Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 27 @12:00AM
ZF Zomermeeting 2022
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.
 • Pagina:
 • 1
 • 2

Onderwerp: Carbon helmstok

Carbon helmstok 16 jan 2020 20:42 #1118554

(verplaatst uit 3D print topic omdat mijn vragen over lamineren gaan)

Heb een aantal avonden een flink aantal tutorial filmpjes bestudeerd van Fusion 360. Er zitten wat gekkigheden in die op het eerste oog niet belangrijk lijken, maar dat wel zijn - en veel geklooi voorkomen. Moest terug naar een aantal filmpjes om te kijken wat daar tussen neus en lippen gebeurde op dat gebied. Bijvoorbeeld offset-vlakken om op een hoger gelegen vlak verder te kunnen sketchen.

Anyway hier een eerste idee voor een nieuwe helmstok (na 5 uur daadwerkelijk tekenen - valt mij mee eigenlijk).
In de volgende versie wil ik het dubbele handvat dunner maken, langer en iets breder. Vorm verloopt van afgerond rechthoekig (zodat dat in het bestaande helmstokbeslag past) tot rond (waar het handvat begint). Daarvoor kun je in Fusion de "lofting" tool gebruiken: die berekent hoe een 2D sketch verloopt (geëxtrudeerd noemt men dat daar) naar een andere 2D vorm. Dit kan linear, maar ook zoals hier volgens een willekeuringe spline. Voor het handvat zelf heb ik de "sweep" functie gebruikt.
Het mooie is dat deze tekening geheel "parametrisch" gedefineerd is: als ik één onderdeel (bijvoorbeeld de begin-doorsnede of de overgangen in de spline aanpas, volgt de rest. Veel handiger dan ik "gewend" ben uit Tinkercad; daar moet je bijna alles handmatig gaan aanpassen na zo'n wijziging.

Idee is dus dat ik de definitieve uitwerking van deze mal in 3D ga printen met zo dun mogelijke wanddikte. Daar waar de bouten komen en beslag voor de helmstokverlenger kan ik die holle mal wel interne verstevingen en alvast bussen meeprinten. Maar de rest zo dun mogelijk (1.5 mm ofzo) om het geheel licht te houden. Mal wordt dan bekleed met carbon kous oid, waardoor de stevigheid ontstaat.

Mijn vragen:
-Ik kan deze mal sowiezo niet in één stuk printen; ik zal meerdere splits moeten maken

-Met carbon kous + epoxy lamineren lijkt mij het eenvoudigst, maar ik heb geen beeld hoe ik dat bij de splitsing naar het dubbele handvat zou moeten uitvoeren. Wat zijn de strategische plekken om een split te maken? Iemand ideeën daarover?

-Hoe dik zou het laminaat moeten worden voor voldoende sterkte, er vanuit gaande dat de mal niet bijdraagt daaraan? 2 mm?

Laatst bewerkt: 16 jan 2020 21:20 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 20:59 #1118559

 • redshift
 • redshift's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2921
2mm is VEEL te veel denk ik. Tenzij je de helmstok te dun maakt. Ik meen me te herinneren dat 1 kous genoeg is, maar dat "om er op te zitten" 2 kousen gebruikt werden bij de bouwer die ik ken. Die gebruikt wel een veel simpelere vorm, dus misschien heb je hier iets meer nodig.

Ik denk dat ik de splitsing aan het begin van het "oog" zou maken. Print een open oog met een uitsparing waar de helmstok in past, eventueel een klein stukje meer weglaten (schuine snede?) wat je in voor meer lijm oppervlak aan de helmstok kant laat. Een kousje om het open handvat lamineren. Helmstok lamineren met een grote kous. ten slotte 2 losse stukjes kous over het oog schuiven, aan de helmstok lijmen, kousjes over de lijmverbinding en ter plekke vastlamineren. Overgangen bijwerken met een dun stuk keperweefsel.

Ik vraag me af of je carbon kous wel over zulke scherpe bochten getrokken krijgt zonder plooien. Probeer dat eerst uit, zou ik zeggen. Een alternatief is het geheel als een fietsstuur omwikkelen met carbon "lint", spiraalvormig. Wordt minder fraai.

[edit]
Oh, sorry. Ik zie nu dat je een dunwandige kern wilt printen. Ik denk dat je dan aanzienlijk meer carbon nodig hebt. Mijn schatting was voor een massieve (schuim)kern.
[/edit]
Laatst bewerkt: 16 jan 2020 21:05 door redshift.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 21:20 #1118564

 • Sonador
 • Sonador's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker is geblokkeerd
 • Berichten: 7042
Het handvat apart lamineren, en in de helmstok een halfronde opening maken waar je hem aan vast kan lamineren?

Leuk project!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 21:30 #1118568

 • Sloe Gin
 • Sloe Gin's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 10105
Afgezien van het feit dat een carbon helmstok een behoorlijke uitdaging is, waarom zou je een carbon helmstok willen?
May sauce be upon you.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 21:35 #1118570

Huidige uit laagjes hout gelamineerde helmstok valt uit elkaar; verder lijkt mij dit een leuk project en vind ik het carbon patroon mooi staan. Van hout kan uiteraard ook, maar ook dat kost tijd en heb zin in iets nieuws.
Laatst bewerkt: 16 jan 2020 21:37 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 21:41 #1118573

Toevallig heb ik een paar weken geleden ook een carbon helmstok gemaakt. Ik had wel vaker met polyester en carbon gewerkt, maar dit was voor mij een probeersel omdat ik nog niet eerder ook de vezels mooi voor de sier heb ingelegd.

Omdat ik bang was dat van binnen naar buiten werken niet het gewenste strakke eindresultaat zou geven heb ik eerst een contramal gemaakt. Dit was een megaklus, maar het resultaat was in één keer de vorm en glad-heid die ik wenste.

Ik heb een soort U gelamineerd die ik vervolgens versterkt heb met schuim en een binnenlaag om de onderkant af te werken.
Het handvat is ook in 2 segmenten gemaakt die ik uiteindelijk aan elkaar gelijmd heb.

Ik durfde (en was ook niet nodig) niet zulke scherpe rondingen te maken als jou ontwerp, puur omdat ik anders bang was voor plooien en of kreukels.

Ook heb ik achteraf natuurlijk veel te veel carbon gebruikt, oersterk stokje geworden zeg maar... Mijn oude helmstok was 6,5 kg, de nieuwe 1,6 kg en kon dus eigenlijk nog veel lichter. Maar goed, who cares.... Als ik het met dat beetje gewichtsbesparing zou moeten winnen.... En het ziet er gewoon super gaaf uit.

2mm lijkt mij wat weinig, ik vond alleen de U zonder schuimkern veel te flex met 3 lagen keperweefsel, ik heb er nog 2 extra ingelegd + de U dus gesloten met schuim wat voor veel stijfheid zorgt.Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 22:12 #1118578

 • holtere
 • holtere's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 13031
De O eindigt in twee halfronde uiteinden en die steek je in het helmstok deel.
Op die manier kun je de delen los maken en de kousen eromheen schuiven.
2 mm is dik zat lijkt me maar dat zijn al gauw 5 lagen. Er bestaat ook glaskous waar je de onderste lagen van zou kunnen maken. Carbonkous is duur!
Opbouwen zal laag voor laag gaan of je moet injecteren. De weefselrichting acceptabel krijgen is een uitdaging.
Zie onderstaande foto, dat zijn uitklapbare voetsteuntjes met scharnieren voor een Bashford.Laatst bewerkt: 16 jan 2020 22:14 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 22:25 #1118584

ik ben geen lamineer-guru, maar zo heb ik het aangepakt, misschien heb je er wat aan.

begin:mal halverwege:mal onderkant handvat:

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 22:28 #1118586

vervolgens de mallen coaten met 3x dd lak en polijsten:vervolgens poging 1 bij de onderkant van het handvat. (de kleine mal)gezien dat naar wens lukte, voor het eggie proberen in de grote mal:

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 22:31 #1118587

vervolgens het hele spul pasmaken:en de onderkant van de U opvullen met schuim en afwerken met 2 lagen keper.ook nog even een houder lamineren voor de klem van de joystick:

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 22:33 #1118589

daarna alles pasmaken, afwerken en schuren voor de UV coating:
en dan eindelijk na 4 lagen UV het eindresultaat:


inmiddels heb ik de smaak te pakken, de aluminium instrumenten mastbeugel wordt nu ook van carbon :woohoo:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 22:35 #1118590

mooi man!
geen sponsor alhier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 22:39 #1118591

 • holtere
 • holtere's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 13031
Zekers, ziet er super uit en mooi gedaan!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 22:42 #1118593

 • holtere
 • holtere's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 13031
Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en de helmstok erin laten zitten :blush:


Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 16 jan 2020 22:58 #1118599

holtere schreef :
Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en de helmstok erin laten zitten :blush:

idd veel makkelijker, als de vorm al prima is is dat een superoplossing.

ik heb een tijdje carbon-wrap tape geprobeerd, maar daar komen toch beschadigingen in en dan zie je het hout er weer doorheen. (ook voelde het gewoon nep) :blush:

maar ik vond mijn stokkie niet mooi en de vorm ook niet praktisch, dus ja... dan van scratch af aan maar hé.... ook wilde ik van dat enorme RVS blok om de roerkoning af. :whistle:

dit was het origineel, door de vierkante kop deed het gewoon zeer in je handen op ten duur, daarom wilde ik ook een goede autopilot, dan hoefde ik tenminste niet meer te sturen :silly: :nu heb ik eerst voordat ik de mal ging maken allemaal verschillende buisdiameters geprobeerd om een ''fijne'' handvat diameter te vinden. wat bijkt, pvc buisje van de Gamma voldoet perfect :woohoo:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 03:53 #1118614

 • Sloe Gin
 • Sloe Gin's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 10105
Knap gemaakt hoor. Best wel mooi ook.
Zou het ook een oplossing zijn dat je nooit meer je helmstok hoeft te lakken of is dat net als met een houten helmstok dat je de uv lak regelmatig moet onderhouden?
May sauce be upon you.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 05:16 #1118617

Dank allemaal.

Dat van die lak vind ik een goede vraag. Hout moet beschermd worden tegen vocht; epoxy tegen UV. Gaat DD lak op epoxy langer mee dan dezelfde lak op hout? Zal minder werken denk ik?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 06:22 #1118627

Nee, ook carbon onderdelen vragen onderhoud. Vooral bij een beschadiging kan de uv laag deels loslaten. Ook kan het carbon zeer heet worden in de zon, wat de coating levensduur ook niet zal verlengen.

Voordeel is wel dat je het eigenlijk altijd weer knap kan maken. Bij houtwerk krijg je kleurverschillen, grijze plekken en mogelijk zelfs houtrot. Bij carbon wordt het mat van kleur of wittige plekken in de coating, schuur je dit eraf wordt het weer prachtig met een nieuw laagje.

Iedereen heeft wel eens de vellen aan carbon spinnakerbomen of masten zien hangen toch? Sommige zetten er ook een witte uv op om de levensduur te verlengen, maarja, dan zie je die mooie vezeltjes niet meer.

Onderhoudsvrij is het dus niet. Maarja, wat wel?

Bij mijn carbon vlaggenstok begon afgelopen jaar de coating los te laten, is nu ook weer prachtig. Hier heb ik sinds 2012 niets aan gedaan, maar in tegenstelling tot de helmstok staat de vlag er alleen overdag op als ik op de boot ben.
Zelf hou ik er rekening mee dat al het carbon wat permanent buiten zit om de 3 a 4 jaar een laklaagje moet krijgen.Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 06:30 #1118628

Serieus mooi werk wat hier voorbij komt; respect voor de makers!
Leuk om te zien :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 06:36 #1118629

 • ilCigno
 • ilCigno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 16315
Die helmstokken zien er prachtig uit! Wat bij een houten helmstok enorm helpt om UV schade aan de lak sterk te beperken is een helmstokhoes. Voor carbon zal het niet anders zijn.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 07:24 #1118638

 • nardus
 • nardus's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6050
Mooi stukje huisvlijt Accelerate! Dat lijkt me een stuk prettiger in de hand liggen zo.
@Nachtvlinder; puur uit nieuwsgierigheid, waarom een helmstok met een "O" aan het einde? Wat voor voordelen heeft dat? Even je helmstuk tussen je benen terwijl je de sluis/box invaart is er niet meer bij en onder zeil heb je toch een joystick ?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 08:11 #1118653

 • JRomkes
 • JRomkes's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4586
Ja, mooi werk wat voorbij komt!

Zou de ring open laten waar die om de helmstok komt. Daar kun je die dan later verlijmen, en dan vastlamineren met stukje open geknipte sok op weefseltje. Veel makkelijker lamineren. Om dikte op te bouwen kun je er ook wat ud's tussen frommelen. Lastig op de zijkanten, maar op boven en onderkant wat makkelijker, voor als je er eens wat harder op moet leunen. Op de zijkant kun je eventueel uitsnijden uit een breder stuk, maar dan heb je de vezels niet over de hele lengte lopen. Richting iets veranderen per laag om op te vangen. Kun je ook taperen, dikste punt rond de roerkoning.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 13:01 #1118762

 • kockie
 • kockie's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1299
holtere schreef :
De O eindigt in twee halfronde uiteinden en die steek je in het helmstok deel.
Op die manier kun je de delen los maken en de kousen eromheen schuiven.
2 mm is dik zat lijkt me maar dat zijn al gauw 5 lagen. Er bestaat ook glaskous waar je de onderste lagen van zou kunnen maken. Carbonkous is duur!
Opbouwen zal laag voor laag gaan of je moet injecteren. De weefselrichting acceptabel krijgen is een uitdaging.
Zie onderstaande foto, dat zijn uitklapbare voetsteuntjes met scharnieren voor een Bashford.
Wil ik ook,wil ik ook, wil ik ook ! Past fantastisch bij mijn Tirion28.En een ook een helmstok uit carbon. Maar ja twee linkerhanden. Ik durf het niet aan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 13:03 #1118764

Vergeet niet het stuk dicht bij de roerkoning echt serieus sterk te maken. Daar komen door de hefboomwerking echt grote krachten op. Zeker als er iemand op valt. Je wilt niet diegene zijn die de knrm moet bellen omdat ie zelf een helmstok heeft geknutseld. Dat heb ik al eens van dichtbij gezien en dat is niet leuk.

Gaaf project! Ben heel benieuwd hoe het wordt. :)

Accelerate schreef :
ook wilde ik van dat enorme RVS blok om de roerkoning af. :whistle:
Dat zit er niet voor niets he, komen giga krachten op. Ik kijk met bewondering naar je bouwsel maar inspecteer wel af en toe de bevestiging aan de roerkoning.
A.L.S.Z.V. 'De Blauwe Schuit' (Leiden, Kagerplassen)
D.S.W.Z. 'Broach' (Delft, Braassemermeer)
FF65 'FireFly' NED 4926
RS500
secretaris FF65 Klasseorganisatie
Laatst bewerkt: 17 jan 2020 17:07 door Frederik65.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Carbon helmstok 17 jan 2020 16:11 #1118825

Indrukwekkende bouwsels komen hier langs trouwens! Ik hoop het met de “verloren mal” wat eenvoudiger te houden; heb eerder een hengel voor de windset gebouwd op deze manier (2x sok om met zand gevulde silliconenslang). Die is behoorlijk strak geworden. De helmstok is wel wat complexer qua lamineerplan, maar ik ga ervoor ;)

Laatst bewerkt: 17 jan 2020 16:17 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
Tijd voor maken pagina: 0.308 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl