Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za feb 15 @12:00AM
Wintermeet 2020
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2
 • 3

Onderwerp: Nieuw Teak dek

Nieuw Teak dek 13 jan 2013 13:21 #356843

Hey iedereen,

Aanvankelijk was het de bedoeling om het teak dek van mijn (oude) boot enkel de hoognodige onderhoudsbeurt te geven. Nu blijkt echter dat er onder het dek op een aantal plaatsen een klein beetje water binnen druppelt. Er komen geen liters water binnen, maar het is toch genoeg om zorgbarend te zijn.

Ik denk niet dat dit iets is dat makkelijk van onderuit (dus vanuit de kajuit) kan gerepareerd worden. Hierin kan ik natuurlijk ook helemaal fout zitten... Het alternatief op het van onderuit repareren is dan natuurlijk heel het dek eruit halen om zo de slechte onderkant te gaan repareren. Dan is de hamvraag natuurlijk of een teak dek eruit halen iets is dat (makkelijk) zelf gedaan kan worden en of het daarna uberhaupt nog wel mogelijk is om dit terug te plaatsen. Een nieuw dek kost ongetwijfeld stukken van mensen (iemand een idee van een richtprijs? de boot is 9m lang), al had ik wel al begrepen dat er tegenwoordig een nieuwe goedkopere manier is mbhv voorgemaakte panelen die dan met epoxy worden vastgelegd...

Een laatste alternatief is het teak eruit breken en gewoon een epoxy anti-slip dek erop schilderen. De boot is echter een stalen klassieke S-spant met een prachtig houten interieur en verdient niet minder dan een teaken dek...

Jullie ideeën, meningen en ervaringen graag!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 13 jan 2013 16:09 #356894

 • heesterman
 • heesterman's Profielfoto
Materiaal van het dek?? Maakt nogal verschil in de aanpak.

Teak panelen zijn denk ik niet zozeer goedkoper maar vooral beter beheersbaar en daarom hopelijk duurzamer te plakken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 13 jan 2013 16:14 #356899

 • Firebolt
 • Firebolt's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 660
Prachtig zo een teak dek, maar ik heb bij mijn vorige boot zo veel problemen mee gehad dat ik het nooit meer wil. Duur, kost erg veel tijd om het te leggen. Ik heb het hele dek profesioneel laten leggen. Na enige tijd kwam er water onder. Het bedrijf wat het gelegd heeft heeft er wel wat aan gedan, maar het bleef ellende. Later heb ik met een paar vrienden lokaal wat reparaties gedaan, maar later begon het weer op andere plekken er verdacht uit te zien. Gelukkig was het een polyester boot, maar als eronder nog een stalen dek zit....

Dus..... Ik zou het wel weten, maar misschien ben ik erg negatief er over.

Balen voor je en succes met je keuze.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 13 jan 2013 16:19 #356902

Het is een gewoon teak dek, vastgelegd met vijzen van onder uit denk ik. Er komt inderdaad water onder denk ik, maar het doorgerotte staal daar repareren daar heb ik wel vertrouwen in. Het dek er netjes afkrijgen en terugleggen lijkt iets moeilijker... Een nieuw professioneel dek laten aanleggen kost denk ik te veel momenteel. Ik betaalde 6000€ voor de boot en voor nog eens zoveel aan dek laten leggen is me net iets te veel. Ik heb geen idee hoeveel het zou kosten, maar ik twijfel of het doenbaar zou zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 13 jan 2013 16:22 #356904

 • trotti
 • trotti's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7584
Zoek contact met Wallaby! Die laat komend jaar ook een nieuw teaden leggen!

Groeten,
Johnnie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 13 jan 2013 16:36 #356912

op de site staat een verslag van het stalen jacht duende, had ook wat problemen met teak dek
www.sy-duende.com/

kijken op "logboek augustus" dan beslis je direct om nooit meer teak op een in ieder geval, stalen dek te leggen.
dat ik een pokerface nodig had om de zin van het zijn weer te ontdekken......

ZF-Team, 08-04-2014: De boot van sietse-ten is teruggevonden op zee maar zonder hem aan boord. R.I.P.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 13 jan 2013 17:56 #356952

 • Toxiq
 • Toxiq's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8228
Wel eens een kurkdek overwogen, persoonlijk vindt ik dat veel mooier dan teak, is goed zelf te leggen en nog eens (veel) goedkoper ook
Met een hamer past alles :whistle:

- De Goulashmeister
- meester in Toxiqologie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 13 jan 2013 18:23 #356967

 • Olav
 • Olav's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 625
Stalen boot van negen meter, met teakdek op naar ik aannneem een 3 mm stalen onderdek.


Ik begrijp dat je er qua uitstraling voor gevallen bent, maar wanneer ik lees wat er speelt en op basis van de stalen jachten met teakdekken die ik langs heb zien komen een voorzichtige inschatting maak van de staat, dan vrees ik dat het een zware tegenvaller gaat zijn.

Wanneer je op één plek water binnenkrijgt via een lekkend teakdek op een stalen jacht, dan is de kans zeer groot dat onder vrijwel het volledige teakdek roest te vinden is. 'Wees wijzer dan hout op ijzer' is dan ook een oud gezegde dat ook op stalen dekken geldt.
Kijkend naar de relatief lage (begrijp me niet verkeerd) aanschafsprijs denk ik niet dat het reëel is om de klus zeer grondig (teak verwijderen, dek stralen en repareren, nieuw teak leggen) met bijbehorende kosten aan te gaan pakken, dat wordt domweg te duur in verhouding tot de rest. Dan zijn er vast nog wel andere zaken waar je je geld beter aan kunt besteden. Bij uitbesteden van een dergelijke klus praat je al snel over vele duizenden euro's, als je in ieder geval een beetje op de centen let.
Goedkopere alternatieven voor teak zijn er wel, maar reken je niet rijk. Je zult eerst de huidige staat van het dek in orde moeten maken, dus eigenlijk moeten komen tot een goed stalen dek, en dan mag je alsnog met een flink gevulde buidel komen om het weer mooi met een teakvervanger te beplakken. Echt teak zal je ruwweg rond de 1000 tot 1200 euro per m2 gaan kosten, kijk je naar vervangers dan heb je toch nog steeds snel te maken met 70% van de teakprijs.

Tsja.... Een optie zou zijn om het huidige dek plaatselijk aan te pakken en met pappen en nathouden (waarbij je binnen vast nogal eens wat lekkages zult tegenkomen) de levensduur nog een aantal jaar te rekken. Mogelijk moet je hiervoor wat planken loshalen (zeer waarschijnlijk van van bovenaf vastgeschroefd, zie de proppen in het hout) en zul je jaarlijks met roestproblematiek te maken hebben.
Andere optie is om het hele teakdek te verwijderen. Daarna de slechte plekken uit het dek halen, en passant nog een gaatje of 1000 dichtlassen waarbij je zeer waarschijnlijk een deel van het interieur zult moeten verwijderen, en dan het stalen dek in ieder geval goed ontroesten en tegen roest behandelen. Of je het dan met antislipverf behandelt (ik zou zeggen ja, want dan ben je van het gedonder met roest onder teak of andere materialen die op het dek zijn bevestigd af) of alsnog voorziet van een teak(achtige) afwerking, dat is dan van later zorg (en tevens een financieel puntje zoals eerder aangegeven).

Klinkt allemaal nogal negatief, maar ik vermoed dat het wel in deze richting zal gaan. Tenzij je uiteraard bij het onderzoeken van je teakdek ontdekt dat het slechts om een lekkend naadje gaat dat verder nog geen roestschade op het stalen onderdek heeft aangericht. Maar dat lijkt me helaas sterk.
1997-heden: Ritme, stalen Koopmans 33
1987-1997: Regatta, hechthouten Primaat
1983-1987: Afrodite, polyester schakel
1970-1983: badeend en vlot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 13 jan 2013 18:52 #356977

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9329
Mijn ervaring tot nu toe dan maar even.

Ik heb een Waarschip met 15 mm multiplex onderdek met daarop een teakdek. De vorige eigenaar heeft niet bezuinigd op teak en nog steeds ligt er minimaal 13 mm teak op het dek. Maar er zijn een aantal plekken in het dek (en dan met name onderdek) die gewoon te slecht geworden zijn. Een paar jaar terug nog een keer een refit laten doen van het dek, de echte slechte plekken zijn toen bijgewerkt en ook de naden zijn verder gecontroleerd en bijgewerkt. Maar ik kom nu op het punt dat ik meer slechte plekken in het onderdek krijg, op een plek komt met regen wat water binnen wat steeds meer lijkt te worden en de boot begint muf te ruiken. Zelfs op sommige plekken is schimmel te vinden. Nu na een aantal jaren van pappen en nathouden vind ik het tijd om het structureel aan te pakken. De teaklatten zelf zijn nog niet eens het grootste probleem, slecht twee latten zijn echt aan vervanging toe, maar vooral het onderdek dus dat nu gewoon slecht begint te worden. Volgens een aantal experts zak ik er voorlopig nog echt niet door heen en zou vervanging nog heel even uitgesteld kunnen worden. Maar ik wil gewoon een dek wat dicht is, niet lekt en niet muf is. Vandaar dat ik dit jaar de knoop heb doorgehakt om een nieuw dek te gaan leggen.

Teak of niet, that's the question. Er zijn veel voors en tegen voor een teakdek en er zijn vele voorstanders maar ook vele tegenstanders van een teakdek. Ik vind zelf in ieder geval een teakdek een waardevolle investering voor de boot en vind teak prettige eigenschappen hebben voor een dek. Mijn dek is nu na 32 jaar aan vervanging toe, iets wat normaal is, een goed teakdek gaat zo'n 30 jaar mee is me verteld door wat experts. Het dek heeft dus geen schuld. Is de investering het wel waard voor de boot kan je je afvragen. Eigenlijk niet als je de boot daana wilt verkopen, echter ik wil nog lang met de boot blijven varen. Dan wordt de investering ineens anders. Als de boot nu weer voor zo'n 30 jaar klaar ben ik klaar voor mijn zeilende leven denk ik en dus investeer ik hier nu in.

Kosten van het dek. Mijn boot is 8.70 bij 3.00 meter. Ik heb het geluk en pech om een mooi groot flushdek te hebben. Prettig om op te werken, maar voor de investering een pech. De kosten die je voor een nieuw dek moet rekenen zijn de materiaalkosten en de uurkosten. Aan materiaalkosten kan ik weinig doen, wellicht ergens proberen goedkoop in te kopen, echter dat is slechts marginale winst. De materiaalkosten zullen dus afhankelijk zijn van de aantallen vierkante meters die je moet beleggen aan dek.
Aan de uren kant kan ik wel wat doen. Ik ga zelf mijn dek verwijderen en de boot grof werfklaar maken zodat er op de werf weinig uren besteed hoeven te worden voor het maken van een nieuw dek. Ik ga zelf ook de afwerking voor een groot deel zelf doen (laat wel al het essentiele beslag door de werf aanbrengen), waardoor ik weer uren bespaar. Ik heb tijdens mijn zoektocht ook naar de mogelijkheid gekeken van voorbereide panelen, maar de kosten hiervan zijn nagenoeg gelijk aan als ik het laat leggen door een professional. Bovendien moet er voordat je de panelen kan bevestigen er eerst een goed onderdek zijn. Alles doorekenend ben ik op die manier niet goedkoper uit dan wanneer ik het werk uitbesteed aan een werf.

Even heb ik nog overwogen de boot weg te doen en het geld te investeren in een andere boot. Voor het bedrag wat ik kwijt ben straks voor mijn nieuwe dek kan ik ook hele wat boten vinden momenteel, maar er zijn er maar weinig met het karakter van mijn mijn Waarschip. De paar die ik dan weer aardig vind zijn dan klassiek gelijnde houten schepen (tja ik houd nu eenmaal van hout) waar ik uiteindelijk tegen dezelfde problemen aanloop. Al met al na veel wikken en wegen dus een nieuw dek en de gedachte om de boot weer helemaal in topconditie te gaanbrengen in de komende jaren. Ik vind het ook nog eens een mooi behoud van een stukje cultureel erfgoed........
Zeilgroeten Eric
\"Vrijheid is mogen niet moeten\"
Waarschip 870 (Halftonner)
Laatst bewerkt: 13 jan 2013 19:14 door Wallaby.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 14 jan 2013 05:33 #357042

 • heesterman
 • heesterman's Profielfoto
Als je 6000 voor je boot betaald hebt, dan is er maar een optie en dat is kaalmaken en schilderen.

Zoals Olaf ook al zegt, er is zo veel waar je hetzelfde geld beter aan kan besteden.

Het kan zijn dat je boot het waard is om met een mooi teak dek rond te varen, als het een mooi klassiek scheepje is.
In dat geval zou ik zeggen, er af dat dek, onderdek goed repareren en conserveren en schilderen. Daarna sparen voor nieuw teak.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 14 jan 2013 10:05 #357115

Het is inderdaad een pracht van een klassiek schip, dus ik vind het een doodzonde om (permanent) het hout eruit te sleuren. Het dubbel van de aankoopprijs uitgeven voor een nieuw teaken dek kan financieel gezien momenteel niet (is de richtprijs van Olav de totaalprijs of alleen de materiaalprijs?). Langs de andere kant is het ook niet echt aan te raden om verder te gaan met de renovatie van het houten interieur als er tegelijk water komt binnenlekken natuurlijk...

Is het mogelijk om de lekken van onderuit te gaan repareren, en te blijven bij repareren, of is dit vechten tegen de bierkaai? Ik begrijp dat het geen goede oplossing is op lange termijn, maar als ik er op een degelijke manier een jaartje of 2-3 mee verder kan ben ik al heel tevreden.

Om het dek af te lakken en gewoon zonder teak/kurk verder te gaan, wat zijn daar de materialen en kostprijzen van? Is dit vele malen goedkoper of blijft het een fikse investering?

Ik kocht deze boot omdat ik gek ben op klassiek gelijnde schepen en omdat de motor volledig gereviseerd was en de huiddikte van de stalen romp volledig gecontroleerd was. Hiermee dacht ik dus de grootste investeringen reeds "in orde" mee te hebben... Als ik dit schip terug zou verkopen om een ander te kopen ben ik natuurlijk ook die veiligheid kwijt en als het nieuwe schip dan na een jaar een motorrevisie nodig heeft sta ik wéér voor dezelfde financiele kater natuurlijk...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 14 jan 2013 10:20 #357123

 • Toxiq
 • Toxiq's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8228
Tja als je zelf kan lassen, ontroesten en schilderen kan dat denk ik voor minder dan dan 1000 euro.

Je zult het teak moeten verwijderen, dan beoordelen hoe slecht het dek is, de boel waar nodig kaalhalen en eventueel nieuwe stukken inlassen en dan afwerken

Maar zeker weet je dat pas als je het teak verwijderd hebt...
Met een hamer past alles :whistle:

- De Goulashmeister
- meester in Toxiqologie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 14 jan 2013 10:28 #357126

 • stromer
 • stromer's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 28
Wij hebben 3 jaar geleden hetzelfde gehad. Polyestor romp met een geheel houten opbouw, lekken door het teak heen. Ook naar alle opties gekeken en uiteindelijk besloten het teak toch op te knappen. Blijft toch het mooist. Alle rubber eruit (met een Fein Master en zo'n haakje, werkt perfect), losse stukken teak eruit gehaald. Vanonder nieuw hout erin waar nodig. Stukjes nieuwe teak erin met epoxy. Nieuw rubber (sikaflex) erin en afschuren. Wel veel werk, maar we zijn erg blij dat we het gedaan hebben. We hebben een beetje vals gespeeld: nieuwe kromme latten hebben we niet krom gebogen maar krom gezaagd, maar je ziet er niets van. Geen lekkages meer en ziet er weer heel mooi uit. Denk dat het zo weer 7 jaar meegaat zonder onderhoud. Wel naden af en toe controleren op scheuren en eventueel vervangen, is bij ons nog niet nodig geweest trouwens. Wij hebben natuurlijk geen staal maar hout onderdek. Doen, dat opknappen dus.
Succes.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 14 jan 2013 11:19 #357146

Dus het is ook mogelijk om gewoon heel het dek eruit te halen en HETZELFDE dek er terug in te stoppen op dezelfde manier na de nodige reparaties aan het onderdek?!? Hoe komt het dat ik daar niet meer over kan vinden dan? Dat lijkt me verreweg de interessantste oplossing toch, nee? Ok, het is heel wat werk, maar ik werk liever heel de zomer aan dat dek ipv een half jaarloon er aan uit te moeten geven... Het teak hout zelf ziet er nog in goede staat uit (mits wat schuurwerk), maar het is de schade er onder waar ik me zorgen om maak.

In elk geval, zijn de vijzen waar het dek mee vast is gemaakt wel los te krijgen na zo'n lange tijd en na waarschijnlijk in contact te zijn gekomen met water? Hoe worden zulke dekken meestal losgemaakt en teruggeplaatst?

Alvast bedankt!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 14 jan 2013 11:52 #357158

 • sy helios
 • sy helios's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7256
dat gaat alleen maar werken voor een enkele latje en niet voor een heel dek ben ik bang.
ooit de helft van het voordek laten doen, zelf slopen en teak laten leggen. Ik had nog de hoop eea te kunnen gebruiken cq reserve. Teveel kit en spijkers, dit werd rigoureus breekwerk...
Helios (het Griekse woord ἥλιος betekent "zon") is de zonnegod Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 14 jan 2013 12:03 #357165

dit is een klus waar je niet aan wilt denken.
ik heb eerder een link geplaatst naar sy duende.
met een hamer en een beitel het teak er af slaan, richting open haard of voor een van de meetings in de zeilers forum haven. dan al het rotte staal er uit slijpen en waarschijnlijk eerst het houten plafond binnen verwijderen. nieuwe stukken erin lassen. lukt dat mooi, is moeilijk, maar mogelijk kiezen voor een nieuwe bedekking ( zou nooit meer op een stalen boot voor teak gaan, maar dat is persoonlijk)

lukt het niet om het mooi strak te krijgen, die reparatie dan kun je kiezen wat ze gedaan hebben op de duende, dubbelen. niet mijn voorkeur, maar een mogelijkheid.

dus kort door de bocht, je moet hard doorwerken om dit in een zomer voor elkaar te krijgen als je er naast ook nog gaat werken.
dat ik een pokerface nodig had om de zin van het zijn weer te ontdekken......

ZF-Team, 08-04-2014: De boot van sietse-ten is teruggevonden op zee maar zonder hem aan boord. R.I.P.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 14 jan 2013 12:56 #357190

 • Philip
 • Philip's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6493
Overigens zou ik met die open haard ook oppassen. Die kit rookt nogal behoorlijk heb ik ervaren toen ik mijn oude kajuitdak op ging stoken. Eigenlijk dus nergens goed voor, dat teak ;)
Laatst bewerkt: 14 jan 2013 12:57 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 15 jan 2013 14:00 #357611

 • Ber
 • Ber's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 527
Ik zou me niet druk maken als ik jou was voor de aankomende 5 jaar, van onderuit repareren(lassen, als je bang bent dat je er doorheen zakt. Een goed dekzeil over het dek voor het ergste water. Zorgen dat je de binnen boel (het staal) goed in de epoxy hebt, zodat er gerust wat water kan blijven staan, een automatische bilgepomp aanbrengen die het ergste regenwater er zo weer uit pompt en een luchtontvochtiger erin zetten.

En tevens het dek cm voor cm controleren en opniew rubberen op de plaatsen waar dat moet.

Maar nieuw leggen vergeet het als je een klein budget hebt.
Dus teak erop laten en oplappen steeds maar weer totdat je de loterij gewonnen hebt.

En teak is gewoon erg mooi, beter dan dat plastic
Laatst bewerkt: 15 jan 2013 14:01 door Ber.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 15 jan 2013 14:09 #357615

 • svalk
 • svalk's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3816
Ik heb 3 jaar geleden bij Mulder in Lemmer een nieuw teakdek laten leggen voor zo'n 8000 euro. Hetgeen ik zelf kon doen mocht ik zelf doen zoals het verwijderen etc. Was een dag werk en met de hamerbeitelmachine. Gaat perfect met twee man. Dek lag in de silicone en met 2000 rvs parkers. 'Nieuwe dek ligt niet meer geparkert maar in de sikaflex en lekkage is dus nooit meer aan de orde. Wat het meeste en secuurste werkje was is het volledig verijderen van de siliconekit want elk spoor moet verijderd worden. Dus wel tig xxxx het hele dek opnieuw schoonmaken en uiteindelijke alle parkergaten dicht plamuren en schuren met een afzuiging anders krijg je het silicone stof weer in je schuurgroefjes.
Als het huidige dek zou verslijten zou ik het zeker weer doen en zie alle negativiteit hieromtrent niet echt plaatsen.B)
Ieder voordeel heb zijn nadeel en ieder nadeel heb zijn voordeel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 15 jan 2013 16:52 #357670

 • sy helios
 • sy helios's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7256
@svalk
jouw (gedeeltelijke renovatie) gaat qua prijs de aanschafwaarde van de TS al ruim te boven.
Dus of het voor TS een optie is...
NB ik heb dezelfde ervaring, maar had dit ingecalculeerd bij de aanschaf.
Helios (het Griekse woord ἥλιος betekent "zon") is de zonnegod Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 15 jan 2013 17:44 #357683

 • mkII
 • mkII's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 208
Heb je niet een paar goede foto´s dat praat een stuk gemakkelijker. Heb je ook enig idee hoe dik je teak nog is kijk daar eens na. Als het erg dun is kun je het verwijderen waarschijnlijk wel vergeten. Heb zelf de ervaring hiermee met teak van tussen de 20 en 24 mm dik. Deze dikte is te verwijderen en her te leggen ongetwijfeld zal er wel een lat stuk gaan of zit er een slecht stuk tussen die kun je dan vernieuwen. Je moet wel een beetje handig zijn natuurlijk
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 15 jan 2013 17:54 #357685

 • Toxiq
 • Toxiq's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 8228
volgens mij is er ooit een brug uit engeland verkocht aan usa en daar opnieuw opgebouwd, steen voor steen.
Hele huizen/gebouwen worden verplaatst, al dan niet in 1 stuk.

Waarom zou dat niet met teak kunnen, het zal waarschijnlijk een monniken klus zijn.
Maar met het juiste gereedschap moet het toch wel mogelijk zijn ?!

Als de TS aangeeft er geen probleem mee heeft er veel tijd in te steken, is het dan niet een dankbare klus als we daar met zijn allen over brainstormen hoe het teak er heel af te krijgen

Ik zou denken aan een soort van lange/platte beitel, die net zo breed is als het teak en deze er rustig kan slaan.
Als je eenmaal een paar latten weg hebt kun je misschien de volgende latten met een scherp mes de lijm insnijden waardoor het makkelijker losgaat
Met een hamer past alles :whistle:

- De Goulashmeister
- meester in Toxiqologie
Laatst bewerkt: 15 jan 2013 17:57 door Toxiq.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 15 jan 2013 18:39 #357692

 • sy helios
 • sy helios's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7256
hangt van de montage werkwijze af, indien gelegd in een beddingcompund kun je dit wel gevoeglijk vergeten.
Helios (het Griekse woord ἥλιος betekent "zon") is de zonnegod Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 15 jan 2013 20:35 #357744

 • Olav
 • Olav's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 625
Daarbij slijt teak ook, waardoor het in de loop der jaren dunner wordt. Kijkend naar het feit dat het lekt zal het er al een aantal jaren op liggen. De naden zijn daardoor ondieper geworden dan nodig om de kit goed te laten hechten, en ook de schroefgaten met proppen zullen niet meer diep genoeg zijn om nieuwe proppen voldoende diep te kunnen verzinken. Met andere woorden, mocht je het dek al plankje voor plankje heelhuids kunnen demonteren, dan mag je daarna de kitresten gaan verwijderen, hopen dat de plankjes nog diep genoeg zijn op alle plaatsen (en niet alleen op plaatsen waar je nooit loopt), de naden gaan verdiepen en alle gaten gaan verdiepen, hopend dat ze nog genoeg dikte houden onder de proppen. En schroef je het niet meer terug, dan mag je alle gaten met proppen gaan afdichten. Indien het dek nog een millimeter of 8 dik is zou het nog wel de moeite waard kunnen zijn. Kun je alle plankjes netjes door de vandiktebank halen en met fris materiaal beginnen. Als je ze natuurlijk heelhuids van het dek krijgt.

Maar tussendoor moet je nog wel even het stalen dek ook renoveren, zodat je een goede ondergrond hebt. maar ja, als je toch bezig bent...
1997-heden: Ritme, stalen Koopmans 33
1987-1997: Regatta, hechthouten Primaat
1983-1987: Afrodite, polyester schakel
1970-1983: badeend en vlot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw Teak dek 15 jan 2013 20:37 #357745

 • Olav
 • Olav's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 625
svalk schreef :
Ik heb 3 jaar geleden bij Mulder in Lemmer een nieuw teakdek laten leggen voor zo'n 8000 euro. Hetgeen ik zelf kon doen mocht ik zelf doen zoals het verwijderen etc. Was een dag werk en met de hamerbeitelmachine. Gaat perfect met twee man. Dek lag in de silicone en met 2000 rvs parkers. 'Nieuwe dek ligt niet meer geparkert maar in de sikaflex en lekkage is dus nooit meer aan de orde. Wat het meeste en secuurste werkje was is het volledig verijderen van de siliconekit want elk spoor moet verijderd worden. Dus wel tig xxxx het hele dek opnieuw schoonmaken en uiteindelijke alle parkergaten dicht plamuren en schuren met een afzuiging anders krijg je het silicone stof weer in je schuurgroefjes.
Als het huidige dek zou verslijten zou ik het zeker weer doen en zie alle negativiteit hieromtrent niet echt plaatsen.B)

Gaat het hier ook over een stalen onderdek? Of gaat het hier om polyester? Dat is nogal een verschil, zowel in het dichtmaken van de gaatjes, het dek dat je onder het teak gaat aantreffen en de manier van het nieuwe dek bevestigen.
1997-heden: Ritme, stalen Koopmans 33
1987-1997: Regatta, hechthouten Primaat
1983-1987: Afrodite, polyester schakel
1970-1983: badeend en vlot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
 • 3
Tijd voor maken pagina: 0.334 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl