM schreef :
Chesapeake Light Craft (Pocketship) is Amerikaans
klopt, maar heeft dealers in UK en Duitsland.
Groet, Ambro
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 20:46 #1202438

PocketShip 14' 10" lengte ?
dat is bij 10" ongeveer 3meter.
Zag op de link ook dat er geen fin aan de onderkant zit.
Technies gezien als het niet te zwaar is zal ik deze achter op mijn kruiser kunnen zetten aan de life boot ophanging.
Hoe zwaar zal het zijn?
zeker voor die prijs van de kit is het ook nog te doen.
dyslectisch ( ben niet altijd duidelijk )
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 21:22 #1202450

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1971
Minim schreef :
JotM schreef :
Chesapeake Light Craft (Pocketship) is Amerikaans
klopt, maar heeft dealers in UK en Duitsland.
Wat ik eigenlijk bedoel: de modellen zijn vrij "Amerikaans": dories, peapods etc. Maar ook het PocketShip valt qua lijn meer in de Amerikaanse traditie. Wat meer bij de tijd dan bijvoorbeeld de Weekender, maar dat is in mijn ogen wel een beetje de traditie waar 'ie uit voorkomt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 21:39 #1202453

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1971
suijkerbuijk schreef :
PocketShip 14' 10" lengte ?
dat is bij 10" ongeveer 3meter.
Zag op de link ook dat er geen fin aan de onderkant zit.
Technies gezien als het niet te zwaar is zal ik deze achter op mijn kruiser kunnen zetten aan de life boot ophanging.
Hoe zwaar zal het zijn?
zeker voor die prijs van de kit is het ook nog te doen.

En de SCAMP?
en.m.wikipedia.org/wiki/SCAMP_(boat)
smallcraftadvisor.com/scamp-sailboat/ (info)
smallcraftadvisor.com/s.c.a.m....rocruiser-11-11.html (plannen)
Is dat wat?(Howard Rice, die eerder met een Klepper vouwkano rond Kaap Hoorn was gevaren, is een paar jaar geleden met een aangepaste versie naar Vuurland geweest)

Kees Prins (v.h. Enkhuizer bootbouwschool) is ook nog bij de uitwerking van dit bootje betrokken geweest.
Laatst bewerkt: 02 sept 2020 21:44 door JotM. Reden: toevoeging
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 21:56 #1202455

JotM schreef :
suijkerbuijk schreef :
PocketShip 14' 10" lengte ?
dat is bij 10" ongeveer 3meter.
Zag op de link ook dat er geen fin aan de onderkant zit.
Technies gezien als het niet te zwaar is zal ik deze achter op mijn kruiser kunnen zetten aan de life boot ophanging.
Hoe zwaar zal het zijn?
zeker voor die prijs van de kit is het ook nog te doen.

En de SCAMP?
en.m.wikipedia.org/wiki/SCAMP_(boat)
smallcraftadvisor.com/scamp-sailboat/ (info)
smallcraftadvisor.com/s.c.a.m....rocruiser-11-11.html (plannen)
Is dat wat?(Howard Rice, die eerder met een Klepper vouwkano rond Kaap Hoorn was gevaren, is een paar jaar geleden met een aangepaste versie naar Vuurland geweest)

Kees Prins (v.h. Enkhuizer bootbouwschool) is ook nog bij de uitwerking van dit bootje betrokken geweest.

Als ik deze koop heb ik een zeilbootje
pas ik helemaal er bij ;)

nl.aliexpress.com/item/4000777...ALw_wcB&gclsrc=aw.ds
dyslectisch ( ben niet altijd duidelijk )
Laatst bewerkt: 02 sept 2020 21:57 door suijkerbuijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 22:09 #1202456

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1971
suijkerbuijk schreef :
Als ik deze koop heb ik een zeilbootje
pas ik helemaal er bij ;)

nl.aliexpress.com/item/4000777...ALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Toch nèt anders. :)

Filmpje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 02 sept 2020 22:34 #1202458

 • hfx
 • hfx's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 272
Koop een mobilehome/minivan en hang je bootje er achter. Kan je wat verder van huis en speelt afstand iets minder rol. Anders concentreren op modelbouw en af en toe een boot huren op grotere waters, of je hier aanmelden als opstapper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 03 sept 2020 05:47 #1202464

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1971
Heugem (WSV Randwijck) is 26 km van Diepenbeek, dus dat lijkt me een beetje overdreven.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 03 sept 2020 06:22 #1202468

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1971
maarten79 schreef :
Een meer recreatieve zwaardboot of kleine open kielboot (liefst met hefkiel om makkelijk van een helling te water te kunnen laten) die ook alleen (en graag ook met twee of drie personen) te zeilen is. Wat naar gezocht, maar niet echt iets gevonden, hoewel ik me moeilijk kan voorstellen dat dat niet bestaat. Suggesties zijn welkom.
Even hier op terugkomend:
Heb je ook aan bijvoorbeeld een Vrijheid of Yngling gedacht?

