Evaluationcopy schreef :
O jawel hoor Stegman. Ik gun ieder invidivu zijn/haar (gebrek aan) smaak, ook als dat betekent dat ik tegen het goud met roze huis van mijn buurman aan moet kijken. Alles beter dan de bemoeienis van allerlei welstandstuig. Je lacht je soms suf om huizen als je door België rijdt maar dat moet dan maar.
Het punt van aandacht wat betreft Belgen en bouwen is wat mij betreft niet eens de architectuur, maar wel het gegeven dat bijna ieder vierkante meter grond in België ook bouwgrond is. Men kent geen of zeer weinig bestemmingsplannen. Dan is zo'n kustlijn snel volgebouwd en blijft er weinig rust en ruimte over. Want iedereen wil wel een huisje aan zee, natuurijk.
Wat betreft dat bier, ik heb wel het gevoel dat ik even een la met emoties bij je heb opengetrokken zeg!
Inderdaad. Ik drink Belgisch Bier sinds de jaren '70. Westmalle, Duvel; soms haalden we echte Gueuze in Itterbeek bij Brussel (Timmermans). In Dordt was van oudsher een klein assortimentje hoge gisting te koop in de cafés die ook door Belgische schippers werden gefrequenteerd.
Sindsdien heb ik de ontwikkelingen gevolgd. Het is volslagen ongepast om de Belgen conservatisme te verwijten. Zonder de Belgen was de Europese brouwtraditie niet geweest wat ie nu is.
Dat de platte commercie uiteindelijk ook sommige Belgische brouwerijen in zijn macht heeft gekregen valt ook niet te ontkennen: veel van die oninteressante, gepasteuriseerde hoge gistings die ik noemde, komen uit België. Maar een brouwerij als Het Anker in Mechelen blijft gewoon doen wat ze vijftig jaar geleden ook al deden. Uitstekende ambachtelijke hoge gistings brouwen.
Ik ken lang niet alle achtergronden en brouwtechnieken van de hedendaagse soorten, maar er zijn toch echt wel wat meer technieken en manieren van brouwen die je daar beschrijft. Bier is marketing, zei Freddy. Maar dat geldt imho toch vooral voor pils.
Qua brouwtechnieken is de hoofindeling toch echt: hoge en lage gisting. Daarnaast bestaat er nog spontane gisting. Het bierbeslag komt dan tot gisten door microflora uit de lucht. Gueuze is een bier dat van oudsher door spontane gisting ontstaat. Verder worden er hier en daar vriesdroogtechnieken toegepast om het alcoholpercentage op te jagen.
ook wordt er gevarieerd met de grondstoffen. Niet alle bier wordt gebrouwen uit gerstemout. Het kenmerken van wit- en weizenbieren is dat de grondstof tarwe is. Gueuze is ook een tarwebier, trouwens.
Maar uiteindelijk zijn het allemaal variaties op slechts een paar thema's.
Ondertussen zijn er ook dwazen die van bier sterke drank stoken en dat héél bijzonder vinden. Waarbij even vergeten wordt dat whisky feitelijk ook uit vergist bierbeslag wordt gestookt. Net zoiets als dat barrel-aging. Feitelijk bestond het al lang, maar op zeker moment denkt iemand weer het wiel te hebben uitgevonden.
Ik ga toch vooral af op gesprekken die ik heb met buitenlandse bezoekers van bier- en muziekfestivals. Veel gehoord van Britten, Yanks. Scandinaviërs tot aan Aussies toe: 'Oooh yeah the Netherlands is craftbeercountry no 1 right now. Forget Denmark, forget Belgium. Tomorrow we're going to Boe-de-gra-vuh to visit the Molen, can't wait'.
Van Amerikanen moet je het in dit geval niet hebben. Die hebben het heel lang zó slecht gehad met de kwaliteit van het Amerikaanse bier dat ze alles wat beter smaakt dan Budweiser al fantastisch vinden. Het zijn wat mij betreft ook veelal Amerikaanse craft-brouwers die met hun creaties nogal uit de bocht vliegen. IPA's van 8% enzo.
De Britten zijn erg onder de indruk van het alcoholgehalte van veel Europese specialiteiten. Hun eigen brouwerijen concentreren zich (volledig terecht) vooral op de traditionele bitters en oorspronkelijke IPA's die zelden de 5 procent overschrijden. Voor Australiërs geldt (zoals zo vaak) hetzelfde als voor Amerikanen.
Grappige tegenstrijdigheid: mijn absolute favoriete brouwer komt nota bene uit België (Dochter van de Korenaar), maar dat is een Nederlander dus dat telt niet. Probeer daar de Extase maar eens van. (een
Double IPA . Wow. Wordt nog een moeilijke strijd met de DIPA van Emelisse, maar goed. Ik dwaal af. Het is hier een zeilforum
Ik zal er eens naar kijken.
Maar ik geef je nog één algemene tip mee. Zoek niet naar hoog-alcoholische bieren in de overtuiging dat daar de heilige graal van het brouwen zou liggen. De grootste kunst is het brouwen van een bier met 5 - 6 % alcohol, dat tóch een mooie smaakrijkdom en een serieuze afdronk heeft. En natuurlijk gist op de fles.