Evaluationcopy schreef :
lodewijk stegman schreef :
Maar ja; ze hebben goed bier. Dat dan weer wel..
Zelfs dat laatste is achterhaald. België bierland is internationaal de afgelopen 2 jaar aan alle kanten voorbij gestreefd door hun Noordenburen. Hun biercultuur is véél te conservatief en hebben de ontwikkelingen en trends (IPA's, RIS, saisons, Barel-aging etc) volledig gemist. Langzaamaan beginnen ze wel wakker te worden overigens (met name de jongens van de Struyse Brouwers brouwen echt world-class), maar veel Nederlande (micro)brouwerijen hebben inmiddels een hoger aanzien internationaal. (bv. het Ij, Jopen, het Uiltje, De Molen, Emelisse)
Als je me over bier de bek wilt openbreken, dan is je dat hiermee aardig gelukt.
Al dat gezwets over IPA's en Barrel-aging is niet veel meer dan marketing-onzin.
De werkelijkheid is dat de Belgen in de jaren na de tweede wereldoorlog hun biercultuur (en daarmee die van Noordwest Europa) juist hebben gered door hun conservatisme, terwijl het in de rest van Europa snel bergafwaarts ging met de aandacht voor kwaliteit en verscheidenheid.
Al die micro- en craftbrouwerijtjes van tegenwoordig bouwen voort op de Belgische traditie. En in mindere mate op de Britse en Duitse tradities.
In de jaren '70 van de vorige eeuw wist niemand in Nederland nog hoe je hoge gisting brouwde. De enige variaties op pils waren oud bruin (laaggegist suikerwater met een moutsmaakje) en bokbier (eveneens laaggegist bier, met gebrande mout gemaakt).
Men heeft er in Nederland ongeveer 30 jaar over gedaan voordat men ook maar iets kon brouwen dat de vergelijking met Belgische hoge gisting kon doorstaan. Tel uit je winst!
Dat gezwatel over IPA komt me de neus uit, eerlijk gezegd. Wat er nu onder die naam wordt geproduceerd heeft met de originele IPA weinig meer te maken. Dat is niet erg, maar noem het dan ook niet zo.
Ruwweg zit het zo:
- je hebt pils; laaggist bier dat je drinkt voor de dorst en dat nog wel degelijk kwaliteitsverschillen kent, maar waarbij de afdronk voornamelijk van de hop moet komen.
- je hebt hoge gisting in talloze variaties in gepasteuriseerde uitvoering. Soms aardig, maar heel veel is ook volslagen oninteressant.
- je hebt hoge gisting die narijpt in de fles of in het vat. Niet gepasteuriseerd bier, waarin nog organismen leven en dat qua smaakrijkdom en afdronk met kop en schouders boven de eerstgenoemde soorten uitsteekt. Ook dit bier is er in een groot aantal variaties, wat lekker is bepaalt de drinker zelf, als het maar niet gepasteuriseerd is.
Dat is het in grote lijnen. Al het andere is een kwestie van smaak en voor een groot deel zijn de huidige trends meer bla-bla dan wat anders..
Barrel-aging is geen nieuwigheid. Op de Britse eilanden hebben we na een slechte periode in de jaren zestig en zeventig nu alweer vele jaren bijna overal levend bier uit de tap. Als we ooit nog eens zover komen in Nederland, dan kunnen we pas ècht van vooruitgang spreken..
Maar dan moet je het niet van de instelling van de gemiddelde Nederlandse horeca-ondernemer hebben. In Nederland zit je, zoals bekend, in de horeca om snel rijk te worden. Niet om vakkundig met levend bier om te gaan..
DWDD had laatst wel een leuk itempje over de Belgische lelijkheid in gebouwen. Een Belgische journalist gaf een ogenschijnlijke open deur die mij toch de ogen opende: op het moment dat de Belg in zijn hondslelijke flatje staat en naar buiten kijkt ziet hij slechts de schoonheid van strand en zee, niet het achterland of het bouwsel zelf.
Dat is nu het verschil tussen het denken aan collectieve waarden en het pure eigenbelang van het individu. Weetje nu wel zeker dat je persé een Libertariër wilt zijn?