lodewijk stegman schreef :
Dit is de goedkoopste 12 v compressor-set van Isotherm. Heeft voor de 20 / 30 liter koelbox die jij in gedachte hebt meer dan voldoende capaciteit.
Mee eens. Wij hebben zelf de 'Classic compact 2001 in een 70L koelbox en daar is hij meer dan voldoende geschikt voor. Met de GE80 zou het ook gekund hebben.
Daarbij ga ik er vanuit dat je de thermostaat zo instelt dat de inhoud op pakweg 6 graden worden gehouden.
Ik stelde de thermostaat vroeger veel te 'koud' in. Nadat ik in de koelbox een buitensensor had gemonteerd van het nieuwe weerstation aan boord kon ik de temperatuur in de box goed volgen. Het resultaat was dat ik de termostaatknop van standje 5 naar standje 2 kon zetten. Scheelt weer een paar Amp's!
Als je wilt vriezen zal het meer zijn.
Omdat de verdamper erg koud wordt (duhh) gebruiken wij deze soms ook als mini-vriesvakje in de koelbox. Dat kan met de 'Compact 2001' gemakkelijk omdat de verdamper ovaal van vorm is. Wij leggen er dan van die wegwerp ijsklontjes zakjes gevuld met water in en een uurtje of zo later hebben we dan ijsblokjes. Ik blijf dit toch wel het toppunt van decadentie vinden: op een 29ft zeilboot je eigen gemaakte ijsblokjes voor in de witte wijn kunnen serveren!
Er zijn nog betere compressorsets, bijvoorbeeld met een koude accu of met waterkoeling, maar betaal je al snel een paar honderd euro meer. Dat zou ik alleen doen bij een koelbox met grotere inhoud.
Deze keuze hangt m.i. niet er af van de grootte van de koelbox (extreme afmetingen daargelaten) maar veel meer van hoe je de zeilboot gaat gebruiken. Als je van plan bent om langere tochten op zee te maken of regelmatig wilt kunnen ankeren en dus niet afhankelijk wilt zijn van walstroom, dan loont een dergelijke investering. Het is immers niet de koelcapaciteit die je vergroot, maar het energiegebruik wat je verkleint. Met een koudeaccu optimaliseer je het energieverbruik, je koelt als er stroom voorhanden is. Met waterkoeling hoeft de compressor minder hard te werken en dus minder stroom verbruiken.
Als je slechts af en toe op zee bent of ankert dan is de extra investering minder zinvol. Je zet dan de koeling gewoon uit of heel laag, of je moet wat vaker stroom draaien.
NB Het inbouwen van zo'n setje is overigens helemaal niet moeilijk.
Succes, Timo