Edit:
Voor wat betreft zwaardboten zou je m.i. ook nog naar bijv. Laser 16 of Wayfarer kunnen kijken. (Die laatsten zijn er zowel in hout als in polyester)
Laatst bewerkt: 03 sept 2020 06:40 door JotM.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 05 sept 2020 21:17 #1203393

Vandaag voor het eerst solo gezeild met de Koralle. Dat ging redelijk vlot (ik ben droog
gebleven), al verdienen mijn overstag manoeuvres zeker nog geen schoonheidsprijs. :)

Ik had vlug al een paar noodzakelijke aanpassingen gedaan:
 • een langere helmstok gemaakt zodat ik daar vanuit het midden van de boot makkelijk aan kan en
 • een elastiek voorzien om het roer even te kunnen fixeren, al zit die een beetje in de weg van de grootschoot (nog eens bekijken hoe ik dat beter kan doen).

En ik heb gemerkt dat er nog een paar aanpassingen nodig zijn:
 • de klemmen voor de fokkeschoot zitten niet ideaal op de zijkant van de boot (ik kan er wel goed aan, maar zo vlak naast mijn zitvlak is niet de makkelijkste plaats om met één hand tegelijk goed aan te trekken en vast te zetten en
 • een klem om de grootschoot even vast te zetten zou soms wel handig zijn.

Maar het ging veel beter dan verwacht.


Voor een iets grotere boot denk ik nu toch echt in de richting van een trailerbare (en vanaf een helling te water laatbare) open boot. Ik heb geen groot zeilgebied vlakbij en dan heb ik toch liever een boot die als ik eens een weekend naar het Veerse Meer (of nog wat verder) wil achter de auto kan haken dan een kajuit(je). En ik heb deze week een Kolibri 560 bezocht en hoewel ik het een heel leuk bootje vind, is de opmerking van @roblisto dat dat met mijn twee jongens al wel eens heel rap te klein kan zijn zeker terecht. En met iets als een Etap 22i of zo zie ik mij eerlijk gezegd nog niet regelmatig rondrijden.

De voornaamste redenen om misschien toch ook eens naar iets groters te kijken is dat de Koralle leuk is voor twee personen, maar zelfs twee volwassenen en mijn 8-jarige zoon is nipt. En ik zeil ook graag samen met mijn vader, maar die vindt mijn Koralle maar niets (veel te labiel :) ). Ik ga dus eens rustig opzoeken wat de mogelijkheden zijn en dan eens kijken of ik voor kopen of af en toe huren ga.

En vandaag eigenlijk wel fijn gezeild met de Koralle en weer veel complimenten gekregen voor hoe goed en mooi die is, dus daar ga ik nog wat kleine aanpassingen aan doen om er ook alleen mee te kunnen zeilen.

Dank jullie voor alle adviezen. Ze hebben zeker geholpen om nu toch wel vrij zeker te weten in welke richting(en) ik verder wil.

En @hfx, ik heb hier ook al een paar modelzeilboten staan, maar als je ook graag bouwt, ontspoort dat makkelijk. Ik heb een klassieke M-klasse boot (naar dit ontwerp) en een trimaran (naar dit plan). En ook een paar andere boten gebouwd (min of meer schaalmodelle van bestaande kleine yachten) die ik verkocht heb. Is absoluut leuk (zeker in de winter), maar om eens echt uit te waaien gaat er toch niets boven zelf op het water zitten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 06 sept 2020 04:17 #1203410

 • JotM
 • JotM's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1971
Nog een suggestie, voor de gedachtevorming, dan: een Volksboot 480.

Of een VB 600, maar die heb ik wat minder vaak in een staat gezien waar je complimenten voor krijgt. ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bomen en bos en zo... 06 sept 2020 11:07 #1203546ik ben aan het fröbelen geweest met bij elkaar gescharrelde klemmen
ik kan vanaf de helmstok bij praktisch alle lijnen
alleen om de spi te hijsen moet ik naar voren om de loefschoot en de ophouder in te pikken
zelfs hijsen en strijken van de spi gaat vanaf de helm stok

die fixeer ik met een elastiek vanaf de achter kikkers naar een klemmetje halverwege de helmstok
Feeling 32 Di, voorlopig even bzn
Laatst bewerkt: 06 sept 2020 11:08 door Feeling Ton.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.264 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl