Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Platbodem aankoopadvies

Platbodem aankoopadvies 30 mrt 2022 20:14 #1380102

  • RKV
  • RKV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7
Wij, een gezin met 2 kids (3 & 6jr) zijn opzoek naar een zeilboot. Het liefst een platbodem gezien de ruimte in de kajuit en de kuip. Ons budget is 20k en we vragen ons af wat we daarvoor kunnen kopen. De boot moet goed onderhouden en vaarklaar zijn. Verder vragen we ons af wat de grote verschillen zijn tov een kiel jacht qua zeil eigenschappen, comfort, snelheid en natuurlijk jaarlijks onderhoud. Zijn er mensen die ervaring hebben met beide type boten en hun ervaringen kunnen delen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 30 mrt 2022 20:49 #1380105

Als ik het zo lees twijfel je nog tussen een kieljacht en platbodem. Enige reden die ik hoor voor een platbodem is ruimte. De rest van je vraag lijkt meer te gaan over welke concessies je moet doen door te kiezen voor een platbodem?

Ik vermoed wel dat €20k niet heel realistisch is als je ruimte en een goed onderhouden boot wilt. Maar eerlijk gezegd weet ik ook niet hoe platbodems in de markt liggen.

Zelf heb ik een kieljacht, maar een platbodem lijkt mij fantastisch om lekker mee op de wadden te zeilen. Ruimte heb ik genoeg op mijn scherpe 33 voeter met middenkuip, zowel onder- als bovendeks. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Wat voor lengte zit je aan te denken? Nog steeds 10 meter genoemd in je vorige topic?
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Laatst bewerkt: 30 mrt 2022 20:53 door Orange Sunset.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 30 mrt 2022 20:56 #1380106

  • RKV
  • RKV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7
De voorkeur gaat uit naar een platbodem maar dat is slechts gebaseerd op de looks, de ruimte en het droogvallen. En na een lang weekend huren kunnen we de balans veel beter opmaken. Alleen duurt dat nog weken voordat het weer lekker vaar weer wordt. Daarnaast zijn er andere factoren die we ook mee moeten wegen en we hopelijk hier alvast te weten kunnen komen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 30 mrt 2022 21:04 #1380108

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27124
Ik denk eerlijk gezegd dat je met zo'n budget op een schouw uit komt.

Je kan ook eens mee lezen op platbodemforum.nl, daar zit veel kennis en ervaring.
Wij hebben altijd platbodem gevaren vanaf eind 70er jaren, zowel beroepsmatig als plezier, maar verkijk je niet op het onderhoud.

Vaareigenschappen tussen kieljachten en platbodems is niet vergelijkbaar.
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 30 mrt 2022 21:34 #1380113

Zoals Calidris zegt is een stalen schouw voor het genoemde budget de meeste realistische optie.Staal omdat dit qua onderhoud toch wat makkelijker/goedkoper is dan hout. Maar onderschat het onderhoud niet. Het staal moet toch goed in de verf gehouden worden en het hout in de lak of in de olie. Dit kost dus uren/euro's.
Maar met kinderen in de leeftijd van TS is een platboden heerlijk. De kinderen kunnen binnen of in de kuip zitten om rond te kijken, te spelen of te slapen. Omdat een platboden niet zo schuin gaat kunnen de kinderen doen wat zij willen. Toen onze kinderen in de genoemde leeftijden zaten hebben wij genoten op platbodems. Wij hebben in die tijd heerlijk door Friesland gescharreld. Wij zeilden ook 's avonds terwijl de kinderen sliepen, moet je wel op de zeilen afmeren/ankeren om de kinderen niet wakker te maken. IJsselmeer vinden kinderen mogelijk wel wat saai.
Omdat je soms aardig moet werken in de kuip, zeker met de bediening van fok/kluiver/zwaarden, moet je soms wel eens de kids in de kajuit opbergen. Maar dan kunnen ze weer lekker met de duplo spelen. Comfort van een platbodem is hoog, weinig helling en rustig gedrag in golven. Snelheid ligt mogelijk wat lager dan bij een scherp jacht maar dan kan je ook langer genieten. Ik vind een platboden ideaal voor zeilen met kinderen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 06:01 #1380128

  • Eddy K
  • Eddy K's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 805
Wij hebben voor een platbodem (zeeschouw) gekozen met afwegingen:
Voordeel:
-weinig helling
-veel ruimte
-droogvallen
-vaargebied (wadden)
-makkelijk strijkbare mast
-gevoel
Nadeel:
-iets meer onderhoud
-vaargebied (geen zee)
-snelheid
Huitema zeeschouw 9m Aalsmeer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 06:08 #1380129

  • Ton Mitz
  • Ton Mitz's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5889
In je andere draadje had ts het over minimaal onderhoud
Dan is een platbodem niet de beste keus, lijkt mij
Staal heeft regelmatig onderhoud nodig
Ook heeft een platbodem vaak veel blank gelakt hout
Mast giek gaffel kluiverboom zwaarden roer
Soms ook met hout ingetimmerde kuip en houten achterzijde van de kajuit, en diverse sierlatten
Heel mooi allemaal, maar heeft veel onderhoid nodig
Hout op staal geeft vroeg of laat altijd ellende
Blijf weg van teaken dekken

Qua zeileigenschappen is de kruishoek van een schouwtje is niet optimaal, om het voorzichtig te zeggen
Feeling 32 Di, bootnaam Mitz
Genoemd naar een Engels stripfiguur
Mitz, the half fairy lady
Laatst bewerkt: 31 mrt 2022 06:09 door Ton Mitz.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 07:32 #1380140

  • Thijs1971
  • Thijs1971's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1778
Een platbodem vaart als een vrachtwagen in vergelijking met een kieljacht, die je hebt in uitvoeringen van sport- tot stationwagon. Dat vind ik geen gekke vergelijking.

Ruimte is absoluut een voordeel.

Een platbodem bevat veel houten onderdelen, zwaarden, rondhout (mast, giek), blokken. Die vergen veel onderhoud.

Platbodemzeilen is een prachtige Fries-Hollands-Zeeuwse traditie, vind ik. Droogvallen een ervaring op zichzelf. Het gaat ook om het zicht en de uitstraling, vind ik. Maar qua "soort zeilvakantie" is de beleving op allerlei fronten echt heel verschillend: dobberend van waddeneiland naar waddeneiland met af en toe een tijstop en een dagje in de haven liggen, versus langere stukken en meer en sneller zeilen en gewoon meer met zeilen bezig zijn.

Een platbodem vaart als een vrachtwagen: hijsen en strijken gaat relatief zwaar, de helmstok is zwaar, voor de zijzwaarden heb je spierballen nodig, zeker bij kruisen op smalle rakken, waarbij je met een dode hoek van 100+ graden en een behoorlijke drift dat heel vaak, en efficient, mag doen.
Als ze gaat, dan gaat ze en hoef je echt niet de hele tijd je zeilen bij te zetten of te trimmen of iets dergelijks.

Ik zou zo weer eens een platbodem huren, ook voor het in stand houden van de mooie traditie en het bijdragen aan levend varend erfgoed, maar er een beitten zou voor mij niet weggelegd zijn, dan zou ik me toch een beetje gaan ergeren aan de vaareigenschappen (en daar blinkt mijn huidige scheepje ook niet in uit, een compromis tussen droogvallen/ruimte en toch een makkeljk manoeuvrerend/minder-langzaam scheepje --> ik blijf het zeggen --> kimkielers zijn zo gek nog niet!)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 07:36 #1380141

  • Thijs1971
  • Thijs1971's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1778
Nou, en misschien nog een best relevante toevoeging: het vaargebied is anders: met een kieljacht blijf je in de geulen maar kan je buitengaats, met een platbodem kan je over elke ondiepte maar blijf je binnengaats: ik weet dat sommigen hun platbodems op de Noordzee nemen maar mij lijkt dat erg gevaarlijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 08:11 #1380158

Thijs1971 schreef :
Een platbodem vaart als een vrachtwagen in vergelijking met een kieljacht, die je hebt in uitvoeringen van sport- tot stationwagon. Dat vind ik geen gekke vergelijking................

Een platbodem vaart als een vrachtwagen: hijsen en strijken gaat relatief zwaar, de helmstok is zwaar, voor de zijzwaarden heb je spierballen nodig, zeker bij kruisen op smalle rakken, waarbij je met een dode hoek van 100+ graden en een behoorlijke drift dat heel vaak, en efficient, mag doen.......

Nou, je moet niet overdrijven hoor.
Ja, klippers of tjalken, die hebben spierballen nodig. Maar hier hebben we het over platbodemjachtjes en die varen meestal makkelijk, rustig en licht.
Alleen bij het overstag gaan moet je even iets met de zwaarden doen, maar ook daarvoor hoef je echt geen schwarzeneggert te zijn.

Op lopende koersen hoeft een platbodem echt niet veel trager te zijn dan doorsnee toerjachies. Opkruisen gaat wel veel trager, maar eerlijk gezegd zie ik zeiljachten zelden opkruisen.

Als je zeilt voor ontspanning, kies dan gerust een platbodem. Dan kun je al zeilend de koffie opschenken terwijl om je heen de plestik jachten op 1 oor liggen te hobbelen. En kun je op de zandplaat kokkels en oesters rapen terwijl de jachten in een overvolle dure jachthaven liggen.

Wim.
Schippers schoffelen niet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 08:33 #1380163

  • Brinta
  • Brinta's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 841
Inderdaad gaan er nogal wat spookevrhalen over platbodems. Maar een goede zeeschouw zeilt prima, is meestal betaalbaar en zeer ruim voor z`n lengte. En een goed gebouwde (gestraald, verzinkt) behoeft helmaal niet veel meer onderhoud dan een plastic bootje. (Ik heb 50 jaar ervaring met platbodems.)
Bovendien: er komt niet zo gauw een AWB naast je liggen in de haven of de sluis(angst voor de zwaarden).

Een zeeschouw is het meest aanbevelingswaard in dit geval: ruim en betaalbaar.

En nog even dit: er is geen groter genot, dan met halve of ruime wind met grootzeil, botterfok en kluiver achter een grote schuimsnor door te denderen!
Laatst bewerkt: 31 mrt 2022 08:35 door Brinta.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 08:59 #1380176

  • Thijs1971
  • Thijs1971's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1778
Brinta schreef :
Inderdaad gaan er nogal wat spookevrhalen over platbodems. Maar een goede zeeschouw zeilt prima, is meestal betaalbaar en zeer ruim voor z`n lengte. En een goed gebouwde (gestraald, verzinkt) behoeft helmaal niet veel meer onderhoud dan een plastic bootje. (Ik heb 50 jaar ervaring met platbodems.)
Bovendien: er komt niet zo gauw een AWB naast je liggen in de haven of de sluis(angst voor de zwaarden).

Een zeeschouw is het meest aanbevelingswaard in dit geval: ruim en betaalbaar.

En nog even dit: er is geen groter genot, dan met halve of ruime wind met grootzeil, botterfok en kluiver achter een grote schuimsnor door te denderen!

EENS!!!

(Overigens zijn mijn ervaringen voornamelijk gebaseerd op Vollenhovense Bollen en kleine Lemster Aken en geloof ik wel dat, zeker die "moderne Vissermangetuigde", Zeeschouwen net wat betere zeilers zijn!).

Kennissen van mij hebben een Lemster Aak met een zwarte jurk (?) een enorm lichtweerzeil dat gaat ook als de brandweer (wel eens een drone film gezien).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 10:52 #1380234

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27124
Met vaar eigenschappen wordt ook manoeuvreren bedoeld, dat is en geen wegen of velden te vergelijken met een kieljacht. Eigenlijk is dat 1 van de leuker dingen als je het goed doet.
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 11:21 #1380239

  • Thijs1971
  • Thijs1971's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1778
Calidris schreef :
Met vaar eigenschappen wordt ook manoeuvreren bedoeld, dat is en geen wegen of velden te vergelijken met een kieljacht. Eigenlijk is dat 1 van de leuker dingen als je het goed doet.

Ik heb ooit een cursus "Motormanouevreren met platbodems" gevolgd bij Heech by de Mar, vakmensen op platbodemgebied. Dat was ontzettend leuk en leerzaam en zeker voor beginnende huurders een enorme aanrader!

www.heechbydemar.nl/algemeen/vaarinstructie-praktijk

En op hun nieuwe site nu ook allerlei instructievideo's!
www.heechbydemar.nl/algemeen/v...-voren-is-balanceren

Prachtig dit, dit vond ik toen een eye opener en een beetje de essentie van de cursus: "rust in het schip vinden", een "rustpunt" vinden en van daar uit kan je 360 graden voor/achter en op de wind zijwaarts "rutschend" manoeuvreren...

en heel veel "op de lijnen" (afvaren/aanmeren). Dat hoeft op een Drascombe of mijn huidige jachtje echt niet.
Laatst bewerkt: 31 mrt 2022 11:24 door Thijs1971.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Platbodem aankoopadvies 31 mrt 2022 20:15 #1380405

  • RKV
  • RKV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7
Dank voor de tip!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.319 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl