Laatmaarwaaien schreef :
Ik zit zelf al een tijd te denken om een luik van carbon te maken, die van mij is uit een stuk. Hik alleen een beetje tegen de prijzen van Carbon platen aan. Ik heb 70x45 cm nodig en dat is normaal en zeker in sandwich onwijs duur. Bij Ali hebben ze de juiste maten niet.
Denk om het zelf te gaan lamineren van weefsel, maar heb er totaal geen ervaring in dus ben nog een beetje huiverig.
als het maar 70 x 45 is, is het niet zo groot. is het gewoon een platte plank of moet er nog een mooie vorm zoals een kromming in komen?
mijn tip is, veel vragen, youtube kijken en kijken hoe anderen dingen gemaakt hebben en daarna gewoon zelf een poging wagen. het ergste wat er kan gebeuren is dat het mislukt, en ach, dat kost dan wat materiaal maar was wel leerzaam
mijn allereerste hoogglans carbonproject was mijn helmstok... was op hoop van zegen maar perfect gelukt door goede voorbereiding. mijn mastbeugel daarna was al een stuk eenvoudiger.
wellicht staat hier wat nuttige info tussen:
zeilersforum.nl/index.php/foru...bon-helmstok#1118584
zeilersforum.nl/index.php/foru...ate?start=25#1120959
koop carbon op rol (1,5 of 2 meter ofzo) absoluut niet laten vouwen, dan liggen de vezels niet meer mooi!
verder eigenlijk dus gewoon een goede gladde basis maken en goed waxen (voor een vlakke plaat is plexiglas prima) vervolgens lekker overdadig veel epoxy smeren én daarna de 1e laag carbon leggen, let op, dit is je zichtbare eindresultaat en moet dus perfect mooi liggen! dit is de lastigste stap.
als dat eenmaal gelukt is kun je lekker soppen met veel extra epoxy en nog een paar lagen aanbrengen. om kosten te besparen kun je ook na 2 laagjes carbon nog een paar lagen glas aanbrengen. wil je een sandwich panneel maken kun je een laagje schuim erop leggen en vervolgens weer lekker verder soppen met nog wat lagen glas en eventueel nog 2 lagen carbon finish. als die ook weer perfect glad moet zijn kun je daar bovenop weer een plexiglas plaat drukken.
e.e.a. lekker stevig en gelijkmatig aandrukken en een nachtje laten liggen.
de volgende dag kun je de mallen verwijderen en HEEL GOED ONTVETTEN!!!! daarna gewoon veel lagen blanke 2 componeneten UV lak aanbrengen, dit zal ook de overgebleven pinholes beetje bij beetje vullen.
vervolgens na een aantal lagen UV kun je flink terugschuren en daarna nog 1 of 2 uv eindfinish aanbrengen.
al met al dagen werk om een strak resultaat te krijgen, maar je hebt de hele winter de tijd
succes!