Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Winterwerk aan de Bagheera

Winterwerk aan de Bagheera 23 jan 2017 03:13 #802308

Er is altijd een hoop te doen als je tussen de vijf en tienduizend mijl per jaar aan het varen bent met je boot. Het normale onderhoud neemt al snel enkele honderden uren per jaar om de boot in top conditie te houden.

Deze winter ga ik echter een paar stapjes verder en ga enkele verbeteringen doorvoeren. Ik had hier al eerder deze winter aan willen beginnen, maar door inmenging van andere zaken is het nog niet verder gekomen dan het vervangen van wat lampjes, schoonmaken en opruimen.
Nu eindelijk een echt begin kunnen maken tussen allerlei cursussen door. Ingeschat 400 tot 600 uur werk deze winter om de boot klaar te krijgen. De laatste week van maart heb ik een groep fotografen aanboord, dus dan moet de boot weer varen. Echter enkele werkzaamheden kunnen nog na die tijd gebeuren, maar begin mei moet alles klaar zijn.

Ik had enkele kastdeurtjes in de kombuis van multiplex die verschrikkelijk krom aan het trekken waren door de verschillen in temperatuur en vochtigheid waar de boot aan bloot gesteld is. Nu dat ik een werkplaats ter beschikking heb eerst maar eens alle kastdeurtjes vervangen door berkenhout. Gelijk ook maar een borden en kopjes rek gemaakt zodat ik al het aardewerk efficienter kan stouwen. Net als een lade voor wat meer bergruimte voor bestek en andere gereedschappen in de keuken.






Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 23 jan 2017 03:29 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 13 apr 2017 03:51 #825734

Even een poosje stil geweest, maar vanwege het mooie weer erg veel uurtjes op de boot gemaakt. Uiteraard vergeet je altijd een camera mee naar het werk te nemen :silly:

De kastdeurtjes, bordenrek en wat ander houtwerk zitten inmiddels allemala op hun plek. Diverse malen in de impregneer epoxy en dan 4 lagen Epifanes erop. Ook het aanrechtblad kaalgehad en opnieuw gelakt. Dat zag er na 7 jaar intensief gebruik ook niet helemala meer jofel uit. Dat is een massiefhouten blad van Iroko, bij de Universiteit van Utrecht ooit uit een vuilcontaner gevist toen ze de laboratoria aan het verbouwen waren. Dat was te zonde om weg te gooien en het is nu echt een prachtig aanrechtblad.









Ik heb nog een hele stapel met kleine stukjes hout liggen die al pas gemaakt zijn, die zullen vakjes vormen om alles in de kastjes wat beter op hun plek te houden.

Zoals jullie elders al hebben kunnen lezen heb ik ook het elektrische systeem een flinke upgrade gegeven.

Dit is de navigatietafel zelf:



Helaas heb ik geen foto's van hoe de spaghetti pit was voor de upgrade was, maar zo ziet het er nu uit achter de luikjes:







En het centrale zenuwstelsel onder de navigatietafel:



Er moeten nog steeds een paar draden bij, en nog wat bundels netjes opgebonden, maar het is nu zo goed als klaar en alles functioneerd naar behoren.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 13 apr 2017 04:00 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 13 apr 2017 07:53 #825779

  • Toekomst
  • Toekomst's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 999
chique de friemel. Goed gedaan jochie. Ik herken het bijna niet terug. Zeker het nav station.
een dag niet gezeild, is een dag niet geleefd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 13 apr 2017 08:50 #825794

Mooi gedaan die electra.

Voor je kombuis; wat erg handig is voor stouwen servies is zo'n gaatjes board (zoals vroeger onder matrassen lag) met houten insteek klosjes. Kan je alles lekker vastzetten en aanpassen indien nodig.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 13 apr 2017 15:50 #825956

Bedankt voor de suggestie. B
ehoefte om aan te passen heb ik echter niet zo. Borden, kopjes, schaaltjes en bestek zijn redelijk standaard in hun afmetingen. Als we hetzelfde gaatjes board bedoelen, dan zou ik het eigenlijk ook niet aanboord willen hebben. Het zijn geperste vezels en die zijn lastig schoon te houden en het pakketje laat op den duur in het vochtige klimaat van een boot toch los.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 14 apr 2017 04:24 #826087

  • Tricolor
  • Tricolor's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 385
Voor jou duidelijk géén winterslaap, goed bezig Erik.
Ranulph Fiennes — 'There is no bad weather, only inappropriate clothing.'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 14 apr 2017 17:30 #826263

Ik ga nooit in een winterslaap, er is altijd heel erg veel te doen en er zijn meer plannen en ideeen dan dat er tijd is om ze uit te voeren.

In mijn streven om de boot, die al achterlijk zwaar is, zo licht mogelijk te houden heb ik ooit de vloer in de vorkajuit van 10mm multiplex gemaakt. Opzich zou dat sterk genoeg zijn, maar de luikjes om in de bilge te komen hebben dat toch aardig verzwakt. Een paar jaar terug ben ik zelf eens door en van de vloerluikjes gezakt toen ik een 80kg anker onder het bed wilde stouwen en ik dus tijdelijk even 80kg meer woog toen ik op de vloer stond. De reparaties die ik gemaakt heb vertrouw ik niet helemaal, dus de beslissing is genomen om de vloer er nu uit te zagen en er een nieuwe in te maken. Ditmaal van totaal 16mm mulitplex. Ik heb even overwogen om een sandwich vloer te maken, maar de totale dikte kan ik niet kwijt zonder een ladenblok en een deur te moeten verbouwen.

Ik heb dus de slechte stukken uit de vloer gehaald, en luiken van 10mm gemaakt. Daarbovenop lijm ik een laag multiplex van 6mm. Zowel de vloer als de luiken krijgen dus die extra laag. Net iets anders gezaagd zodat de randen van het luik vertrapt zijn voor extra draagkracht langs de randen.



In de werkplaats hebben we nu een fantastische plek om te werken en de buurvrouw en een vriend hadden aangeboden om even te helpen om alles in de impregneer epoxy te soppen voor er een laagje verf op komt.



Aan de bakboord kant had ik altijd al twee grote laden, maar nu maak ik er ook twee aan de stuurboord kant. Groot genoeg om de inhoud van een flinke koffer in kwijt te kunnen.

Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 14 apr 2017 17:34 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 06:09 #827750

Deze winter/dit voorjaar moet er ook best een hoop werk gebeuren aan mijn zeilen. Het grootzeil heeft groot onderhoud nodig, ik wil een bindrif maken in het stagfok, er moet een UV strook op de genua komen, ik heb een nieuwe huik nodig, een vriend uit Frankrijk di hier met zijn boot overwinterd heeft een flinke verbouwing van zijn genua nodig en moet ook wat werk aan zijn huik en buiskap gedaan hebben. De dichstbijzijnde zeilmaker zit ruim 500km hier vandaan en is alleen per boot of per vliegtuig bereikbaar. Nu dat we een huis ter beschikking hebben met een kelder van 20x7 meter, is het besluit afgelopen herfst gevallen om zelf een zware industriele machine te kopen. De keuze is gevallen op een Adler 266, een van de krachtigste zigzag machines die er is (de machine zonder tafel of motor weegt bijna 100kg...). Een iets kortere arm als ik graag gezien zou hebben, maar het hoogst haalbare gezien de ruimte, het budget, het werk dat te doen is etc.

Afgelopen week heb ik de zeilen allemaal van de boot gehaald, en vanochtend zijn we begonnen aan het maken van een wegneembare tafel. In de kelder hebben we namelijk een biljart staan en daar willen we graag gerbuik van blijven maken. We hebben dus twee frames gemaakt en in combinatie met het biljart vormt dat de perfecte tafel voor het maken en repareren van zeilen en canvas werk.

De tafel gaat morgen nog een keer in de lak en dan zal ik hopelijk vrijdag kunnen beginnen met de genua van onze Franse vriend. Het hoe en wat zal ik later nog wel beschrijven, maar ik vind het heerlijk om dit soort zaken weer zelf te kunnen doen!

Afgelopen november was ik in Nederland en ben ik even bij forumlid Sneaker langs geweest om materialen en andere benodigdheden op te pikken. Die zullen nu dus eindelijk gebruikt kunnen worden.

De tafel is op ideale werkhoogte en op dit moment 2.5 x 4.5 meter. Voor het maken van nieuwe zeilen is het te klein, maar voor het wrk wat ik nu te doen heb is het groot zat. De tafel word zodanig gemaakt dat vergroting op elk moment mogelijk is.



Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 20 apr 2017 06:35 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 07:45 #827785

Zo'n kelder wil ik ook! Rare mensen die playstations in hun mancave zetten :silly:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 08:37 #827803

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Jaaaaa, ik ook! :)
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 09:13 #827816

  • kockie
  • kockie's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1377
Is een hobbyloods ook goed...en weer on topic
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 09:25 #827819

Kelder is al snel te nat in deze omgeving, en zo'n werk om onder je huis aan te brengen als ie er al staat. :-)
Gelukkig heb ik een zolder van 8m x 3,50m!
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 12:16 #827877

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26257
It Paradyske schreef :
Kelder is al snel te nat in deze omgeving, en zo'n werk om onder je huis aan te brengen als ie er al staat. :-)
Gelukkig heb ik een zolder van 8m x 3,50m!

Bij mij zit de werkplaats waar ie hoort: op de begane grond. Met een garagedeur naar de straat. Ik woon er boven. Wat ideaal is in een binnenstad waar je direct aan de straat woont. Lopen al die 'ontdek je plekje-mensen' die hier in de voetsporen van W.A. en Maxima willen treden, niet zo bij je naar binnen te loeren..
Het onderhuis heeft een werkruimte van 3,5 x 10,5 m. Tenminste.. als het een beetje opgeruimd is..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 15:04 #827925

De kelder is eigenlijk niet vochtig hier, wat ik opvallend vond want Zuid Oost Alaska is een stuk vochtiger dan Nederland (3000mm regen op jaarbasis), maar ons huis staat op een helling. De kant aan de weg zit half onder de grond, de kant aan het water zit volledig boven de grond, vandaar ook het raam. Kelder is misschien niet helemaal het juiste woord.
Dit staat in open verbinding met de woonkamer, om praktische redenen gaan we daar geen deuren in maken. We doen dus alleen schoon werk dat niet al te veel lawaai maakt in de kelder.
Wat verderop langs de oprijlaan hebben we een garage van 4 bij 10 meter die uit twee verdiepingen bestaat. Benededn ga ik een metaal werkplaats maken (is nu nog opslag), en boven hebben we een houtwerkplaats gemaakt. Dat is te zien op sommige van de foto's boven.
Heerlijk om zoveel ruimte te hebben en de diverse taken gescheiden kunnen houden. Dan krij je tenminste geen hout stof op machines die vel olie/vet nodig hebben, of in apparaten zoals je lasapparaat.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 15:46 #827937

  • Anjo
  • Anjo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12403
Ben jij linkshandig Erik?

Ik zou denk ik de machine 180 graden gedraaid hebben.
Stuurman aan wal ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 15:54 #827938

Dan kijk je tegen de achterkant van de machine aan...
Je gebruikt je rechterhand om het wiel van de machine te verdraaien om de naald op of neer te verplaatsen.
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 20 apr 2017 16:26 #827946

Anjo schreef :
Ben jij linkshandig Erik?

Ik zou denk ik de machine 180 graden gedraaid hebben.
Er bestaan geen rechts of linkshandige machines voor zover ik weet. En de machine heeft maar 1 voorkant. En de zeilen er onderdor drukken en sturen doe je met twee handen tegelijkertijd.

@ It Paradyske, deze machine heeft een stopmotor. Dat wil zeggen als je op de achterkant van de pedaal drukt met je voet, dan komt de naald vanzelf in zijn bovenste positie te staan. Er is dus maar heel weinig "aan het wiel draaien" nodig.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 20 apr 2017 16:27 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 07 mei 2017 05:09 #832931

Inmiddels is er al weer heel erg veel gebeurt aan de boot. We hebben enkele weken erg veel regen gehad dus heb ik mooi de tijd gehad om de zeilen weer voor elkaar te maken. De High Aspect is voorzien van een UV beschermingsstrook zodat ik die nu op de rol kan laten zitten, ik heb een bindrif in het stagfok gemaakt, en de slijtage van het grootzeil is weer hersteld.
Het grootzeil is in 8 jaar slechts een keer eerder van de giek geweest en daar was toen niets mee gedaan.

Op het achterlijk heb ik handgrepen genaaid zodat je makkelijker het zeil op de giek kunt trekken, ook met handschoenen aan. De onderste twee handgrepen waren lang geleden al losgekomen, en die heb ik als eerste maar weer eens vastgezet zodat ze weer gebruikt kunnen worden.


De ring waar de schoothoek mee vastzit is rond, daardoor komt er onevenredig veel spanning op het bandje langs het onderlijk te staan als het zeil opgedoekt of gereefd is, en de band is begonnen te vervormen en uit elkaar te vallen. Achteraf gezien had het of alleen band moeten zijn, of een oog welke driehoekig van vorm is. Zo is het nu eenmaal, en ik heb er wat banden bijgezet om de sterkte weer te herstellen.


Aan de onderkant van beide reven zat vouwschade. Achteraf is de overgang van heel stijf materiaal naar flexibel materiaal wat te abrubt geweest. Ik heb de hoek versterkingen dus iets vergroot met 2 laagjes zeilamteriaal.


De spanners van de latten begonnen allemaal wat rafelig te worden, 5 van de 7 zijn er vervangen voor nieuwe.


De casettes van Rutgerson vind ik niet je van het. Ze zijn gewoon niet sterk genoeg, meestal vaar ik met erg weinig latspanning, maar evengoed vallen ze uitelkaar. Die zijn nu dus vervangen.


De gebroken casettes hebben er dus ook voor gezorgt dat er een lattenzak opengescheurd was. Een jaar of twee geleden heb ik dat provecorisch gerepareerd, en nu dus eindelijk de tijd en de ruimte gehad om het goed te doen.


Twee leuvers waren bezig om van het voorlijk losgescheurd te worden, een foutje tijdens het uithalen van een rif.


Het band om het achterlijk boven de reven begon slecht te worden en daar begonnen gaten in te vallen. Dit band is nu vervangen.



Twee lattenzakken hadden schade aan het einde, die zijn nu weer heel en de latten kunnen er weer in. Afeglopen herfst kon ik nog maar met 3 van de 7 latten varen. Gelukkig ben ik er geen een verloren.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 07 mei 2017 05:19 #832932

De berging in de voorpiek had er nooit een vloer in zitten, dat was een diep gat waar zeilen, stootwillen, lijnen, zeilen, bijboten, waterdrums en jerrycans voor de diesel in verdwenen.

Het werd dus tijd om daar eens wat orde in de chaos te brengen. Daar zit nu dus een hechthouten vloer in, wat verfschade is hersteld en er zitten nu een hele serie met zadeltjes op de spanten zodat ik zaken vast kan sjorren.

De oude situatie:


Nu ziet het er zo uit:





De vloer in de achterberging was niet naar mijn zin, die is er helemaal uitgehaald, en daar komt een nieuwe in. Er zit een bligepomp en een stuurmachiek onder de vloer, voorheen moest er teveel spul uit om de luiken open te kunnen maken voor toegang tot deze stukjes techniek. Nu heb ik meer luikjes die in totaal ook wat kleiner zijn. Op die manier kan ik bijna alles laten staan en toch toegang krijgen tot de belangrijke spullen. Tevens wil ik wat schappen achterin maken zodat alles wat beter georganiseerd opgeruimd kan worden. Op de foto hieronder zie je alle vloerdelen die op maat gemaakt worden. Die liggen nu in de garage om in de epoxy gezet te worden, en daarna met epoxyverf ook wit gemaakt zullen worden, net als in de voorpiek.


De vloer in de voorhut is inmiddels af en is alweer in gebruik.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 07 mei 2017 05:22 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 07 mei 2017 05:27 #832933

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6085
Die vloerplaten....die liggen er los in?
Ik bedoel.....i.v.m. koprolletjes, platgaan.....

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 07 mei 2017 05:46 #832935

Er komen nog vinger-latches aan de onderkant te zitten.
in 2015 ben ik plat gegaan met mijn boot (ongeveer 110 graden schat ik in) en de vloerplaten beleven toen allemaal liggen. Dat is natuurlijk geen garantie dat dit de volgende keer ook gebeurt als het nog weer eens voorkomt, we gaan er dus wat aan doen ;)
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 07 mei 2017 16:48 #833070

  • Zeewinde
  • Zeewinde's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6085
Ik twijfel heel erg of ik alles vast moet zetten.
Alles zit nu vastgeschroefd met als enorm nadeel dat ik veel tijd kwijt bent
om onder de vloer te komen.....en dat gebeurd vaker dan ik wil.
Ook in het geval van nood (lek) kan ik er niet makkelijk bij.
Maar ja...bij een koprolletje/platgaan blijft alles wel op zn plaats.
Maar hoe groot is die kans?....voor mij hoogstwaarschijnlijk een heel stuk kleiner als voor jou.

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Laatst bewerkt: 07 mei 2017 16:54 door Zeewinde.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 07 mei 2017 16:54 #833073

daarom ben ik zo blij met mijn zeer bekritiseerde vloer, ligt vast, kan geen rommel water onder komen, en in het geval van schade aan de buitenkant komt er niet 123 een bak water naar binnen.

Etapiaans schuim zijn iemand ooit hier :P


Je hebt daar wel een bak ruimte aan boord erik :) :)
Zoek niet naar 100 dingen waarom iets niet werkt! Zoek naar 1 ding wat wel werkt .
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 07 mei 2017 16:57 #833077

Vinni schreef :
Alles zit nu vastgeschroefd met als enorm nadeel dat ik veel tijd kwijt ben om onder de vloer te komen

Volgens mij bestaan hier snelsluitingen voor. Als je niet teveel onder de vloer stouwt hebben deze sluitingen slechts het gewicht van de luiken te dragen en kan e.e.a. vast licht en (bijna) ontzichtbaar uitgevoerd worden. Erik gaat "vingerlatches"gebruiken zegt ie. Mss is iets als hieronder zwaar genoeg voor jouw toepassing?



PS: Jeroen, OK zo? ;)
Laatst bewerkt: 07 mei 2017 17:02 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Winterwerk aan de Bagheera 07 mei 2017 17:00 #833078

HEY! dat zei vinni niet ik :angry: :laugh: :laugh:
Zoek niet naar 100 dingen waarom iets niet werkt! Zoek naar 1 ding wat wel werkt .
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.371 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl