Ton Mitz schreef :
Opzich snap ik het verhaal
In de cylinder is altijd een luchtoverschot, het toerental regel je door de hoeveelheid diesel die ingespoten wordt
Maar ik heb altijd gedacht dat de verhouding lucht/diesel in verhouding moet staan voor ontbranding, nl 14:1
Maar met een overschot klopt de verhouding toch niet?
Je moet hierbij onderscheid maken tussen explosiemotoren en verbrandingsmotoren.
Een benzine- of gasmotor is een explosiemotor. In de cilinder is een explosief mengsel nodig dat wordt ontstoken door een vonk. Als de verhouding lucht/brandstof niet correct is (te veel of te weinig lucht), volgt geen explosie.
(Ik heb het laatst in een ander draadje al genoemd, maar de zelfontbrandingstemperatuur van benzine en gas ligt heel veel hoger dan die van diesel, daarom is er een bougie nodig).
Een dieselmotor is een verbrandingsmotor. Dieselbrandstof heeft een veel lagere zelfontbrandingstemperatuur dan benzine of gas. Zodra de temperatuur in de cilinder door compressie hoog genoeg is, zal elke brandstofmolecuul spontaan in de fik vliegen. Ongeacht de mengverhouding van brandstof/lucht.
Bijkomend voordeel van een dieselmotor is dat je de feitelijke belasting van de motor kunt meten aan de hand van de uitlaattemperatuur.
Als een diesel onbelast staat te jokeren wordt er nauwelijks brandstof ingespoten terwijl de verwerkte luchthoeveelheid groot is. Je kunt dan gerust je hand op het uitlaatspruitstuk leggen, het zal niet veel warmer worden dan een graad of 40 tot 60.
Als diezelfde motor hard moet werken wordt er veel brandstof verbrand bij dezelfde hoeveelheid aangezogen lucht. Die dikke fik zorgt voor een uitlaattemperatuur tot wel 650 graden, het spruitstuk kan roodgloeiend worden. De kleppen ook, trouwens, en dat vinden ze niet fijn.
In theorie kan er bij elke slag zoveel brandstof worden verbrand dat alle aanwezige zuurstofmoleculen worden gebonden. In de praktijk iets minder, er zijn altijd wat moleculen die zo gauw niet gevonden worden door de brandstof, en bij de extreme hitte bij volle belasting zullen enkele zuurstofmoleculen gaan reageren met de altijd aanwezige stifstofmoleculen tot NO
2(Help! Stikstofprobleem!).
Als er teveel brandstof wordt ingespoten, dan vindt er door het zuurstoftekort een slechte verbranding plaats. Er zal roet ontstaan, zwarte rook dus.
Je kunt de hoeveelheid zuurstof vergroten door met een turbo extra lucht in de cilinder te blazen. Dan kan er ook meer brandstof in.
(Terzijde, als je lucht comprimeert met de turbo, wordt-ie heet. Hete lucht zet uit en bevat dus minder zuurstof per liter. Om dat te corrigeren is de aftercooler uitgevonden, dat is een ding dat de warme gecomprimeerde lucht uit de turbo afkoelt, waarmee extra veel koude zuurstof in de cilinder wordt geperst.)
En andersom, kun je de hoeveelheid ongewenste stikstofverbindingen verlagen door de verbrandingtemperatuur kunstmatig te verlagen met bijvoorbeeld een EGR-klep. Dat is een klep die gassen uit de uitlaat terugvoert naar de inlaat, waarmee de hoeveelheid zuurstofmoleculen in de cilinder verlaagd wordt.
Wim.