Dat is natuurlijk aan jou om te bepalen.
Ik schrijf dit om met jullie te kunnen delen wat voor mogelijkheden naast het standaard navigeren met AIS over NMEA (extra betaalde optie bij het programma, eenmalig) allemaal nog meer mogelijk is. Gewoon ter lering ende vermeak.
De handleiding (en dit is geen kopie daarvan) kan je downloaden op
https://userguide.mytimezero.com/tz-iboat/index.htm#t=Welcome.htm
Belangrijk om te begrijpen is dat iBoat gebruik kan maken van een community voor het onderling delen van info (ook foto’s) en de cloud voor backup functionaliteit en daarvoor een internet connectie nodig heeft. Standaard zal iBoat tijdens het varen dan ook proberen kaartdelen en andere info via internet binnen te halen. Dat dit geen bruikbare optie als je onderweg bent op remote locaties, moge duidelijk zijn. Daarom voorziet het programma ook om (delen van de of alle ) kaart(en) en weermodellen te downloaden voor off-line gebruik. Let dus op dat je dit voor je vertrek hebt ingesteld. Dat is eenmalig, maar ook altijd weer te wijzigen.
Er kunnen zowel vector als raster kaarten ( ook gelijktijdig met elkaar ) gebruikt worden. Er zijn twee extra modules; voor AIS (NMEA koppeling) en voor een Furuno radar een radaroverlay. Die schaf je eenmalig aan. Windvoorspelling loopt via een abonnement, maandelijks of jaarlijks naar keuze. Standaard zir GFS er in ,maar is m.i. waardeloos. De betaalde modellen zijn zeer goed is mijn ervaring.
De kaarten worden door C-map geleverd en onderhouden en zitten als heel bruikbare pakketten bij elkaar. Voor Nederland gebruik onderstaande kaart (is 1 set) offline op de iPad. Van de Golf van Biskaje tot aan Zuid Zweden zo’n beetje, incl de Engelse Zuidkust zie hieronder:
Als iBoat is gestart zie (zonder waarschuwingen etc!) je een scherm waarin je zelf kan bepalen welke parameters je tijdens het zeilen wilt zien. M.i. een zeer wenselijke optie. Mijn dashboard zier er bv als volgt uit.
Via de initiële setup stel je een aantal basis zaken in, waaronder je NMEA Gateway (TCP/IP of UDP) en wat transducer zaken voor wind en diepte.
Op de navigatiekaart zie Rechts onder je een aantal icoontjes waarmee je de verschillende lagen kan selecteren die je over de kaart wilt projecteren, zie hieronder.
Naast de standaard alarmen is ook een anchor watch in te stellen zie hieronder.
Ook kunnen de objecten op de kaart ingesteld worden bv qua grote en is de kaart ook in 3D te tonen. Dat vindt ik handig bij lange routes om soort van vooruit te kijken ipv van plat van boven. Je hoeft op die manier niet ver uit te zoomen met behoud van detail zie je dan toch verder voor je uit.
Verder kan je de weer weergave verder instellen. Het lijkt een beetje op Windy
Een andere interessant optie om de gevaren routes om te zetten in een track. Je kan die daarna terugspelen, maar daarnaast geeft het inzicht in je performance op eenvoudige wijze zie hieronder