De slager bij ons in het dorp (nee niet in Steendam maar vlakbij) doet dat ook hoor .
D=De conserverende werking heeft trouwens niks met zouten of marineren te maken hoor.
Het kan zelfs helemaal zonder zout.
Het is net als bij wecken (en dat gebeurt her en der nog steeds) het pasteuriseren(kort) of steriliseren(langere tijd) van vlees of andere voedingsmiddelen door in een afgesloten verpakking een bepaalde tijd bij hogere temperatuur (meestal gewoon 100graden) te verhitten. Daardoor sterven de meeste (pasteuriseren) of alle (steriliseren) bacterieén af waardoor het niet meer kan bederven.
Daardoor wordt het product maanden tot vele jaren houdbaar.
De kunst bij vlees is om het maar heel kort aan te braden zodat het verder preceis gaar wordt tijdens het verhitten in de verpakking zonder dat het een onappetijtelijke brei wordt.
Dat laatste zie je vaak in de goedkope fabrieksproducten die men daarom met allerlei smaakstoffen en kruiden weer op smaak probeert te brengen.
Overigens had een tante van mij in de estiger jaren nog zelf een apparaat zelf om nieuwe en ook oude (met nieuw deksel) lege blikken te sluiten en zo in te blikken.
Ik heb iets drgelijks een apar jaar geleden nog gezioen in een of andere "natuurwinkel"in Duitsland .
En verdomt, er staan er in de Duitse Ebay diverse te koop!
En deze lijkt als twee druppels water op die van mijn (heelaas lang geleden gestorven)tante.
Het opgegeven Ebay item id is ongeldig, controleer de id nummer.
Ad