Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2

Onderwerp: Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 17 juli 2022 09:16 #1407877

 • Unster
 • Unster's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 324
Tijdens het oriënteren op nieuwe zeilen, ben ik erachter gekomen dat op mijn bootje (Van de Stadt Bries) een mast staat die zo'n 130cm lager is dan standaard.
Nu had ik altijd al het gevoel dat ik met name bij weinig wind niet genoeg snelheid kon halen, dus dit verklaart dat wel een beetje.
Ik had eigenlijk besloten dit bootje nog een tijd te houden, maar nu ben ik toch weer aan het twijfelen..

Ik kan de nieuwe zeilen (die ik van de herfst wil bestellen) zo groot mogelijk laten maken om te compenseren voor de lagere mast. Maar ik kan zelf niet inschatten wat het verschil zal zijn.

Ik kan ook een nieuwe mast plaatsen met de oorspronkelijke lengte, maar daar hoort ook een flink kostenplaatje bij, met verstaging, vallen, zeilen, elektra etc.

Dan kan ik misschien beter een ander bootje zoeken, maar ook die zijn niet te geef, met alle onzekerheden die je erbij koopt.

Wat zouden jullie doen en vooral waarom?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 17 juli 2022 09:25 #1407879

 • Makkie
 • Makkie's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 932
Zeilmaker vragen of hij een squarehead zeil kan maken?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 17 juli 2022 09:49 #1407886

 • Knoet
 • Knoet's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2106
Tja, dat zijn lastige afwegingen. Wat is niet genoeg snelheid, wat is wel genoeg snelheid? Als je competitief vaart is dat anders dan wanneer je recreatief vaart.

Je boot heeft een achterstag, dus veel marge voor grotere zeilen bij de bestaande tuigage zal er niet zijn, behalve misschien in een ouderwets grote overlappende G1. 130 cm is best een eind, dan vaar je de facto met ongeveer rif 1 denk ik? Als je toch aan nieuwe zeilen toe bent, is het misschien wel de moeite waard om eerst eens naar een andere gebruikte mast om te kijken.
Bert
Spækhugger
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 17 juli 2022 10:03 #1407890

De belangrijkste vraag is: hoe lang wil je nog met je huidige boot varen?

Als het antwoord minder dan 8 tot 10 jaar is zou ik nooit de investering van een nieuwe mast doen. De kosten van een nieuwe mast, tuig en zeilen gaan de economische waarde van het schip ver te boven en schrijven praktisch ineens bij aanschaf af. Allemaal niet erg, als je er nog jaren plezier van gaat hebben.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 17 juli 2022 10:04 #1407891

Gezien het segment van de boot, lijkt mij de beste optie om eerst te proberen is zoeken naar een 2e hands mast, misschien bij een sloop ofzo. Wellicht goedkoop genoeg te krijgen en gemakkelijk aan te passen voor je bootje. Met wat geluk krijg je er bijpassende zeilen bij.

Misschien kun je ook een andere Bries kopen, tuigage wisselen en die andere weer verkopen.

Als je hetzelfde profiel te pakken kunt krijgen het ook mogelijk de mast te verlengen, maar ik vermoed dat dit meer werk is dan de hele mast vervangen door een 2e hands exemplaar. De zeilen moet je natuurlijk ook nog vervangen.

Je kunt ook het zeilplan aanpassen met de bestaande mast, maar dan zou ik met een zeilmaker kijken wat de mogelijkheden zijn. Misschien het zeilplan uitbreiden met wat lichtweer zeilen., langere giek. Maar lijkt mij vrij kostbaar.

Ik zou de boot in eerste instantie niet hebben gekocht, maar daar heb je niets aan op dit moment. Als het je echt flink stoort zou ik de boot verkopen en een andere book zoeken.

Onze huidige boot, een Maxi 33 (maar ook 34) staat bekend als ondertuigd, echter de reden dat ik die wel heb gekocht is omdat de vorige eigenaar er af werft de mast van een Maxi 999 (achterkuip versie van de 33) op heeft laten zetten waarmee dat euvel is opgelost (was ook zo’n 1,5m verschil).
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 16:02 #1408511

 • redshift
 • redshift's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3213
Controlevraag: weet je zeker dat je mast te kort is? Hoe lang is die dan? Volgens tekening (sailboatdata) vind ik namelijk geen mastlengte. Ik schat van tekenjng 8.5 a 9 m mastlengte. 7.5 meter zou echt extreem kort zijn en zou meteen opvallen.

Wat is je huidige mastlengte?

Verder meer oplossingsgericht: stel jezelf de vraag hoe erg het je stoort en wat het je waard is. Een Bries wordt nooit een snelheidswonder of lichtweer boot. Als je er in gaat investeren met nieuwe zeilen kan (zeker met een bevriende tuiger) een tweedehandsmast best een plan zijn, want verstaging voor zon bootje is niet zo duur relatief. Je kunt ook overwegen (zeker als de mastlengte wel blijkt te kloppen) om te investeren in een spinnaker of ander lichtweer zeil.

Verder ben je zelf de enige die bepaalt wat het mag kosten. Dit soort investeringen verdien je nooit terug, maar ze kunnen wel veel plezier en zeilgenot opleveren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 16:41 #1408516

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 15500
Ik heb een tweede hands mast geplaatst.
En ik had denk ik behoorlijk geluk met een aantal zaken. De prijs was laag, ik kon de meegekomen verstaging inkorten, heb al het werk zelf gedaan, kon de zalingen inkorten en hoefde deze niet te verplaatsen, kon het lummelbeslag grotendeels hergebruiken. Kosten 1000,- ongeveer. Voor mij het geld zeker waard omdat ik er qua mast en mastonderdeken op vooruit ben gegaan. Alles steviger, onderdelen eventueel goed verkrijgbaar en weer een nette mast ipv een geschilderde waar de bladders vanaf vielen.
Nogmaals: ik heb het idee veel mazzel te hebben gehad met de aanschafprijs en meegekomen verstaging. Die was bijvoorbeeld 2 jaar oud en visueel puntgaaf. Het was niet perse een eenvoudige excercitie, maar wel goed te doen voor mij.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 18:33 #1408543

Binnen de gegeven situatie, kan je je grootzeil maximaal uitbouwen. Iets voorbij het achterstag is vaak nog mogelijk. Goe laten inmeten en doorspreken met de zeilmaker!


Kijk kritisch naar je giekhoogte. 25 cm lager tikt lekker aan op een laag punt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 18:54 #1408551

 • Waterblok
 • Waterblok's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4916
Zou eerst kijken wat normaal zeiloppervlak van een Bries is en wat je nu hebt.
Het verschil kan verrassend klein zijn.

Dan zou ik kijken wat je aan meeroppervlak kan creëren met nieuwe zeilen en op basis daarvan beslissen of de investering van andere mast of boot de moeite is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 19:10 #1408552

Ik zou een groter bootje mét een hogere mast én grotere zeilen nemen ;-)
Dan hoef je niet te kiezen.
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 19:37 #1408559

Ik heb ook een boot met vetkortte mast gehad; resulterend in frustrerende lichtweer eigenschappen. Nieuw maximaal tot de achterstag uitgebouwd grootzeil en lichtweergenua zetten onvoldoende zoden aan de dijk. Een heel nieuw tuig wél, maar dat is, als je de boot verkoopt, grotendeels weggegooid geld (been there)

Aangezien je nu wéét dat je tuig gekortwiekt is, zal dit blijven knagen ben ik bang; zelfs met iets grotere zeilen blijf je je afvragen wat een hogere mast met effectievere zeilen je méér had gebracht. Tenzij je de weg van koko volgt en zijn geluk hebt (je zit sowiezo aan nieuwe zeilen vast, afgezien van het risico op een vicieuze upgrade-cirkel), zou ik uitkijken naar een boot waar dit in orde is.

Bijvoorbeeld van een verkoper die in een heel nieuw tuig heeft geïnvesteerd en dit geld aan het weggooien is ;)
Laatst bewerkt: 19 juli 2022 19:38 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 19:58 #1408565

 • Unster
 • Unster's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 324
Dank voor de antwoorden allemaal.
Zelf heb ik ook nog nergens de originele mastengte kunnen vinden, maar ben er ondertussen wel behoorlijk zeker van dat die bij mij korter is. O.a. door mijn zeil te vergelijken met een ander Bries zeil (met zeilteken) en de zeiloppervlakte uit te rekenen (bij benadering).

Ik hoef geen wedstrijden te winnen, maar vind het wel lekker als ik ook met weinig wind aan de wind nog fatsoenlijk thuis zou komen zonder motor. Dat is eigenlijk mijn grootste irritatie.

Als ik voor een andere (gebruikte) mast ga, hoe kritisch komt de lengte dan? Ik heb er nu 1 gezien die zo'n 2 meter langer is dan mijn huidige. En ik denk dus een cm of 60- 80 langer dan standaard. Ik vermoed dat dat niet zo'n problemen geeft, maar hoe groot is die marge?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 20:18 #1408568

60-80 cm langer dan standaard kan nog wel. Ga je verder en wil je binnen hetzelfde gewicht blijven, dan wordt het rekenen aan profiel, evt extra stel zalingen. Dat geeft verl gedoe en extra kosten,
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 20:32 #1408573

36.20 m2 is de standaard Bries zeiloppervlak volgens t vd Stadt boek.bdat strookt met de SA van 36 op de vdstadt site. www.stadtdesign.com/pages/list_of_all_designs
Dectekening daarin is te vaag, de masthoogtevis daar niet leesbaar.
Je zou ze kunnen mailen.

En met een zeilmaker kunnen kijken waar je met jouw tuig qua m2 uit komt.
aka jumpinjack
Laatst bewerkt: 19 juli 2022 20:33 door Shutter Speed.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 19 juli 2022 20:35 #1408574

Staar je niet blind op m2…

Hier wat inspiratie wellicht:
zeilersforum.nl/index.php/foru...w-tuig-aurora#554482
Laatst bewerkt: 19 juli 2022 20:36 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 29 juli 2022 17:54 #1410772

Toevallig staat er een tuigage van een bries te koop.

Grootzeil, genua en/of mast te koop Van de Stadt Zeilboot
N.o.t.k.

link.marktplaats.nl/m186872965...mpaign=socialbuttons
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 29 juli 2022 18:12 #1410782

Ik heb hier een zeilplan van een Bries liggen. Masthoogte staat er niet bij, maar het grootzeil op de tekening is 14.0m2.

Je kunt ook de achterstag eraf halen en vervangen door een setje bakstagen. OP die manier kun je een grootzeil met een vierkante top kwijt. Die presteren per m2 oppervlak zo'n 20% beter als een grootzeil met een puntige top. Zelfs met een kortere mast als origineel kun je dan mogelijk nog een voortstuwing genereren die groter is als het originele tuigplan. Zeker als je ook een paar kilo slecht geplaatst gewicht niet meer hebt omdat de mast korter is.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 29 juli 2022 21:02 #1410842

 • freek1970
 • freek1970's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3575
Royalvictory schreef
Toevallig staat er een tuigage van een bries te koop.

Grootzeil, genua en/of mast te koop Van de Stadt Zeilboot
N.o.t.k
.

Zou het gelijk ophalen in jouw situatie is waarschijnlijk een goede goedkope oplossing.


Freek
Het mooist is de boot waar je zelf de sleutels van hebt.
Laatst bewerkt: 29 juli 2022 21:03 door freek1970.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 29 juli 2022 21:37 #1410847

freek1970 schreef :
Royalvictory schreef
Toevallig staat er een tuigage van een bries te koop.

Grootzeil, genua en/of mast te koop Van de Stadt Zeilboot
N.o.t.k
.

Zou het gelijk ophalen in jouw situatie is waarschijnlijk een goede goedkope oplossing.


Freek

En even nameten :whistle:
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 30 juli 2022 09:59 #1410871

 • Unster
 • Unster's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 324
freek1970 schreef :
Royalvictory schreef

Zou het gelijk ophalen in jouw situatie is waarschijnlijk een goede goedkope oplossing.


Freek

Dat eerste ben ik met je eens, dat tweede valt dan weer heel erg tegen. Voor dat geld kan ik prima een setje bakstagen plaatsen en de extra kosten van een uitgebouwd zeil betalen. En hoef ik verder niet te investeren om (mogelijk antieke) verstaging, elektra etc te vervangen.
Maar wellicht veranderd die prijs binnen afzienbare tijd wel.. En dan uiteraard eerst even nameten ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 30 juli 2022 10:46 #1410875

Ik zou 't hele bootje overnemen. De Bries-man uit Vinkeveen wil gaan "motorboten" met een Bries. Jij wil normaal
tuig. Ruilen lijkt me de logische stap. Scheelt een hoop geklooi.

H
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 30 juli 2022 11:16 #1410880

 • TomS
 • TomS's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 398
Bries is een ontwerp uit de jaren 60 en eind 60 iets aangepast en wat zwaarder geworden.
Is een degelijke boot geen racewonder. Al doe je er 10 m2 meter aan zeil bij, de boot zal niet sneller of hoger aan de wind lopen.
Ik zou geen investering in een andere mast of zeil doen voor nog geen halve knoop snelheidsverbetering. Beschouw het als een leuke familieboot met geringe diepgang en stahoogte in de kajuit van 183 cm.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 30 juli 2022 20:50 #1410932

TomS schreef :
Al doe je er 10 m2 meter aan zeil bij, de boot zal niet sneller of hoger aan de wind lopen.
De topsnelheid zal er inderdaad niet van veranderen, maar de windsnelheid waarmee je die topsnelheid kunt bereiken zou zomaar gehalveerd kunnen worden. Wat mij betreft beter bij 10 knopen wind reven als bij 15 knopen wind pas beginnen te lopen.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 31 juli 2022 09:43 #1410982

 • Flurbz
 • Flurbz's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 36
Unster, ik heb hetzelfde gevoel bij mijn Bries. Volgens mij heb je toch ook een Bries met aangehangen roer zoals ik? Mijn gemeten voorlijk lengte van het groot zeil is ongeveer 7 meter, onderlijk lengte is 3 m. Ik heb al eens in Adobe de maten gemeten in de pdf file van het zeilplan, en was toen tot de conclusie gekomen dat volgens het zeil plan de voorlijk lengte 8,15 zou moeten zijn. Tevens heb ik het oppervlak gecontroleerd in de PDF file en deze kwam erg goed overeen met het vermelde oppervlak. Het zeilplan is volgens mij ook geheel op schaal getekend en kunnen de maten gemeten worden.Blijft wel apart dat ook mijn Bries een kortere mast heeft dan volgens het zeilplan. Ik heb wel het gevoel dat er een originele (goudkleurige) mast opstaat, zekere als ik de details vergelijk met oude foto's/folders. Zouden de eerste Briezen met een kortere mast geleverd zijn?
Ik weet niet met wat voor fok of genua je nu vaart. Toen ik mijn Bries kocht had deze alleen een high aspect fok erop zitten. Met wat minder wind was deze inderdaad ook niet vooruit te branden. Afgelopen winter heb ik een 2e hands Genua gevonden die vrij goed past, iets kleiner is dan de genua volgens het originele zeilplan. Het snelheidsverschil is aanzienlijk, zo'n groot verschil had ik eigenlijk niet verwacht. Natuurlijk is het overstag gaan met zo'n genua wel wat lastiger dan een high aspect fok, maar ook dat went snel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Grotere zeilen of grotere mast of ander bootje 31 juli 2022 12:45 #1411024

 • Unster
 • Unster's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 324
Ja, ik heb inderdaad ook een zeer vroege Bries. Het voorlijk van mijn grootzeil is zo'n 6,70. Maar die had ongeveer 20cm groter kunnen zijn. Dat lijkt dus wel overeen te komen met jouw mast. En het ziet er ook origineel uit. Misschien waren de eersten dus inderdaad wat kleiner?

Ik heb hier nog twee andere Bries zeilen (afkomstig van verschillende boten), met beide een voorlijk van 7,95. Eén van de zeilen heeft ook het Bries zeilteken erin staan, dus ik geloof wel dat die ook echt van een Bries afkomen. Bij een offerte voor nieuwe zeilen gaf de zeilmaker vanuit zijn bestanden een P maat van 8,18 aan. Dat komt dus daar ook mee overeen en met het zeilplan.

Ook bij mij kwam de boot met een high aspect op een roller. En met een genua die nog leuvers had. Die genua (erg uitgezeild) hijs ik met bandjes langs het roller profiel. Daarmee begint de boot vanaf een knoop of 9 een beetje te lopen. Met de high aspect vanaf een knoop of 13. Aan het eerste rif zetten denk ik pas bij een dikke 5 bft.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
Tijd voor maken pagina: 0.484 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl